02.12.2019 23:32
для всіх
17891
    
  24 | 25  
 © Поліанна М

Аморфні речовини

Аморфні речовини

Тверді тіла існують в двох основних станах, що відрізняються своєю внутрішньою будовою та фізичними властивостями. Це – кристалічний і аморфний стани твердих тіл. Основною ознакою кристалів є суворий порядок розташування атомів, що періодично повторюється. Аморфні ж речовини (від грецького слова «амофос» – без форми) не мають впорядкованої кристалічної структури.

Структура аморфних речовин

У речовинах, що знаходяться в аморфному стані, відсутній чіткий порядок розташування атомів. Існує тільки, так званий ближній порядок, коли найближчі атоми розташовуються майже впорядковано. За своєю структурою аморфні речовини схожі на рідини.

Аморфний стан речовини, на відміну від кристалічного, не є стійким. Після деякого часу аморфна речовина поступово переходить в кристалічну. Правда, цей час вимірюється роками і десятиліттями.

У аморфному стані можуть перебувати і такі речовини, які зазвичай мають кристалічну структуру. Наприклад, кристал кварцу SiO2, якщо його розплавити (при температурі 17000С), при охолодженні утворює плавлений кварц, що має меншу щільність, ніж кристалічний. При цьому він володіє властивостями однаковими в усіх напрямках, але водночас сильно відрізняються від властивостей кристалічного кварцу.

Приклади аморфних речовин

Аморфними є величезна кількість речовин. Ось деякі, добре відомі кожній людині: парафін, віск, сургуч, ебоніт, шоколад, каніфоль, смола, скло, плексиглас, каучук, скло, різні пластмаси.

Властивості аморфних речовин

В силу своєї будови, на відміну від кристалічних тіл, аморфні тіла володіють наступними основними властивостями:

  • Аморфні речовини ізотропні в усіх напрямках. Це означає, що всі фізичні властивості (теплові, електричні, оптичні, механічні) аморфних тіл виявляються абсолютно однакові незалежно від напрямку.
  • Плинність, текучість – це приклад властивості цих тіл, яку візуально можна спостерігати у вигляді плинів на склі, яке довго стояло в віконній рамі.
  • Відсутність певної температури плавлення.
  • Фазовий перехід в рідкий стан відбувається поступово, у міру розм`якшення аморфного тіла.
  • У аморфному стані речовина має більшу внутрішню енергію, ніж в кристалі. Тому аморфні тіла мають здатність переходити в кристалічний стан. Добре відомий приклад цього явища – помутніння скла з плином часу. Це фізичне явище пов`язане з появою всередині скла дрібних кристаликів, оптичні параметри яких інші, ніж навколишнього аморфного середовища.

Є речовини, що володіють одночасно властивостями і рідини, і кристала, а саме – плинністю та анізотропією. Такий стан речовини називається рідкокристалічним. В основному рідкими кристалами є органічні речовини, молекули яких мають форму плоскої пластини або ниткоподібну форму. Ці речовини є основою для рідкокристалічних екранів телевізорів.

Отже, ми дізналися, що з себе представляють тверді тіла в аморфному стані. Структура цих речовин не має впорядкованого порядку розміщення атомів. Фізичні властивості аморфних тіл не залежать від напрямку впливу і орієнтації тіла.

Тест по темі аморфні речовини, щоб швидко запам`ятати найважливіше

Тест з фізики для учнів 8 класу


PlayАморфні речовини


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!