21.11.2019 00:20
для всіх
14220
    
  35 | 36  
 © Поліанна М

Яким буде транспорт майбутнього

Яким буде транспорт майбутнього

Літаючі автомобілі

Airbus – один із лідерів авіабудування, і, судячи з недавньої заяви глави підрозділу A3 в компанії, зовсім скоро їх бізнес вийде за звичні рамки створення літаків. Уже до кінця року компанія обіцяє розробити прототип літаючого автомобіля зі складною назвою E3 Project Vahana. Про те, що Airbus працює над подібним засобом пересування, говорили ще в лютому 2016 року – а днями стали відомі перші подробиці про нього.

По-перше, Project Vahana буде електричним. З цим пов`язане одне з найсерйозніших завдань, що стоїть перед інженерами Airbus: їм доведеться вмістити в корпусі Vahana достатню кількість потужних батарей, щоб забезпечити автомобілю прийнятний час польоту.

По-друге, Airbus сподівається вбудувати Project Vahana в уже існуючі інфраструктури традиційних автомобілів. Мова, зокрема, йде про каршерінг і можливості викликати повітряне таксі за допомогою смартфона.

Щоб зробити повітряний транспорт безпечним, Airbus розробляє спеціальну систему, яка буде сканувати навколишній простір навколо автомобіля і допомагати йому уникати зіткнень.

Очікується, що проект офіційно покажуть в січні наступного року на виставці CES 2020.

Крім Airbus над подібним засобом пересування також працює Uber, плануючи зробити літаючі автомобілі таксі – транспортом наступного покоління.

Вантажний дирижабль

Чим тільки не займається Amazon, від виробництва планшетів і електронних книг до розробки штучного інтелекту, однак основна стаття доходу компанії залишається незмінною – інтернет-торгівля. Її можливості все ще активно розвиваються: недавно, наприклад, Amazon урочисто відзвітувала про першу успішну доставку товару покупцеві за допомогою дрона.

На цьому, однак, компанія зупинятися не збирається і готує щось моторошно цікаве: вона отримала патент на якусь «систему повітряного постачання», яка, по суті, представляє не що інше як мережу величезних дирижаблів в небі над великими містами. Кожен дирижабль – величезний склад, розташований на висоті вище десяти тисяч метрів. Коли хтось робить замовлення, співробітники дирижабля знаходять потрібні товари і вантажать їх на безпілотники – швидше за все, на ті ж самі дрони – а вони в свою чергу самостійно доставляють товар прямісінько до дверей покупців (чи у вікно?).

Звичайно, наявність патенту не говорить, що Amazon прямо зараз усіма силами втілює задумане в життя. Однак з огляду на, з якою швидкістю компанія впровадила безпілотників в свою систему, ми можемо побачити перші плоди її затії з дирижаблями вже через кілька років.

«Гіперпетля»

Про «Гіперпетлю» говорять багато, мріють – ще більше, і, розмірковуючи про транспорт майбутнього, обійтися без неї ніяк не можна. Спочатку ідею цього транспортного засобу запропонував Ілон Маск: по герметичним трубах з низьким тиском, всередині зі швидкістю в 1450 км/год рухаються алюмінієві капсули-човники з пасажирами на борту. Вони набирають гігантські швидкості за рахунок спеціальних лінійних прискорювачів – «арок», розташованих по всій довжині траси. Кожен раз, коли човник проходить через таку «арку», він прискорюється за рахунок електромагнітних сил. Підприємець, однак, заявив, що найближчим часом займатися проектом не планує, але готовий підтримати будь-кого, хто за нього візьметься. Бажаючі знайшлися, і в підсумку «Гіперпетля» обзавелася першою тестовою ділянкою в Китаї.

Можливість подолати півтисячі кілометрів і дістатися з Лос-Анджелеса в Сан-Франциско за півгодини моторошно привабливо, проте створення повноцінної траси все ще стоїть під сумнівом. По-перше, очевидні фінансові питання – будівництво навіть одного маршруту вимагає величезних фінансових вливань (американський професор Майкл Андерсон, наприклад, озвучував приблизну суму в $100 млрд.), і чи знайдуться вони, невідомо. По-друге, не вирішено багато питань з безпекою пасажирів. Що якщо одна з ділянок «Петлі» вийде з ладу далеко від міста? Труби герметичні, пасажири фактично затиснуті в невеликій капсулі без вікон і дверей... Не вселяє оптимізму і той факт, що обрушити всю мережу цілком можна однією терористичною атакою.

Однак серед усіх можливих транспортних систем майбутнього саме ця виглядає найпривабливішою.

Реактивні ранці Jetpack и літаючі мотоцикли Speeder

Джетпак – це реактивний ранець, який надягають на спину і це дозволяє своєму власнику літати, немов той персонаж фантастичного фільму. Такі пристрої не просто існують – вже цього року їх можливо купити. Але це ще не все, також компанія JetPack Aviation оголосила попереднє замовлення на літаючі мотоцикли Speeder, які з’являються в продажі дуже скоро. Фантастика? Ні, давно реальність!

Ховерборд

З моменту виходу фільму «Назад в майбутнє – 2» пройшло майже 30 років, а ховерборд (літаючий скейтборд) і нині там – лише в альтернативній версії 2015 року від режисера Роберта Земекіса. Однак те, що ви не можете прийти в магазин і вилетіти звідти на футуристичної дошці зараз, не означає, що ситуація не зміниться в найближчому майбутньому.

Найпереконливіший прототип дошки вдалося створити, як не дивно, Lexus. Влітку 2015 року автоконцерн випустив ролик, в якому група молодих людей без видимих ​​зусиль катає в звичайному на вигляд скейт-парку на левітуючій дошці.

Ніяких фокусів: скейт дійсно ширяв над землею, не порушуючи жодних законів фізики. Секрет крився в металевій поверхні, прихованій під асфальтовим покриттям в зоні катання. У самій дошці встановлені надпровідники, розташовані в кріокамерах з внутрішньою температурою в -197 градусів Цельсія (звідси і хмаринки пари навколо ховерборду). Саме вони відштовхують борд від металу і дозволяють йому левітувати. Але у масовий продаж подібні пристрої, на жаль, випускати поки не збираються.

Чекаємо майбутнього, адже фантастика з фільмів втілюється в життя, в цьому давно всі пересвідчились.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 14.12.2021 17:32  @dats.tetana09gmail.... => © 

Дякую вам велике, я врятувалася від поганої оцінки, в журналі.
Пишучи цей реферат, я дізналась багато чого нового!:)

 30.11.2020 20:57  Zyjnychka456 => © 

Дуже дякую!!!!!