17.11.2019 00:13
для всіх
4599
    
  35 | 36  
 © Поліанна М

Марсіанська наукова лабораторія: марсохід «К’юріосіті»

Марсіанська наукова лабораторія: марсохід «К’юріосіті»

Американський марсохід Curiosity (К’юріосіті) прибув на Марс трохи більше семи років тому, 5 серпня 2012 року, ставши дев`ятнадцятим запущеним апаратом NASA. Основними його цілями було з`ясувати, чи існували на Марсі відповідні для життя умови, зібрати докладні дані про клімат і геології Марса і підготуватися до висадки на Марс людини. Назва даної місії: Mars Science Laboratory (скорочено MSL, Марсіанська наукова лабораторія).

Триметровий ровер-марсохід К’юріосіті важить 899 кг і пересувається зі швидкістю до 144 м/год. Він оснащений камерами, набором інструментів дистанційного дослідження, спектрометром, ковшем для забору ґрунту, комплектом метеорологічного обладнання. Всього у нього на борту 10 наукових приладів для дослідження зовнішніх умов на поверхні Марса і 17 кольорових і чорно-білих камер для навігації і зйомок. Тобто це дійсно ціла Марсіанська наукова лабораторія, яка здатна виконувати самі різноманітні дослідження. При цьому все обладнання інноваційне і було розроблено саме для цієї місії, наприклад, вимірювальний комплекс SAM, що дозволяю аналізувати будь-яку речовину за допомогою хроматографа, спектрометра та мас-спектрометра проводячи найрізноманітніші маніпуляції с досліджуваними речовинами. Також варто відмітити новий радіоізотопний термоелектричний генератор, який дозволяє працювати марсоходу К’юріосіті впродовж 14 років цілодобово, що одразу відкинуло проблеми з запиленням сонячних батарей. Розробка та втілення Марсіанської наукової лабораторії обійшлося NASA величезних затрат – близько 2.3 млрд. доларів США і співпраці вчений з усього світу.

І ось, ровер 7 років уже вправно відпрацьовує затрачене. З моменту висадки Curiosity подолав 21 км і піднявся на висоту 368 метрів. Він виявив сліди древнього струмка, визначив мінеральний склад марсіанського ґрунту, вперше в історії пробурив поверхню Марса і добув зразки твердої поверхні. На Землі роботу марсохода забезпечують кілька сотень людей.

Передбачалося, що місія триватиме близько двох років, але марсохід К’юріосіті досі продовжує працювати на червоній планеті, роблячи нові проби і відправляючи на Землю свіжі знімки пейзажів Марса. І ми можемо навіть спостерігати за цим процесом, адже Curiosity має не лише особистий сайт, але й «веде» свою сторінку в твіттері, ділячись постійно своїми досягненнями.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 15.12.2020 20:02  Дмитрій => © 

Велике спасибі за реферат. Мені він дуже сподобався, бо він і не великий за обсягом, і все потрібне в ньому є.