22.12.2019 23:16
для всіх
14424
    
  42 | 43  
 © Поліанна М

Історія рекордів швидкості на автомобілях

Історія рекордів швидкості на автомобілях

Швидше, вище, сильніше (Citius, Altius, Fortius!) – цей олімпійський девіз підходить для будь-якого спорту, навіть автомобільного. Вже зараз деякі автомобілі здатні по швидкості розгону конкурувати з реактивними літаками на зльоті. І почалась історія рекордів з електромобілів.

Електромобілі

Саме старі забуті електрокари ставили перші рекорди швидкості. За 3 місяці 1899 року французький граф Гастон де Шасслу-Лоба і бельгійський автогонщик Каміль Женатці встановили кілька таких рекордів. Перший поставив планку в 63, 15 км/год 18 грудня 1898 року на серійному автомобілі Jenataud Duc з електромотором потужністю 36 кінських сил. Потім стався обмін рекордами, який все ж виграв бельгієць – 29 квітня 1899 року він першим в історії подолав бар`єр в 100 кілометрів на годину. Підсумкова швидкість електромобіля La Jamais Contente з двигуном 67 коней склала 106 км/год.

Двигуни внутрішнього згоряння

Згодом електромобілі витіснили бензинові авто. 5 листопада 1902 року автомобіль американського бізнесмена Вільяма Кіссема Вандербільта II Mors Z Paris-Vienne став першим рекордсменом в номінації «ДВС». Швидкість бензинового двигуна з потужністю 60 кінських сил склала 122 кілометри на годину.

Інший значущий рекорд (по рахунку вже тринадцятий) встановив Генрі Форд. Для маестро було важливо продемонструвати, що його автомобіль Ford 999 Arrow найшвидший в світі. 12 січня 1904 року на замерзлому озері Сен-Клер машина розігналася до швидкості 147 км/год. Цей рекорд не визнав франко-бельгійський клуб рекордів, так як були порушені основні правила клубу – досягнення зафіксували не на території цих країн. Однак США визнали його, поклавши основу відмінностей правил фіксації рекордів Нового світу.

Змагання з літаками

Нарешті автомобілі змогли змагатися з літаками на зльоті. Ще в 1922 році автомобіль Wisconsin Special розігнався до швидкості 290 км/год, а це, між іншим, злітна швидкість Airbus A340! Але цей рекорд зафіксували лише приватні журналісти, представники світового клубу рекордів не були присутні, тому досягнення так і не було зараховано.

Офіційно досягнення було зараховано в 1927 році. Його автор – Генрі Сігрейв – навіть перевершив його і наблизився до швидкості зльоту Concorde, до створення якого залишалося ще півстоліття – цілих 327 км/год. Сьогодні цей рекорд давно побитий. Ось короткий перелік серійних автомобілів, які можуть позмагатися не тільки з літаками на зльоті, але і залишити далеко позаду потяг на магнітній подушці:

  • Bugatti Veyron з 8-літровим двигуном потужністю 1200 кінських сил. Вартість автомобіля 1, 65-1, 85 мільйона доларів. Максимальна швидкість (встановлена програмно) – 415 км/год.
  • Hennessey Veyom. Це не тільки винний, але і автомобільний бренд. Під капотом 7-літровий двигун потужністю 1244 конячки. Рекорд авто – 435, 31 км/год.
  • Koneigsegg Agera R. 1140-силовий двигун розганяє автомобіль до 440 кілометрів на годину. Це вже можна порівняти з круїзної швидкістю невеликого літака.

Шануймо природу

Корейська компанія Hyundai встановила рекорди швидкості на екологічно чистих транспортних засобах. Мета проекту – довести, що перехід на поновлювані і нетоксичні джерела енергії все так же дозволить проводити найпрестижніші автоперегони, а покупці не залишаться без улюблених спортивних залізних коней. Заїзд пройшов на американському соляному озері Бонневіль. У ньому взяли участь спеціально розроблені концепти кросоверів Nexo на водневих елементах і Sonata в класі бензиново-електричних гібридів.

Водневий автомобіль Nexo оснастили гоночним ковшем Sparco, шеститочковим ременем безпеки, аеродинамічною спідницею під бампером. Всі ці показники розігнали транспортний засіб до позначки 170, 85 км/год, зробивши вагому заявку в цьому класі. Гібридний бензиново-електричний Sonata показав результат 265, 01 км/год. На транспортний засіб встановили спеціальні покришки, а також спортивні амортизатори і пружини. У баку знаходилося гоночне паливо VP Racing MP 109. Заради експерименту допрацювали випускний тракт, а також створили новий електронний блок керування.

Цікаві факти

  • У 1976 році американка Кітті О’Ніл (Кітті Хамблтон) розігнала триколісний автомобіль SMI Motivator до швидкості 843, 323 км/год. Авто побило абсолютний рекорд потужності – ціла армія з 48 тисяч коней.
  • У 2017 році американець поставив на шасі Opel дерев`яний сарай і двигун від нової машини. Незвичайний транспорт встановив світовий рекорд зі швидкістю 154 кілометри на годину.
  • Абсолютний рекорд соляного озера Бонневіль в США встановив концепт Volkswagen Jetta потужністю 608 кінських сил. Автомобіль побудували на базі серійної моделі, але привели у відповідність до вимог категорії BGG/G Південно-каліфорнійської хронометричні асоціації. Зазначені доопрацювання привели до результату 338 км/год, випередивши попереднє покоління на 3 км/год.
  • Абсолютний рекорд швидкості був встановлений в 1979 році Стеном Барретом на Budweiser Rocket з двома двигунами для взаємодопомоги. Стверджується, що автомобілю вдалося досягти надзвукової швидкості 1180 кілометрів на годину. Однак офіційного підтвердження немає. Але навіть якщо автогонщик не злукавив, то вже незабаром цей рекорд буде побитий. Очікується, що автомобіль Bloodhound SSC з реактивними двигунами встановить нову планку – 1609 кілометрів на годину.

PlayІсторія рекордів швидкості на автомобілях


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 12.12.2022 16:03  Аннааніcка => © 

Привітик)))

 20.12.2021 20:17  Анна => © 

Ти суперше!

 20.12.2021 20:17  Анна => © 

Спасибі вам у мене 11 балів , саме більше в класі.

 20.12.2020 12:37  vlada228 => © 

Спасибо большое!!!

 14.12.2020 16:10  Кирилл => © 

Дуже дякую. Допомогло.