11.07.2019 18:32  Суворий 

Словаччина стає незалежною, Німеччина окуповує Чехію, мадяри - Карпатську Україну (березень 1939)


БЕРЛІН. — Німецький уряд вислав на руки чеського уряду ультиматум, в якому домагається‚ щоб чеський уряд негайно погодився на політичне розбиття Чехо-Словаччини й на створення з неї трьох незалежних держав: Чехії, Словаччини і Карпатської України. Ці три держави, осягнувши свою повну самостійність, могли б потім створити разом вільну федерацію під протекторатом Німеччини. Далі німецький уряд домагається, щоб Чехія і Словаччина цілком роззброїлися, а свої армії звели виключно до поліції. В кінці, щоб празький уряд усунув усіх міністрів, що пробували завертати до старого ладу, а призначив таких, які зручні для Німеччини. Цей ультиматум вислано тихо. Але на запит іноземних журналістів урядові кола його ні не заперечують, ні підверджують. Загальне переконання таке, що той ультиматум таки висланий. Німецький уряд готовий його підтримати мілітарно, бо на границях Чехо-Словаччини громадить війська. На випадок як чехи відкинули б ці умови, що є мало правдоподібне, німецькі війська захоплять цілу Чехію, а також назавжди відлучать від чехів певні околиці, в яких ще живе певна частина німців.

БРАТИСЛАВА. — В словацькій столиці розрухи. На розпорядження д-ра Тіса (усуненого чехами словацького прем`єра) Словаччина готується до проголошення цілковитої незалежності і цілковитого розірвання з чехами. Д-р Тісо, як тільки його усунули чехи, подався до Берліна і там мав розмови з Рібетропом та Гітлєром. Після цього він поінформував словацький парламент, щоб той зібрався і офіційно проголосив самостійність. Та ще поки парламент зібрався бувший словацький міністр пропаганди Мах, проголосив з балкону готелю, що словаки розривають з чехами і стають повністю самостійними. В Братиславі і в інших місцевостях вибухали бомби, а також були розрухи, в яких було чимало вбитих та поранених. Радіостанцій з Відня надає в словацькій мові заклики до опору й повстання. Говорять, що усунений прем`єр Тісо є на шляху до Братислави.

БУДАПЕШТ. — В мадярських колах таке переконання, що тепер настала нова нагода, щоб захопити Карпатську Україну і створити спільні границі з Польщею. В тому відношенні мадярський уряд вирішив цілковито співпрацювати з Польщею і робити те, що Польща вважатиме за необхідне. Та попри те в мадярських політичних колах є страх, що це може розлютити Німеччину.

ЛОНДОН. — Англійський уряд і усе населення відвернули свої очі від нової  чехословацької кризи. Англія вважає Чехо-Словаччину виключно територією німецьких впливів і те, що там діється вважає німецькою справою. Нема найменших сподівань, щоб Англія хотіла ставати в обороні Чехо- Словаччини. Опір чехів навіть до певної міри дратує англійців, які не хотіли б допустити до ніяких більших конфліктів.

ПАРИЖ. — Франція також вирішила не втручатись в теперішню чехословацьку кризу вважаючи це справою німців і чехів. Французи вирішили чинити так само, як поступають англійці.

ВАШИНГТОН. — Розвал Чехословаччини прийнято тут з виразними почуваннями жалю, бо США причинилися багато до її повстання. Одначе, американський уряд не думає в цій справі робити ніякого дипломатичного руху.

ХУСТ. — Українські збройні сили зводять розпачливу боротьбу з наступаючими мадярськими відділами. По українськім боці вже є коло сотні вбитих. Українська армія створена з відділів „Січи", що має 12,000 вояків.

МОСКВА. — Комісар війни Ворошилов на комуністичнім конгресі виголосив пересторогу на адресу німців у зв`язку з їх заміром посуватись далі на схід. Ворошилов сказав, що Совєти дуже сильні і мають добру зброю.

ПРАГА. — Мадярські війська почали нагло заливати Карпатську Україну. Їх відділи захопили вже половину краю. З другого боку румунські війська почали собі займати український край. Вони зайняли вже кілька десятків сіл. Прем`єр Волошин утік на румунську сторону. В горах Карпатах мадярські війська натрапляють на опір організованих українських військових частин. Але той опір невеликий. З другого боку 200,000 німецької армії захопило Моравію і тепер прямують в напрямку і Карпатської України.

ХУСТ. — Коли Словаччина проголосила самостійність і звернулась з проханням за допомогою до Гітлера, те саме зробив уряд Карпатської України, Прем`єр Волошин звернувся за допомогою до Гітлєра і до Мусоліні. Мадярський уряд зложив на руки чеського уряду ультиматум, домагаючись цілковитого роззброєння українського населення, усунення українського уряду та видачі зброї мадярам. Чеський уряд це відкинув, мотивуючи це тим, що на це не згодиться карпато-український уряд. Тоді мадярські війська почали окупувати територію Карпатської України.

Video YouTube

БУДАПЕШТ. — Представник мадярського уряду заявив, що Мадярщина дістала тиху згоду німецького уряду на захоплення Карпатської України. Мадяри певні, що Німеччина не має тепер нічого проти того, щоб мадяри і поляки отримали спільну границю.

ЛОНДОН. — Англійський уряд далі стоїть осторонь всього і заявляє, що до тепер ще не було з боку Німеччини „неспровокованого наступу". Іншими словами теперішній наступ німців Англія вважає спровокованим. Англійські газети стримано описують ці події, а Чемберлен в парламенті заявив, що англійський уряд все-таки морально підтримував чехів.

ВАРШАВА. — В Польщі велике зденервування. Бо хоч Польща рада, що мадяри підсуваються до польських границь, окуповуючи Карпатську Україну, та з другого боку вони відчувають, що на тому ще не кінець. Німецька сила тепер знов зросла і на чергу мусить прийти сама Польща. Польський військовий штаб концентрує на границі Карпатської України великі сили. Коли б українські націоналісти ставили довший опір мадярам, Польща готова допомогти мадярам. Та заразом в Польщі є великий страх, що може вибухнути повстання на українським землях.

за матеріалами газети Свобода (березень 1939 року)

Додати коментар