23.03.2021 17:42  Суворий 

Гітлер таки віддав Карпатську Україну мадярам, США засуджує анексію Чехословаччини (березень 1939)

# Карпатська Україна 1939

ПРАГА. — Всі чеські газети розписуються широко про те, що діється на Карпатській Україні і з подивом висловлюються про боротьбу українців з мадярами. Останні видання помістили повідомлення з карпатського фронту, в яких говориться, що карпатські українці завдають тяжкі удари мадярам і в деяких випадках відносять блискучі перемоги.

БУДАПЕШТ - Американська журналістка Ен МакКормик, що пару днів тому прибула з Хусту до Будапешту, дивується, що така маленька Україна, кинута всіма, а ставить такий завзятий опір. Вона старається це пояснити тим, що українці, це в першій мірі відважний нарід, а далі, що правдоподібно німці не зовсім зреклися Карпатської України, а планують якусь частину, головно ту, в якій є залізничні сполучення з Польщею, таки залишити вільною. Супроти цього мадярський уряд побоюється, що Мадярщина фактично не багато скористається із захоплення Карпатської України, а лише тим буде змушена зайняти важливе для Німеччини стратегічне положення й опісля робити те, що Німеччина скаже.

Про геройство українців МакКормик говорить: „Чому Карпатська Україна, найменший і найслабший відтинок Чехословаччини, падає останньою? Нині Хуст є окупований мадярами, але довкруги міста, на горбах, „січові хлопці" боряться. Нема сумніву, що ці вибухові верховинці люблять боротьбу задля самої боротьби. Але цей примітивний нарід вірить, що він мусить боронити свій рідний край до останнього. Як ми оглядали в середу руїни на головнім сквері в Хусті, один молодий січовий старшина, що в своїй шапці мав діру від кулі, підійшов до нас і пояснив при помочі рухів, що хоч усі полишили їх, то вони самі себе не полишили. В цей час вони вже знали, що Гітлєр віддав їх мадярам. І це власне робить завзятий опір Січи, що створена на взірець „штурм абтайлюнген", таким загадковим. Коли Гітлєр кинув їх, то чому Січ продовжує таку безнадійну боротьбу? Чому мадярська армія стрічає стільки перешкод в здобутті території, оборонюваної вояками аматорами?"

БЕРЛІН. — Німецька офіційна газета „Діпльоматіше Кореспонденц" говорить, що Німеччина зрезигнувала з Карпатської України, яка, на думку деяких заграничних кіл, мала бути брамою на Совєтів. Згадана газета додає, що для Карпатської України застережено з боку Мадярщини всі автономні права і можливості національного розвитку.

БУКАРЕШТ. — Прем’єр Волошин з гуртом приятелів, перейшов на румунський бік. Представникам преси він дав інтерв’ю, в якім сказав, що німці кинули Карпатську Україну. Вони радили карпатському урядові не ставити опору. Уряд послухав ради. Та заразом почали українські території заливати мадярські війська. Нарід знехтував цю раду і зав’язалась війна українців з мадярами. Тепер цілий край у вогні боротьби, говорив Волошин. Він зазначив, що правдоподібно з Румунії перенесеться до Югославії. Та є чутки, що він удасться до Берліна, щоб звідти вибороти кращі умовини для українського народу на Карпатській Україні.

ПРАГА. — Президент Чехії Гаха, а також прем’єр Беран, видали відозву до населення закликаючи його до спокою і цілковитого підкорення німцям. Чехи слухняно виконують цей заклик. Провідник чеських фашистів, Гайда, виходив зі своїми відділами зустрічати Гітлєра. Гітлєр мав побачення з Гахою, Бераном, та ген. Сіровим. Він привітливо до них усміхався, а вони до нього. Головною штабквартирою Гітлєра був історичний замок у Празі, Градчин, старинний осідок королів Чехії.

Німецькі війська далі напливають до Праги, а звідти скоро удаються далі на південний схід. Всі є такого переконання, що цей похід німців на схід не закінчиться на Словаччині, а піде далі.

Video YouTube

ВАШИНГТОН. — Сомнер Велес, заступник секретаря стейту, видав публічну заяву про анексію Чехословаччини Німеччиною. Заява підкреслює, що американський уряд стоїть на позиції, що лише через визнання міжнародного права може панувати в світі мир і порядок. Америка стояла все за засадами людської свободи та демократії. Вона противиться мілітарній агресії. Нині американському урядові стає ясно, — каже, — що вчинки самовільного беззаконня й самовільної сили загрожують світовому мирові та самим основам модерної цивілізації. Події трьох останніх днів вказують сильно на потребу дотримання цих засад. Американський уряд засуджує анексію Чехословаччини, не визнає її та вважає її лише тимчасовим поламанням свобід.

Американська преса признає цей виказ департаменту стейту про поступки Гітлєра одним з найгостріших осудів іншого уряду американським. Президент Рузвельт дав на тижневій конференції з пресою до зрозуміння, що заява Велеса була видана в повнім порозумінню й за повною згодою президента.

ВАШИНГТОН. — Ганс Томсен, представник німецької амбасади, з`явився до Семнара Велеса, заступника секретаря стейту, та надав йому офіційне повідомлення про заняття Німеччиною Чехії й Моравії. Заява не згадує заняття Німеччиною Словаччини.

ВАШИНГТОН. — Департамент фінансів наказав визнавати всі товари, що надходять з Чехословаччини, як німецькі. Це значить, що на них мається накладати вище мито.

ВАРШАВА - „Ессенер Націонал Цайтунг" в статті п. н. „Найбільша німецька меншина в Європі" подає число німецького населення в Польщі на 1,265,000 людей. Польська преса зазначає, що польська конскрипція від 1931-го р. говорить про 740 тисяч німців у Польщі. „Ессенер Нац.Цайтунг`` твердить, що на Горішньому Шлеську є 320,000 німців, а в переписі населення 1931-го р. зазначено тільки 90,000.

МОСКВА - Московська «Учительська Газета»: „Окрема правописна комісія при раді комісарів України випрацювала проект виправленого і впорядкованого Українського правопису. За словами секретаря комісії, її завдання полягало в тому, щоб ліквідувати ворожі націоналістичні „іскаженія" українського правопису; усунути штучний (! — Прим. Ред.) розрив між українською і московською мовою, а також увести в правопис деякі зміни й виправлення, викликані життям. Проект поправи правопису пройшов багато інстанцій і буде підверджений радою комісарів". — Ось як явно русифікують український правопис! Ще й хваляться цим...

ЛОНДОН.-— Англійський прем’єр Чемберлен виголосив прилюдну промову, в якій дуже гостро затаврував Гітлєра. Він сказав, що Гітлєр не тримає слова. Бо він запевняв Чемберлена, що не хоче територій зайнятих чужими народами, а лише хоче з’єдати німців. Тепер він зайняв Чехію і Словаччину. Чемберлен заявляв, що відтепер англійська мирова політика буде опиратись виключно на збройній силі Англії і на силі її приятелів.

Гітлер змінює нацистську політику на загарбницьку

Розбір Чехословаччини Німеччиною й її союзницями становить рішучий розворот у національно-державницькій політиці націстичної Німеччини, розворот, що може мати далеко йдуче значення для дальшого розвитку подій в Європі й цілому світі.

До середини місяця березня націстичний уряд Німеччини постійно заявляв, що ціллю його державницької політики являється збирання в одну цілість країв, населених німцями. Сам канцлер Гітлєр кілька разів виразно зазначував, що він не хоче мати в німецькій державі ніяких чужинців, не-німців! Це він ще раз виразно заявив був підчас першої чесько-словацької кризи восени минулого року, коли Гітлєр виразно підкреслив, що він не хоче мати в своїй Німеччині чехів.

Гітлєр давав при тому до зрозуміння, що ця його політика не є випливом хвилевої примхи, але глибоко обдуманої засади. Він давав до зрозуміння, що держава повинна бути расово, чи національно, однопільною, бо, мовляв, національна не-одноцільність державі приносить різні шкоди. Свої погляди в цій справі Гітлєр обґрунтував ще у своїх висловах проти жидів, а під час першого зудару з чехами повторив супроти чехів те, що він говорив давніше супроти жидів.

Тепер у перше націстичний уряд сходить у своїй державницькій політиці з національного чи расового становища, виходить поза програму об’єднання всіх заселених німцями земель та загортає під свою владу краї, які ніяк не можна назвати заселеними німцями.

Одночасно з захопленням судетських країв Німеччина дала мовчазну згоду на захоплення Польщею Тешина. Цьому захопленню Німеччина могла дати таке саме виправдання, що своєму захопленню Судетів, себто заселення країни людьми з національності окупанта. Та цього виправдання не може мати тепер Мадярщина в наїзді на Карпатську Україну, на котрий Німеччина тепер дає теж свою згоду. Карпатська Україна не є мадярським краєм. Мадяри на ній зникаюча меншина. Якщо береться під увагу національний склад населення краю, то до нього не мають права ні чехи, ні словаки, ні мадяри.

Та видно цей національний склад населення втрачає уже свою вагу в німецькій політиці. З чисто національних основ вона пересувається на імперіалістичні основи: Німеччина хоче панувати не лише над краями, населеними німцями, але над краями, які тільки можуть чимось придатися до збільшення німецької сили, впливів або маєтку.

за матеріалами газети Свобода (березень 1939 року)

Додати коментар
 26.03.2021 17:02  Суворий => Каранда Галина 

Так... Американці воюють коли перевага 10ти кратна, а ворог змотаний до краю.

 26.03.2021 09:29  Каранда Галина => Суворий 

Нагадали:


"Вспомнилась история, случившаяся при дубляже первой серии
фантастического боевика "Звездные войны".
"Помните, в начале фильма два благородных рыцаря-джедая рубят врагов
лазерными мечами, потом главный говорит что-то типа: "Нам тут делать
нечего – уходим!", и оба сваливают? - рассказывала мне режиссер русской
озвучки "Звездных войн" Мария Соловцова. - Так в оригинале фраза
звучала: "Силы равные – бежим!"
Я как услышала, чуть не упала. Переспрашиваю у американцев –
оказывается, все так и есть. Мол, раз силы равные, то нечего на рожон
лезть, а лучше удрать, потом вызвать авиацию, ну и так далее, смотрите
новости из Ирака.
Пришлось объяснить, что в России представления о героизме другие, и,
увидев подобных персонажей, наш зритель просто сбежит из зала".

 26.03.2021 09:22  Суворий => Каранда Галина 

Зате відверто. В цьому є доля істини. Згадайте вєтнамців, афганців, на 90 відсотків селянську радянську армію. Оте, що називають непримітивними народами капітулюють відразу, як бачать поразку на горизонті...

 25.03.2021 21:18  Каранда Галина => Суворий 

"Але цей примітивний нарід вірить, що він мусить боронити свій рідний край до останнього."  - відношення вічностурбованої Європи...

Аж обідно стало...