10.07.2019 12:25  Суворий 

Прага жорстко придушує сепаратизм у Словаччині, обраного нового папу Пія XII (березень 1939)


ПРАГА. — В Словаччині сильнішає рух за те, щоб Словаччина відокремилася і стала цілком незалежною державою. Кажуть, що німці підпирають цей рух.

Прем`єр Словаччини Йосиф Тісо заявив у своїй промові по радіо, що нужду, яка є в Словаччині, завинили маси чеських урядовців, що побирали платні в Словаччині, а гроші забирали в банки у Празі.

ПРАГА. — Урядові центральні кола занепокоєні тим, що Німеччина далі затягує з гарантіями теперішніх границь Чехо-Словаччини. Німеччина заповіла, що зробить це тоді, коли празька центральна влада сконсолідує політичні й економічні сили конфедерації, себто, коли прийде до цілковитої згоди з Карпатською Україною і Словаччиною. Празький уряд вимагає тепер такої згоди. Найважніша справа, яка тут на перешкоді, це грошова, себто те, як мають бути розподілені державні тягарі, та як має бути сформований федеральний парламент.

ВАТИКАН. — Білий дим, що вийшов з печі, в якій спалювано виборчі картки кардиналів і рознісся по даху понад Сикстинською Каплицею, сповістив, що Свята Колегія вибрала нового Папу. Є ним бувший секретар стану, кардинал Євгеній Пачелі, що прибрав собі як Папа ім`я Пія XII. Сталося це 2 березня 1939 року, себто в дні 63-тих народин нового Папи, що вважають „добрим знаком".

БЕРЛІН. — Німецька преса зазначала перед вибором Папи, що вибір такого „політика", що належить до „вимираючої буржуазії", яким є кардинал Пачелі, не приніс би нічого доброго. По виборі коментарі не були неприхильними. Стверджено, що перед тим, як критикувати, треба почекати на перші кроки політичної діяльності Папи. Мюнхенська преса пригадує, що кардинал Пачелі знає добре Німеччину, бо жив у ній яких 10 років, з яких 9 років був папським нунцієм, і який в 1933 році заключив конкордат між Ватиканом і Німеччиною Гітлєра.

ВАТИКАН. — Щойно вибраний 262-гий Папа Пій XII виголосив коротку промову по радіо, звернену до цілого світу, взиваючи його до примирення. Папа сказав таке: „Мир це порозуміння і щира співпраця усіх членів великої людської родини для добра справжнього поступу і цивілізації", а далі: „Мир, це найбільший дар Неба, що є дорогим для кожної чесної душі, будучи виявом милосердя справедливості".

ПРАГА.— Кореспондент часопису „Нью Йорк Таймс" стверджує, що празький уряд намагається послабити німецькі впливи в Чехо-Словаччині, користаючи з того, що саме тепер ведуть таку саму акцію: Польща, Румунія, Югославія і Мадярщина. Око Праги звернене тепер особливо на Словаччину. Вона відмовила їй грошових асигнувань, домагаючись, щоб уряд склав ще спеціальну присягу, якою зобов`язався б дбати про те, щоби Словаччина залишилася при Празі, а не проголосила себе самостійною державою. Доручення вимагати відірвання Словаччини мали дістати в Берліні два словацькі міністри Дурцянський і Прізінський, що їздили туди на наради. Вони мали також дістати наказ ввести негайно в Словаччині протиєврейські закони. Відірвання Словаччини мало початися спершу від того, щоб повстала цілком незалежна словацька армія.

ДЕЛІ. — Махатма Ганді, індуїстський національний лідер, почав поститися до смерті, щоб добитися для людей участі в управлінні індійською державою Раджкот.

ЛОНДОН. — Англійські газети подають, що Совєти повідомили Польщу і Румунію, що дадуть їм усяку поміч, включно до зброї й засобів харчування, на випадок, коли б ті держави були ким атаковані. Таким способом, пишуть Газети, хочуть Совєти спинити похід Німеччини на схід, до Чорного Моря.

ВАРШАВА. — Вшехполяки, що стоять в опозиції до уряду, розпочали гостру агітацію проти Німеччини, яку ведуть особливо завзято в теренах, що сусідують з Німеччиною. Вони кажуть, що Польща стоїть перед німецькою інвазією, яка загрожує Польщі з двох боків: над Балтиком і в Галичині.

БЕРЛІН. — Заяву англійського міністра війни, що Англія вишле Франції на випадок війни відразу 300,000 солдат, зустріла німецька преса з таким коментарем: Канцлер Гітлєр заявив уже кілька разів, що Німеччина не має ніяких територіальних претензій до Франції. Так проти кого Англія готується відсилати своє військо?

ПРАГА. — Асошіейтед Прес подає, що в Словаччині відбуваються протичеські й протиєврейські демонстрації. Народня Партія помершого о. Глінки домагається для Словаччини повної державної незалежності. Те саме домагання виставив Сано Мах, голова бюро пропаганди.

ПРАГА. — Ціла Словаччина знаходиться в стані облоги... Чеські жандарми зайняли всі державні будинки, а також окупували редакції словацьких часописів, і навіть фабрики. Прем`єр-міністр Тісо усунений і знаходиться під домашнім арештом. Інші міністри, як Дурцянський, Банко і Прузінський — арештовані також. Але Дурцянський втік за границю і перебуває у Відні. Причини арешту і стану облоги є ті, що згадані міністри, при допомозі націоналістичної організації „Гвардія Глінки" хотіли цілком відлучитись від чехів і створити свою цілком Незалежну державу. Іноземні кореспонденти, подаючи цю новинку, говорять, що чеський уряд прийняв радикальні міри, щоб не допустити до цілковитого розчленування Чехо-Словаччини і тепер він зробив зі словаками те, що тиждень тому зробив з карпато-українцями.

Празький уряд видав запевнення, що ці міри цілком не спрямовані на те, щоб відібрати словакам і українцям ту волю і ту автономію, яку вони по Мюнхенськім договорі дістали, тільки для того, щоб завести лад і порядок. Чехи говорять, що вони свято шануватимуть нові права словаків і українців. Проте ці запевнення не задоволяють словаків. В Словаччині далі неспокої, а населення, головне молодь, бурливо демонструє по вулицях. Прем`єр Тісо звернувся офіційно до Гітлера за допомогою. Словацькі німці теж демонструють солідарність з словаками. Радіостація з Відня надавала пояснення в тій справі і говорила, що вчинок чеського уряду є незаконний, прем`єр Тісо далі є прем`єром, а міністр Дурцянський, що перебуває тепер у Відні, має повне право від імені словацького уряду говорити за кордоном.

Новим словацьким прем`єром є Сівак. В його руках такі міністерства: внутрішніх справ, справедливості, транспорту, публичних робіт і торгівлі. Зі старого кабінету залишились міністри: Сидор і Теплянський. Та фактично вся найвище керівництво над Словаччиною опинилося в руках чеського генерала Еліяса. Йому на поміч далі напливають з Чехії війська.

ПРАГА. — В Словаччині ситуація не прояснилось. На чолі нового словацького кабінету міністрів став націоналіст Сидор. Сівак, якому доручено було прем`єрство, пішов у відставку. Те, що Сидор став прем`єром доводить, що словацький сепаратистський рух не є зовсім зломаний. Бо Сидор належить до тих, хто не дуже хоче примирення з Прагою. Прага підозрює, що словацький рух підтримує Німеччина.

БЕРЛІН. — Німецький уряд зібрався серед ночі на нараду. На нараді був Гітлєр.  Обговорювано справу допомоги Словаччині, про яку просив усунений чехами словацький прем`єр Тісо. Поки що уряд не сказав свого слова. З натяків видно, що німецький уряд не буде толерувати вчинкам чеського уряду, який починає ламати свої зобов`язання, дані в Мюнхені. А ті зобов`язання такі, що чехи мають шанувати свободу словаків і українців. Німецька преса вороже відноситься до чеських вчинків, та навіть перестерігає чехів. В німецьких офіційних колах є таке переконання, що чехи самі, без чужої заохоти, не відважилися б цього робити. Правдоподібно вони дістали цю заохоту в Англії, підозрюють німці.

ВАТИКАН. — За дуже гарної погоди й перед багатотисячними масами народу церковні католицькі власті коронували новообраного папу Пія XII на балконі катедри св. Петра. Присутні були офіційні представники 40 націй.

Video YouTube

за матеріалами газети Свобода (березень 1939 року)

Додати коментар