16.11.2019 19:59
для всіх
15948
    
  46 | 48  
 © Поліанна М

Прилади нічного бачення

Прилади нічного бачення

Вночі на відкритій місцевості не буває абсолютної темряви: світять зірки і місяць, можуть виднітися вогні міста. Щоб детально розгледіти навколишню обстановку, цього світла людині недостатньо. Зате його досить приладу нічного бачення: він вловлює фонове інфрачервоне випромінювання від об`єктів, підсилює його і перетворює у видиме зображення. Прилади нічного бачення використовують військові, спецслужби, рятувальники, мисливці.

Основна частина приладу – електронно-оптичний перетворювач – складається він з об`єктива, помножувача напруги, вакуумної трубки з фокусуючою системою і джерела живлення. Прилад нічного бачення може бути монокуляром, біноклем, окулярами або прицілом – принцип роботи від його форми не змінюється.

Як працює ЕОП (електронно-оптичний перетворювач)

Якщо не вдаватися в технічні деталі, ЕОП – це вакуумний фотоелектронний прилад – радіолампа, схожа до кінескопу старого телевізора, але компактніша. Він складається з фотокатода, помножувача електронних потоків і анода, покритого люмінофором, на якому з`являється зображення об`єкта, що спостерігається.

Для роботи потрібне високовольтне джерело живлення. Він перетворює низьку напругу акумулятора в необхідні приладу 4-5 тисяч вольт.

З колби ЕОП, там, де знаходяться фотокатод і люмінофор, відкачують повітря. Вакуум необхідний, щоб молекули повітря не заважали руху електронів. Далі, слабкий потік світла потрапляє в об`єктив. Оптика направляє промені на фотокатод. Під дією світла з`являються електрони – чим яскравіше, тим їх більше. Висока напруга дає цим електронам додаткову енергію – прискорює їх. Посилений потік досягає катода, який покритий спеціальною речовиною – люмінофором. Люмінофор світиться від цього, а яскравість пропорційна кількості та енергії електронів. В результаті на екрані виходить багаторазово посилене зображення об`єкта, яке потрапило в об`єктив. Колір картинки – зелений. Це пов`язано з технологією виготовлення люмінофора, його властивостями і складом. Крім того, зелений непогано сприймається оком, менше стомлює. До речі, в новіших приладах останніх поколінь зображення буває чорно-біле, більш високої деталізації.

Тому коли дивишся через прилад нічного бачення, предмети стають зеленого кольору – яскравими, кислотними. У ясну погоду в нього видно краще, але яскравий спалах, наприклад, світло автомобільних фар, може засліпити людину. Добре помітні відкриті руки і обличчя людей (тому співробітникам спецслужб разом з формою видають рукавички).

Найскладніша місцевість для спостереження такими приладами – ліс, там багато сторонніх об`єктів. Якщо на людині мішкуватий, об`ємний одяг, що приховує обриси тіла, а пересування повільне чи взагалі відсутнє, то побачити когось тоді дуже складно. Причому камуфляжна форма не робить людину непомітною для приладу нічного бачення. Виняток – цифровий камуфляж: його малюнок складається з невеликих прямокутників (пікселів) та відсутність різкого контрасту кольорів. Помітити військового в такій формі непросто навіть за допомогою техніки.

Від приладу нічного бачення очі втомлюються так само, як і від будь-яких оптичних засобів. Коли спостереження закінчується, потрібно кілька секунд посидіти із заплющеними очима, інакше можна видати себе – білки очей у темряві сяють зеленуватим світлом.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 05.12.2022 13:54  Новікв => © 

Класний реферат

 15.12.2020 18:24  Ростік => © 

Класні реферати) Дякую!

 01.12.2020 18:50  Настя => © 

Спасибі. Дуже цікавий та класний реферат