04.12.2019 00:22
для всіх
19556
    
  58 | 59  
 © Поліанна М

Способи зберігання тепла в приміщеннях

Способи зберігання тепла в приміщеннях

Щоб будинок був комфортний для проживання в будь-який час року, необхідно подумати про його утеплення. Існує безліч способів, як підтримувати оптимальну температуру для роботи та відпочинку в приміщенні, навіть при суворих погодних умовах за вікном. Але утеплення будівель, квартир з використанням сучасних технологій, та ще й за допомогою послуг кваліфікованих майстрів і будівельних бригад, обійдеться недешево. Але не завжди, існують не менш ефективні способи збереження тепла в кімнатах, які матеріально доступні всім бажаючим. Вони дозволяють також економити на опаленні приміщення в холодний сезон.

Втеча тепла з будинку

Навіть інноваційні системи опалення не дозволять насолодитися комфортною, оптимальною для проживання температурою, якщо тепло буде «утікати» з дому по загальновідомим «шляхам». Утеплення стін, стелі, фундаменту повинно включати ліквідацію таких витоків. Через них, згідно з дослідженнями і експериментами, ми витрачаємо невиправдано великі кошти на опалення, гублячи значну частину підігрітого повітря.

На вікна і двері доводиться до 30% тепловтрат. Через стелю та підлогу йде по 15% тепла. До 35, а іноді і всі 50%, залишають будинок крізь стіни. Тому, якщо ви вирішили полегшити процес підтримки комфортної температури і економити на опаленні, необхідно подбати про ліквідацію кожного каналу витоку. Як утеплити фасад, стіни всередині будинку або зовні, підлоги і стелі? Про це детально далі.

Найефективніші способи утеплення стін

Щоб утеплити будинок зовні, не обійтися без рекомендацій фахівців і роботи кваліфікованих майстрів. Цей процес вимагає ретельного вибору матеріалів, який ґрунтується на конструктивних характеристиках приміщень (з чого побудований, яка товщина стін і т. д.). Найбільш ефективними і найменш витратними типами матеріалів для утеплення будинку є:

  • мінеральна вата;
  • пінополістирол.

Процес утеплення передбачає кілька етапів. Першим кроком є ​​монтаж каркаса-обрешітки. Поверхня стін обробляється антисептичними складами, укладається утеплювач. Потім монтується захист, в якості якого виступає паро- та вітроізоляція. Щоб надати конструкції естетичний вигляд, необхідно встановити другий каркас під обробку. Будинок покривається штукатуркою, лакофарбовими матеріалами або обшивається сайдингом.

Другий варіант ефективного збереження оптимального температурного режиму – утеплення будівлі зсередини. У цьому випадку обов`язково треба мати на увазі, що будь-яка обшивка забере частину внутрішнього простору приміщення. Важливим кроком, який дозволить досягти успіху, є пошук, виявлення і ліквідація причин втрати тепла. Популярним, досить бюджетним, але в той же час дієвим матеріалом для обробки стін всередині є мінвата. Процес утеплення виконується за таким алгоритмом:

  • Монтаж дерев`яного каркаса або конструкції з металевого профілю.
  • Укладання мінеральної вати.
  • Захист ізоляційними матеріалами – гіпсокартоном, плитами OSB, «вагонкою», плиткою.

Прислухаючись до порад фахівців, процес утеплення можна здійснити самостійно. В іншому випадку можна скористатися послугами кваліфікованих майстрів та фахівців.

Утеплення підлоги і стелі

Не утеплений в достатній мірі фундамент не тільки зробить підлогу холодною, але і буде забирати до 15% тепла. До вирішення цієї проблеми можна підійти радикально. Утеплення фундаменту, установка підігріву, використання спеціального килимового покриття – такі методи дозволять підтримувати температурний режим і створять комфорт для мешканців. Якщо такі радикальні способи не підходять з яких-небудь причин, можна обійтися закладанням стиків між плінтусами і підлогою. Для цього використовуються смуги з пенофлору.

Але навіть якщо зробити всі маніпуляції з утеплення стін і підлоги, не варто нехтувати стелею. Пам`ятаємо, що тепле повітря піднімається вгору, тому, щоб воно швидко не охолоджувалося, ліквідуйте і цей канал витоку. Якщо ви перебуваєте в пошуку бюджетного варіанту, а приміщення не має другого поверху, доцільніше утеплювати стелю, а не дах. Цей процес передбачає такі етапи, як:

  • монтаж каркаса з бруса або металевого профілю;
  • посилення конструкції поперечними перекладинами;
  • закладка утеплювача;
  • монтаж пароізоляції;
  • обробка поверхні.

В якості тепло-ізолюючого матеріалу можна використовувати мінеральну вату або щільний пінопласт. Ефективним способом утеплення є також обробка пінополістиролом. Такі плити виключають утворення щілин, так як накладаються одна на одну та перешкоджають втраті тепла.

Вікна та двері: кращі способи утеплення

Сучасні конструкції, оснащені пластиковими вікнами зі склопакетами, додаткової обробки не потребують. Але старі дерев`яні рами пропускають холодне повітря, значно знижуючи температуру в приміщенні. Кращим рішенням стане заміна скла більш товстими полотнами або склопакетами. «Дідівський» метод – установка віконниць. Але цей спосіб є трудомістким і вимагає чимало часу.

Іншими ефективними варіантами утеплення вікон є:

  • замазка стиків спеціальними герметиками;
  • заклеювання тріщин скотчем;
  • обклеювання рами утеплювачем;
  • закладення щілин ватою, поролоном, газетним папером. З цією метою можуть використовуватися і інші підручні матеріали.

Підтримувати температурний режим в приміщенні дозволить не тільки утеплення фасадів, а й обробка міжкімнатних, а особливо вхідних дверей. Необхідно ліквідувати щілини між полотном і коробом. Для цього можна поставити ущільнювачі, закріпити внизу щітку, повісити щільну штору. Ліквідувавши витік повітря крізь щілини, кожен відразу відчує, що в будинку стало тепліше. А використовуючи всі способи утеплення в комплексі, можна не тільки створити комфортну атмосферу в приміщенні, але і значно економити на опаленні.


PlayСпособи зберігання тепла в приміщеннях


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 29.11.2020 13:41  Микола => © 

Круто дякую