27.05.2020 11:35  Суворий 

Як правильно вирощувати малину?

# поради пращурів

Малини вирощені, це є сорти малин великоягодових, вирощених в городах, — множаться: 1) розділом старих корчів, 2) молодими випустками і 3) відкладами верхних прутів, Найліпшу плантацію дають добре викопані і розділені старі корчі, коли відібраний з них матеріал розсадимо завчасно восени, аби їх коріння приросло ще доки настане зима. Гони тих розсадників треба скоротити до половини, а в слідуючому році вони вже зародять. Молоді відростки, які йдуть від коріннів властивих кущів, є також добрим матеріалом до розмножування, коли виростуть міцні. Однак з них звичайно не буде ще в слідуючому році плоду, бо перший рік їх росту йде головне на зміцнення кущевого коріння.

Надто мають малини, множені з випустків, той некорисний нахил, що замість сформувати кущ, пускають далеко від себе підземні корінні гони, з котрих виростає безліч верхніх нових гонів. Через те головний кущевий корінь лише ослаблюється. Тому то треба при плеканні малин множених відростками, винищувати безнастанно всі нові гони, які з`являться поза обсягом властивого куща, чим нахил таких кущів до розросту підземними гонами спиниться.

Коли з відростків заложити велику плантацію і не дбати про знищення нових корінних гонів, то з такої плантації буде мало толку. Відкладами — тобто присипанням верхнього гону землею, щоб тут нав`язалося нове коріння і в цей спосіб повстала нова рослина, множаться лише ті сорти, що не пускають підземних гонів, а через це і не мають відростків. Такі малини множимо ще і діленням кущів.

Взагалі при розмножуванні малин треба дотримуватися таких правил: 

  1. Садити найкращі сорти.
  2. Садити рядками і на відповідній віддалі (напр.: ряд від ряду що 2 метри, а на рядах садити що 1.5 метри).
  3. Старатися втримувати культуру землі між малинами, тобто старанно чистити землю від бур`янів, часто сапати на протязі літа, кущів не допускати до загущування.
  4. Найліпше утримувати 8 міцних гонів, а прочі слабші і сухі щороку в березні вирізати.
  5. Що другий рік добре підгноїти кущі, найліпше натуральними погноями.
  6. Всі відростки малин, вирастаючі поза кущами, повинні від самої весни аж до пізньої осені постійно вириватись, винищуватись.

Сорти. Антверпська жовта, відмінна родюча. Фельдбруненська (дуже буйний і здоровий ріст, родюча без перерви, аж до морозів, овочі великі) і Марльборо (ріст дуже сильний, родить лише раз, але дуже багато, овочі великі, найліпший сорт в торговці).

За матеріалами газети "Правда" Львів 1930 рік

Додати коментар