18.08.2020 21:31
для всіх
4021
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти

Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти 8 клас

Мета онлайн уроку: ввести під час очного або дистанційного навчання поняття питомої теплоємності речовини, навчити учнів розраховувати кількість теплоти в теплових процесах

Немає нічого важливішого для навчання та успіху будь-якої справи, ніж уміння людини мислити.
Дж. Локк

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть повторно інтерактивний міні-тест з попереднього уроку «Випромінювання», щоб остаточно засвоїти матеріал.

Тест "Випромінювання"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Випромінювання" під час дистанційного навчання.

Слайд 2


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Що таке внутрішня енергія тіла? Якими способами можна її змінити?
  • Відгукнутись

При дистанційному навчанні відповіді запишіть в робочий зошит.

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти, що поглинається речовиною під час нагрівання або виділяється під час охолодження»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти, що поглинається речовиною під час нагрівання або виділяється під час охолодження» §8 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» або §8 «Кількість теплоти. Питома теплоємність речовини» за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський». Складаємо конспект.

Розпочнемо з пояснювального відео по темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Пригадайте, що таке кількість теплоти. Означення вивчали на уроці «Способи зміни внутрішньої енергії».

Кількість теплоти, яку поглинає речовина під час нагрівання або виділяє під час охолодження:

— залежить від того, яка це речовина;

— прямо пропорційна масі речовини;

— прямо пропорційна зміні температури речовини.

Кількість теплоти

де Q — кількість теплоти; m — маса речовини; ∆t — зміна температури; c — коефіцієнт пропорційності, що є характеристикою речовини і називається питомою теплоємністю речовини.

Слайд 5

Питома теплоємність речовини — це фізична величина, що характеризує речовину і чисельно дорівнює кількості теплоти, яку необхідно передати речовині масою 1 кг, щоб нагріти її на 1°С.

Питома теплоємність речовини

Одиниця питомої теплоємності — джоуль на кілограм-градус Цельсія.

Слайд 6

Питомі теплоємності деяких речовин

Питома теплоємність золота

Питома теплоємність соняшникової олії

Питома теплоємність води

Питома теплоємність льоду

Слайд 7

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний міні-тест онлайн уроку «Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти», побудований на основі контрольних запитань параграфа.

Тест "Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 8

Розглянемо задачу з п. 4 «Учимося розв’язувати задачі» з підручника «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» на сторінці 35 або з п. 6 «Приклад розв’язування задачі» на ст. 36-37 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський» та проаналізуємо розв’язок.

Слайд 9

Розв’язування задач

Задача 1.

Яка кількість теплоти витрачається на нагрівання 300 г води від 250С до кипіння? Відповідь запишіть в кДж.


Слайд 10

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти, що поглинається речовиною під час нагрівання або виділяється під час охолодження», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 8, завдання 1, 2, 3 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Наприклад, Завдання 8, вправа 1, 2, 3 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».

Також законспектуйте розглянуту задачу з параграфу в робочий зошит.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 27.09.2023 08:39  Портна Аріанна => © 

Внутрішня енергія — це енергія руху і взаємодії частинок, з яких складається речовина. Внутрішню енергію тіла можна змінити двома способами: завдяки виконанню роботи або завдяки теплообміну.