12.05.2020 12:50  Суворий 

Нові Санжари - приклад ідеального спротиву, коли усі довкола кажуть "так пандемії".

# Covid-19

Схоже, що новосанжарський опір Covid-19 увійде в історію, як найбільш адекватна відповідь темній вуханській хмарі зі Сходу, що насувалася подібно темряві серед білого дня, яку ніхто не помічав. Цей спротив обійшов сторінки світових ЗМІ і був висміяний напевно і в Італії, де синхронно з подіями в Нових Санжарах відбувся уже тепер сумно відомий футбольний матч Аталанта - Валенсія, який назвали біологічною бомбою, що вибухнула в Мілані і вбила тисячі.

Але час розставив усе по своїх місцях. І, якщо владі й варто жалітися на неадекватність частини українців, що не носять масок і гуляють компаніями, то в тому числі й тому, що "корисна паніка", яку інстинктивно продемонстрували новосанжарці, була заглушена звинуваченнями в неадекватності, політичних дивідендах окермих осіб, "інфікуванням" смс-розсилками ворожих нашим цінностям сусідів. Не будучи в стані зрозуміти, влада негайно витягла з-під поли опудало "гібридної війни" і "фейк-ньюс", які, як відомо, пояснюють відразу все і всім. Людей звинуватили в ненависті до співвітчизників, хоча насправді мова йшла про любов до ближнього в значно більших маштабах та застереження щодо наслідків, які навіть МОЗ в той час оцінювало менш адекватно. Окрім цього суспільство пройшло дезинфекцію від страху перед Covid-19, яка тепер на кожному кроці дається взнаки.

Зрозуміло, що спротив новосанжарців був цілком адекватним. Неадекватною була ідея китайців збудувати вірусологічну лабораторію в центрі десятимільйонного Вуханя, а не десь у пустелі. Так само неадекватною була спроба української влади розмістити потенційно хворих посеред селища, що спричинило відповідну реакцію, яка й повинна бути в нормальних людей: страх перед наслідками та смертю близьких. І саме цього страху не вистачило більшості можновладців у всьому світі, яким інший страх перед втратою прибутків та суспільного осуду за це перебив здоровий глузд: вони катастрофічно затягнули з посадкою на землю літаків, які розганяли заразу з крейсерською швидкістю доки циркуляри та депеші неспішно мандрували по кабінетах чиновників. Приблизно так само неспішно міжнародна спільнота реагувала на анексію Криму, але короновірус не Крим - соплі жувати з прицілом на вічність не вийде. Тим більше, коли проблема стосується вас особисто, а не когось десь там далеко. Те, що новосанжарці відчули на своїй шкурі вже, дуже скоро довелося відчути усім... та реагувати превентивно було, на жаль, запізно.

Якщо пожежу відразу не гасять, потім доводиться довго чекати доки усе не вигорить к бісовій матері. Новосанжарців висміяв увесь світ. Тепер світ охопив пекельний вогонь і якось уже нікому не смішно...

Додати коментар
 26.08.2020 07:17  Каранда Галина => Суворий 

 02.08.2020 21:37  Суворий => Каранда Галина 

Приблизно так НКВС вихопило з народу 2-3%... І відправило в ГУЛАГ або на той світ. Без ажиотажу день за днем. І всі продовжували ходити на роботу. І більшості було пофіг. Потім коли підбили підсумки скільки всього вийшло - вхопились за голову.

 02.08.2020 20:42  Каранда Галина => Суворий 

Еволюція епідемії...
Перший етап: 0 заражених. Новосанжари. Люди ладні вбивати потенційних вірусоносіїв.
Другий етап: до десятка заражених. закриємо все нафік. Хай сидять всі на місцях, де кого карантин застав.
Третій етап: сотні заражених. Давайте переслідувати і штрафувати тих, що прогулюються собі на самоті.
Четвертий етап. Тисячі заражених. Ладно, економіці хана. Всі на роботу. Майже всі.
П`ятий етап: а чого це майже? Всі на мітинги!
Шостий етап: більше тисячі заражених щодня. Та пофіг...

 15.05.2020 21:57  Каранда Галина => Суворий 

Хлопці на роботі... яку самі для себе обрали. (Я пам`ятаю, що за першу частину цієї фрази я вже добряче відгрібала...)

 15.05.2020 21:26  Суворий => Каранда Галина 

До ментів... Досить вже їм ледь що цеглою голови трощити, бо скоро захищати нас один від одного будуть дикі собаки, як так діло йтиме.

 15.05.2020 21:24  Каранда Галина => Суворий 

До речі... а що відчули саме ви? Емпатію до кого?

 13.05.2020 16:12  Борис Костинський => Суворий 

Юнкер може й "того", але ляпає по щоках виключно Зеленського. Як-то кажуть, дурний-дурний, та хитрий. :-)

 13.05.2020 10:40  Суворий => Борис Костинський 

{#}Якщо я не помиляюсь Юнкер трошки того. А наш през теж нічого так... Отож бо й воно.

 12.05.2020 23:55  Борис Костинський => Суворий 

Ставлення цивілізованого світу до тих чи інших країн повністю залежить від вміння цих країн заявити про свої потреби голосно та жорстко. Стосунки на Землі, як у джунглях. Не хочеш, аби з`їли тебе - їж сам! Аби усі українці почали жбурляти каміння у вікна амбасад "братів-кураторів", то МФВ видавав би транші без теревень та торгів. А раз стоять на колінцях та хлюпають, то ж і отримують ляпаси та стусани. Чому Юнкер не ляпає по щоках Ангелу Меркель чи Бориса Джонсона, але робить це з Зеленським?.. Та ба - нехай він спробує отаке приниження вчинити навіть лідеру Косово! Запобігання та боягузливе догоджання призводить націю до згуби!

 12.05.2020 20:54  Каранда Галина => Суворий 

Хм... цитую сама себе ( оце дожилася...):

"Як би Я почувалася, якби евакуйованих везли в моє місто? Точно б не раділа. Особливо, якби дізналася про це в останній момент. МЕНЕ не попередили, не роз’яснили, не розказали про проведені заходи безпеки. З великого досвіду життя в Україні – я звикла НЕ ВІРИТИ владі. Особливо, коли вона спочатку щось довго приховує, а потім розказує, настільки все безпечно. Мені було б страшно за себе і своїх рідних. Мені було б образливо, що про моє забуте богом і владою місто згадали тільки тоді, коли треба десь лепрозорій влаштувати. Я злилася б..."

До речі, зараз зі мною те саме відбувається. Злюся на людей через те, що ніхто й не думає правила безпеки виконувати. Всі розслабилися. І не вірять в небезпеку.

 12.05.2020 20:35  Суворий => Каранда Галина 

Людям властива емпатія. Дивно, що у випадку з новосанжарівцями її ніхто толком не відчув... Більшість відчули емпатію лише до тих, хто приїхав в автобусі.

 12.05.2020 20:31  Суворий => Борис Костинський 

Саме як дикунів. Але справжній щирий спротив рідко виглядає красиво. Дивно, що про це всі якось забули.

 12.05.2020 17:37  Борис Костинський => Суворий 

Слушні думки. В принципі, в цьому світі кожна значна подія використовується кимось і для чогось. У випадку новосанжарського бунту, українців затаврували, як дикунів. Аби це були ті самі італійці або хтось ще з представників Заходу, то реакція світових ЗМІ була би в рази м`якшою. А так - українці! Яке дике бидло! Це тавро поставлене на українство дуже давно і не через Нові Санжари, тому, якщо українська нація реально хоче не долучитись до повністю зниклих народів, типу скіфів чи сарматів(інших прикладів - море), треба ставати агресивними та злими. Поблажливе та толерантне ставлення до світу, котрий тебе зневажає та гнобить, найгірше, що можуть українці обрати зараз для себе! За Дарвіном, про теорію котрого Ви тут так чудово розповідали, виживають тільки найсильніші! Слабкі ж та кволі приречені на зникнення!

 12.05.2020 15:46  Каранда Галина => Суворий 

Ну, скажем, моя особиста реакція була далека від "висміяв". Для мене це швидше був жах, про що я тут і писала. Можливо тому, що це ж у моїй області сталося.

Але потім саме події в Нових Санжарах дали мені оманливе заспокоєння. Я, дурна, чомусь подумала, що у випадку виявлення вогнищ зараження влада діятиме саме так, як в Санжарах: закриє заклад на строгий карантин і годуватиме- лікуватиме людей за власний рахунок. Розумію, як було безглуздо так думати... Натомість при реальних випадках зараження все було максимально халатно і безглуздо.

Як на мене, логіки в послідовності дій на початку впровадження карантину було небагато. І послаблення його раніше, ніж крива заражень піде на спад, теж ще аукнеться.

Відчуваю себе дурною егоїстичною боягузкою серед усіх таких вумних і безстрашних активістів-волонтерів... як завжди, в принципі...