26.03.2021 19:44  Суворий 

Совєти пропонують створити блок проти Німеччини, свідчення Голодомору в фран. газеті (березень 1939)

# Карпатська Україна 1939

УКРАЇНСЬКА ПРЕСОВА СЛУЖБА прислала з Відня таку телеграму:

Геройський опір Карпатської України продовжується. На сході Карпатської України ведеться боротьба на чолі з міністром Перевоузником, а на заході з міністром Клочураком. Серединою Карпатської України продерлись мадяри аж до польських границь. По обох сторонах значні втрати в людях. Сойм Карпатської України відбув три засідання. На першому проголосив незалежність Карпатської України. На другому ухвалив назву держави: Карпатська Україна. А на третьому дав повноту влади новому урядові. Уряд знаходиться на території Карпатської України. Він вислав ноти Мадярщині, Німеччині й іншим державам і пропонує скликати міжнародну конференцію для зупинки кровопролиття.

ВАШИНГТОН. — Конгрес готується цього тижня до завзятої боротьби над актом про нейтральність, яким заборонено американському урядові втручатись в які небудь чужі конфлікти, та навіть помагати котрій небудь воюючій стороні. Внаслідок європейського політичного напруження деякі політичні кола є того переконання, що американському урядові треба дати вільну руку на випадок більшої європейської війни, щоб він міг чинно помагати тій стороні, що більше заприязнена з Америкою. Внесення на зміну цього акту подасть в сенаті сенатор Питмен, голова сенатського комітету заграничних справ. Це внесеня натрапить на гострий спротив з боку інших сенаторів, які є того переконання, що знесення нейтрального акту доведе Америку до війни.

ЧІКАГО. — Бувший чеський прем’єр Едвард Бенеш виголосив промову, в якій говорив, що в обличчі тих подій, що діються в Європі Америка мусить бути напоготові. Америці прийдеться відіграти велику і почесну роль в тім конфлікті „духа з мечем", говорив Бенеш. Він відмовлявся визнати захоплення Чехії німцями, та говорив, що це огидний злочин.

Video YouTube

ВАШИНГТОН. — Чеський посол у Вашингтоні Гурбан, далі відмовляється віддати чеське посольство німецькій амбасаді. Гурбан сказав, що так довго не віддасть посольства, як довго американський уряд не признає німецького захоплення Чехії. Він подавав як приклад, що Америка впродовж довгих літ не визнавала Совєти і цілий той час російську амбасаду в Вашингтоні займав посол уряду Керенського, хоч той уряд вже давно був за границею.

БУДАПЕШТ. — Американська кореспондентка Ен МакКормик стверджує, що мадярська армія зайняла Хуст та дійшла в кількох місцях до польської границі. Але додає, що в горах Карпатська Січ ще далі ставить завзятий і геройський, хоч безнадійний, опір.

ЛОНДОН.— П. Филип, кореспондент часопису „Ди Нью Йорк Таймс", подає, що з усіх народів, що замешкували давню ЧехоСловаччину, одні українські селяни показали себе справжніми державниками, бо вони одинокі підняли боротьбу в обороні своєї держави, хоч у порівнянні з іншими народами, їхня боротьба не мала майже ніяких шансів на перемогу.

ЛОНДОН. — Англійська кореспондентка Вірджінія Коул, що відвідувала Україну під Совєтами, і описує, що хотіла втекти з Києва і поїхати на село, та весь час за нею слідкували чекісти. Коли ввійшла до селянської хати, то побачила тільки стіл І і лавку. Селяни сказали, що мають хліб, але довкруги видно було бідноту. Дівчата оглядали панчохи на ногах кореспондентки як якийсь дивогляд. В магазині крім хліба не було ніякої іншої поживи ні городини. Та й те дуже дивне, подає кореспондентка, що завідували кооперативом, не були українці, а тільки — москалі. У склепі не було поживи, але додає кореспондентка, були — парфуми.

МОСКВА. — Совєти, відповідаючи на повідомлення Німеччини про долю Богемії, Моравії й Словаччини, заявили, що не добачують правної основи у вчинках Німеччини, як також не визнають окупації Мадярщиною Карпатської України, бувшої частини Чехо-Словаччини. Тому, що якщо Англія так і Франція не дають своєї згоди на цей вчинок Німеччини, тоді Совєти за те, щоб був створений „демократичний блок" з Совєтів, Англії, Франції й США для евентуальної війни з Німеччиною.

БУХАРЕШТ. — Румунія заключила з Німеччиною тісний торговельний договір і не піде з «демократичним блоком». Так принаймні справи тепер виглядають.

ПРАГА - Генерал Йоганес Бласковіц — призначений Гітлером начільним військовим комендантом Чехії. До цього він стояв на чолі 3-ьої німецької армії, що окупувала Богемію. Чеську армію роззброєно і розпущено.

„Последние Новости" з Парижа (20.01.1939) подають за книжкою бувшого німецького комуніста Еріха Воллєнберга, що жив в Совєтах, а тепер втік на чужину такі картини з совєтської дійсності: (книжка вийшла по англійськи під заголовком „Ді Ред Армі" в Лондоні в 1938 році):

Змова проти Сталіна, на чолі якої стояв Тухачевський, в основному мала такий план: гвардійська большевицька дивізія в Москві, під командою комдива Петровського, сина бувшого президента совєтської України, мала зайняти Кремль. Коли б її було не вдалося впоратись з військами ГПУ, тоді на поміч мали прийти дивізії з Харківської Військової Округи під командою командувача тієї округи Дубового. В січні місяці Радик зрадив змовників Сталінові. Петровського і Дубового розстріляно.

З років 1932-33 така картина: в Москві панувала паніка. З України напливали голодні біженці за хлібом. Автор нагодував раз 10-літнього хлопця і завів з ним розмову:

- Чого ж ти тікав?

- Щоб тато мене не з’їв!

- Чи ти здурів? Хто ж їсть дітей?

- У нас їдять. Тітка з мамою з’їли Миколу, а відтак Петра, ну, а я настрашився, що й мене з’їдять, і втік.

Саме тоді приїхав був з України якийсь вищий достойник і зробив доповідь про страховища, кажучи:

- Треба щось робити. В нас люди їдять один другого!

На те вискочив жид Каганович, як скажений, та гукнув:

- Хай краще себе жруть, чим мають нас пожерти.

На те Сталін оплескував вигуки Кагановича. За ним робили те й інші учасники наради.

за матеріалами газети Свобода (березень 1939 року)

Додати коментар