04.04.2021 14:11  Суворий 

Позиція Німеччини: анексували Чехію намагаючись запобігти громадянській війні (березень 1939)

# Чехо-Словаччина 1939

ВАШИНГТОН. — Діючий секретар стейту, Сомнер Велес, надіслав на руки німецького представника в Вашингтоні офіційну ноту, в якій говорить, що Америка не признає підбою Чехо-Словаччини Німеччиною. Точний зміст ноти поки що не опублікований, але в політичних колах думають, що нота містить ті самі гострі слова на адресу Німеччини, які сказав Сомнер Велес пару днів тому, називаючи німецьке захоплення Чехо-Словаччини „огидним безправ’ям".

НЬЮ ЙОРК. — До Нью Йорку повернувся з Європи відомий історик і дослідник Бігельов, що має вже 84 роки, та який є давним приятелем бувшого кайзера Вільгельма. І тепер відвідував Бігельов Вільгельма, та не говорив, про що вони балакали. Зате Бігельов сказав, що Гітлер такий сильний, що його ніхто не в силі спинити. Якби Англія і Франція були такі нерозумні і пішли з ним у війну, то за року він займе Париж. Бігельов говорив, що похід Гітлера на Схід так нестримний, як похід Америки в колоніальних часах в напрямку на захід. В Європі буде спокій щойно тоді, коли один чоловік підчинить цілу Європу під свою волю. А тим чоловіком є власне Гітлер, говорив Бігельов.

ВАШИНГТОН. —Державне бюро внутрішньої і заграничної торгівлі робило дослідження над положенням Німеччини і прийшло до висновку, що в воєннім конфлікті Німеччина довго не витримала б, бо потрібно їй різну сировину до провадження війни. Ті сирівці, які Німеччина має, на довгу мету не вистачить. Знову ж штучні сирівці вимагають багато праці і потягнуть за собою витрату іншої сировини, якої також забракне.

ПРАГА. —Мадящина стягнула до Карпатської України коло двісті тисяч війська, та проте ще й досі не змогла підбити цілої країни. В горах Карпатах ще далі ідуть завзяті бої. Січовики, що роздобули автомати, наносять наступаючим мадярам поважні втрати. Є багато полеглих і по українськім боці.

БУХАРЕШТ. —В переїзді через Румунію до Югославії прем’єр Карпатської України о. Волошин мав заявити пресі, що він протестував телефоном перед Берліном проти мадярського наїзду та порушення незалежності Карпатської України. В Берліні мали порадити о. Волошинові звернутися з тим до Мусоліні. Прем’єр вислав до Риму три телеграми, але не одержав відповіді. Далі о. Волошин мав сказати, що Німеччина гарантувала Карпатській Україні незалежність і через це край не був підготований до наглого нападу з боку Мадярщини. А коли, незважаючи на брак підготовки, Карпатська Січ таки вирішила ставити Мадярщині опір, то з Берліна прийшов наказ не ставити спротиву мадярам, бо це доведе до прикрих наслідків. Такі, досі не перевірені як слід вісті, передає румунська преса.

ВІДЕНЬ. — Американський кореспондент подає, що б. міністр Карпатської України Юліян Ревай прибув до Відня з Белграду, де він мав побачення з прем’єром Карпатської України о. Волошином, що там перебуває на вигнанні. Зразу по приїзді відїхав Ю. Ревай до Братислави, столиці Словаччини, і там пропонував, щоб західна частина Закарпаття була злучена з Словаччиною. Навіть твердять, що гвардія Глінки вже мала вступити на територію Карпатської України, на півночі від Мукачева.

УЖГОРОД. — Над Ужгородом, столицею зайнятої мадярами „Підкарпатської Руси", уже повіває давній російський, царський прапор, яким повітано прилучення Закарпаття до Мадярщини. В Будапешті заявили, що прапор вивісили московські офіцери-емігранти з радості, що тепер можуть визволяти своїх братів з-під більшовиків. По місті розкидано оголошення мадярського уряду про автономію Закарпаття, видані на мадярській і російській мовах. За ними „Підкарпатська Русь" дістане автономію, але на це треба ще почекати. В комунікаті пишуть далі, що в боях загинуло 200 „українських терористів", а 150 взято в полон.

БЕРЛІН. — Нема найменшого сумніву щодо того, що в найближчих днях пристань Мемель (Клайпеда), що є тепер у руках Литви, перейде до Німеччини. Перехід ухвалить німецький парламент міста.

ДАНЦІГ. — Місто Данціг має усе підготоване, щоб стати частиною Німеччини. Та, як доносять, сам :Берлін радить не поспішати.

РИМ. — Італія жде на свою „пайку" і веде пропаганду, що вказує на війну в найближчому майбутньому. Покликано до служби резерви. Наказано населенню подбати про газові маски. Переводять спис по містах щодо евакуацій з огляду на евентуальні повітряні налети.

КРЕМЕНЕЦЬ. — В озері біля Кременця затонуло 49 малих дітей під час ковзанки, коли заломився лід.

БЕЗ ЧИСТИХ РУК

Події в центральній Європі, з котрих найбільше помітними були: анексія Чехії й Моравії Німеччиною та анексія Карпатської України Мадярщиною, викликали по всьому світу голосні викази громадськості. Заговорили цим разом не лише газети, радіо й інші інструменти публічної думки громадянства, але й уряди, офіціальні речники держав.

Різні держави звісно відкликнулися на події в різний спосіб. Коли Німеччина робить тріумфальний парад Гітлерові, коли Мадяршина тішиться з окупації Карпатської України, Польща з заведення спільної границі з Мадярщиною, коли Італія й Японія радуються з нової перемоги так званого антикомуністичного пакту, в інших краях підносяться урядові протести й осуди проти Німеччини та її союзників. Одні з них демонструють відкликанням дипломатів, інші домаганням скріплення озброєнь та збільшення диктаторської влади для начальника держави, а інші обмежуються гострою публічною заявою проти вчинків Німеччини.

З тих країв Америка вдоволяється поданням заяви до преси, покладаючись на те, що преса донесе цю заяву до відома німецького уряду, а Росія вислала німецькому урядові формальну ноту, в котрій офіціально повідомляє Німеччину про своє ставлення до окупації Чехії. В цій заяві більшовицький уряд Росії закидає Німеччині безправне заняття чужої держави під претекстом, що мовляв ця держава не може втримати внутрішнього спокою та загрожує цілій Європі війною. Большевицька Росія закидає Німеччині зламання засади самовизначення націй, котру, мовляв, Німеччина нераз офіційно визнавала. На тій основі большевицький уряд називає заняття Чехії самовільним, насильним і агресивним.

Коли большевицький уряд мірить Німеччину її признанням засади самовизначення народів, то тим самим большевицький уряд немов би запрошує мірити себе самого власне цією мірою. Коли треба засуджувати Німеччину за те, що вона загорнула чужу державу, то хіба не можна за таке саме не засуджувати Росії. Коли засуджується Німеччину за те, що вона сама поширює фальшиві вісти про неспокої в Чехословаччині, щоб під прикриттям неспокоїв її захопити, то що ж треба сказати про большевицьку Росію, котра сама перша викликала непокої на Україні, а потім цих непокоїв уживала для претексту виголошення війни проти України? Коли поведінка Німеччини супроти Чехії „самовільна, насильна й агресивна", то, як назвати поведінку Росії супроти України?

Це гарно виступати в обороні покривдженого, але той, що сам себе обирає за оборонця покривджених, повинен у суд приходити з чистими руками. Коли проти розбою виступає розбишака, то така оборона може справедливості лише зашкодити.

Додати коментар
 04.04.2021 15:05  Каранда Галина => Суворий 

Н-да...