11.02.2022 12:24
для всіх
4956
    
  18 | 18  
 © Поліанна М

Життєвий шлях і наукова діяльність С. П. Корольова

Життєвий шлях і наукова діяльність С. П. Корольова

Життєвий шлях

Дитинство

Раннє дитинство провів у дідуся та бабусі у м. Ніжині Чернігівської області.

Тут у 1911 р. Сергійко вперше побачив, як льотчик керував аеропланом, який був схожий на гуркітливу величезну птицю. Вразливий хлопчик був вражений цим видовищем. Те, що тоді побачив, стало зародком майбутнього покликання Сергія Корольова.

Початкову освіту здобував спочатку у Київській гімназії, пізніше в Одеській. Після закриття гімназії в Одесі навчався вдома.

Батьки

Батько Павло Якович Корольов – учитель.

Мати Марія Миколаївна – дочка ніжинського купця, учителька.

Вітчим Григорій Михайлович Баланін мав педагогічну та інженерну освіту.

Освіта

У 1922 – 1924 роках навчався у будпрофшколі. Там зблизився з льотчиками Одеського гідрозагону. Юнак трепетно ​​стежив за польотом крилатих машин над морем і уявляв, як він підніметься на цьому диві в небо. Сергій увесь літній час допомагав готувати літаки до польоту. Грунтовно вивчивши двигун, Корольов став цінним працівником, який був готовий завжди допомогти. Тому він сподобався всім механікам та льотчикам. У 17 років створив та захистив перший проект безмоторного літака К-5.

1924 – 1926 рр. навчався у Київському політехнічному інституті на факультеті авіаційної техніки.

1926 – 1929 рр. продовжив навчатися у Московському вищому технічному училищі ім. Баумана. В училищі спроектував планери «Коктебель» та «Жар-птиця», проявив себе як здібний авіаконструктор. Сміливо захистив дипломну роботу щодо проекту легкого літака СК-4. Згодом за проектом Сергія було випущено кілька літаків СК-4 та «Червона зірка». На цих літаках льотчик-випробувач В. А. Степанчонок виконував фігури вищого пілотажу, мертву петлю, на VII Всесоюзному планерному зльоті в Коктебелі 1930 р.

Родина

Перша дружина – Ксенія Максиміліанівна Вінцентіні, хірург, подруга дитинства С. Корольова, навчалися разом в Одеській будпрофшколі.

Дочка – Наталія Сергіївна (1935), доктор медичних наук.

Друга дружина – Котенкова Н. І. (1920-1999)

Наукова діяльність та досягнення Сергія Корольова

У 1929 р. проходили VI Всесоюзні планерні змагання у с. Коктебель. Сергій Корольов та його друг, і соратник, Сергій Люшин представили планер, який був важчим за попередні. На ньому Корольов, якому було 22 роки, встановив рекорд довгострокового польоту – понад 4 години.

Перед С. П. Корольовим та його колегами було поставлено завдання: створити ракету, яка б піднялася в космос. Ракета була готова до випробувань на початку 1957 р., всі чекали успіху. Однак при запуску двигуна виникла пожежа і ракета вибухнула.

1931 р. – С. Корольов та Ф. А. Цандер у Москві створили Групу вивчення реактивного руху (ГВРД). У ній були створені та запущені найперші радянські рідинно-балістичні ракети ГВРД-09, ГВРД-10.

1933 р. – утворено Реактивний науково-дослідний інститут. У ньому С. Корольова було призначено керівником відділу ракетних літальних апаратів.

З 1935 по 1938 р. С. Корольовим розроблено проекти зенітних, з пороховим двигуном та далекобійних ракет з рідинним двигуном.

1938 р. – С. Корольова заарештували та засудили. В ув’язненні пробув до 1940 року. Повернувшись до Москви, був засуджений вдруге та відправлений до спецв`язниці НКВС, пізніше до тюремного конструкторського бюро ОКБ-16 при авіазаводі № 16 у м. Казані.

У період ув`язнення Корольов проектував та конструював бомбардувальники Пе-2 та Ту-2, займався удосконаленням ракетних двигунів.

У 1944 р. С. Корольова було достроково звільнено та реабілітовано.

1946 – 195 рр. С. П. Корольов розробляв балістичні ракети дальньої дії. Спроектовані та здані на озброєння міжконтинентальні ракети Р-1 з дальністю – 3000 км., а також двоступінчасті балістичні ракети Р-7 – 8000 км.

Одночасно зріли плани виведення штучного супутника Землі за допомогою ракети Р-7. 4 жовтня 1957 супутник був з успіхом запушений, що стало грандіозною подією в історії космонавтики.

На базі ракети Р-7 створено триступінчасті ракети-носії «Схід» та перший космічний корабель з пілотом на борту «Схід 1». 12 квітня 1961 р. «Схід 1» стартував, пілотований Юрієм Гагаріним.

Юрій Гагарін та Сергій Корольов

Юрій Гагарін та Сергій Корольов

Цікаві факти з життя С. П. Корольова

На перший космічний політ претендував не один Ю. Гагарін. Космонавтів відбирав сам Корольов. Важливо було багато чого: і зріст, і вага, і здоров`я, і… чесні відповіді на питання про самопочуття майбутнього космонавта.

1968 р. літак з Юрієм Гагаріним розбився, виконуючи тренувальний політ. У кишені льотної курточки знайшли фотографію Корольова.

Чайка – такий позивний вигадав для першої жінки-космонавта Валентини Терешкової Сергій Павлович Корольов.

До кінця життя ім`я С. П. Королева було засекречено, а у офіційних повідомленнях використовувався псевдонім – Генеральний конструктор.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!