23.12.2019 22:03
для всіх
14780
    
  32 | 33  
 © Поліанна М

Історія польотів на повітряних кулях

Історія польотів на повітряних кулях

Людина завжди хотіла літати, як птах, вигадуючи найрізноманітніші способи підняти себе в повітря. Зараз в цьому немає проблем, так як літаки вже давно стали поширеним видом транспорту, але давайте трохи зануримося в минуле і подивимося з чого все починалося. Розглянемо найбільш цікаві факти про повітряні кулі і хто був їх першим випробувачем.

Що таке повітряна куля?

Повітряна куля – апарат, наповнений газом, за допомогою якого людина може підніматися в повітря на невеликий час. У нього є істотний недолік – відсутність елементів управління, тобто він просто летить в ту сторону, в яку дме вітер. Так що такий вид транспорту швидше підходить для прогулянок, ніж як засіб постійного пересування. До того ж в його кошик не можна помістити надто багато людей чи важкого вантажу, вага дуже обмежена.

Історія і перша повітряна куля

Першовідкривачами в цій сфері стали брати Монгольф`є. Хоча існують згадки про те, що ще в 1306 року в Китаї було відкрито сам принцип аеростатичного польоту. Тоді, звичайно, не робили повітряних куль, але маленькі кульки так, їх наповнювали димом і піднімали вгору, щоб повеселити натовп.

У 1783 році вищезазначеними братами була представлена світу перша повітряна куля, яка піднялася в повітря. До цього вони більше року ставили експерименти і терпіли невдачі, але потім залучили хіміків до своєї роботи і разом, методом проб і помилок, добилися результату.

Першу повітряну кулю брати Монгольф`є показали своїм рідним, вона була невеликих розмірів в 3, 5 метра, але змогла набрати висоту в 300 метрів і утриматися на ній майже 10 хвилин. Після цього успіху, було прийнято рішення продемонструвати винахід широкій публіці.

І ось 5 червня 1783 року на очах у безлічі людей полетіла перша повітряна куля розміром 11, 5 метрів. Вона пролетіла понад 2000 метрів і вдало приземлилася на землю!

Перший політ на повітряній кулі

Через деякий час після успіху знамениті брати зважилися продемонструвати свій винахід королю Людовику XVI. Сталося це в Версалі 19 вересня цього ж року. Тільки тепер він летів не порожній, а з пасажирами – вівцею, куркою і качкою. Вони були обрані невипадково, вівця повинна була продемонструвати реакцію людського організму в повітрі, а інші двоє, просто вже вміли літати.

Їх політ тривав 10 хвилин, долаючи відстань у 4 кілометри. Тварини при посадці не постраждали, король залишився задоволений!

Перша людина на повітряній кулі

Всього через пару місяців після тварин в повітря піднялися і люди. У деяких джерелах кажуть, що король хотів послати на цю справу тюремних ув`язнених, щоб якщо все закінчиться погано, то не нести відповідальності. Але в підсумку першими стали люди зі знаті: Пілатр де Розьє і маркіз Франсуа д`Арланд.

Сталося це також в Парижі в тому ж 1783 році. Політ закінчився величезною перемогою і чоловіки протрималися в повітрі цілих 25 хвилин.

Через рік, 24 вересня 1784 року, в повітря піднялася і перша жінка на ім`я пані Тібль. Вона літала над землею вже 142 хвилини.

А перша кругосвітня подорож на повітряній кулі пройшла зовсім нещодавно – 1999 року її здійснили швейцарець Бертран Піккар і англієць Брайан Джонс.

З чого роблять повітряні кулі?

Загальна конструкція повітряної кулі складається з купола, кошики та пальників. Купол робиться з дуже міцного матеріалу, наприклад, поліестеру, і щоб повітря не проникало в середину купола його покривають силіконом. Смугастими кулі виходить через стрічки, які потрібні для більшої міцності (принцип ковдри).

Кошик – його роблять з лози, яка витримує перепади температури і досить міцна при постійному використанні. Він кріпиться на сталевий каркас.

Пальники – найскладніша частина в повітряній кулі, яка робиться з нержавіючої сталі і покривається захисними кожухами. Пальники можуть витримати великі перепади температури і їх потужність може становити до 4500-6000 МВт.

Види повітряних куль

  • Монгольф`єр.
  • Шарльєр.
  • Розьєр.

За великим рахунком вони відрізняються тільки наповнювачами. Перші – наповнюють гарячим повітрям, другі – газом (гідроген, гелій), треті – можна назвати змішаними, так як в них використовується і газ, і повітря.

Принцип роботи повітряної кулі

Сьогодні найчастіше використовують нагріте повітря. Принцип роботи такий, що пальник нагріває повітря і воно стає легше за холодне, що й піднімає конструкцію за допомогою Архімедової сили. Якщо потрібно кулю опустити нижче або зовсім сісти, варто смикнути за клапан і гаряче повітря виходить з неї, апарат знижується.

Повітряна дуель

Дуелі бувають не тільки на землі. Сталося це в 1808 році через жінку на ім`я мадемуазель Тіревіт, оперної співачки і просто красуні. У неї закохалися два французи (а може і більше), але саме ці двоє зважилися на дуель. Та не просто дуель, а на повітряних кулях.

Вранці вони піднялися в повітря і вистрілили в куполи один одного. Пощастило вижити лише одному дуелянту, за чутками він таки отримав руку і серце своєї коханої. А ось другий чоловік загинув заради любові.

Гонки на повітряних кулях

З 1906 року в честь власника газети New York Herald, Гордона Беннетта, заснований кубок і гонка на повітряних кулях. Найкращі професіонали з усього світу збираються, щоб взяти участь в ній. При чому від кожної країни можуть брати участь не більше трьох куль.

Принцип гонки простий, він полягає в тому, щоб протриматися в повітрі від одного до трьох днів і полетіти якнайдалі на одній заправці кулі гелієм.

Повітряні кулі Каппадокії

Якщо ви не цікавитеся перегонами на кулях, але політати на них зовсім не проти, є гарне для цього місце. Знаходиться воно в Туреччині, в Каппадокії. У цьому місті кожен день на світанку (за винятком поганої погоди, а вона там буває рідко) в повітря піднімається 250 повітряних куль.

Видовище вражаюче, що зверху, що знизу. Є бюджетні варіанти польоту, де багато людей, а є дорогі, коли ви одні в кошику. Зараз навіть є кулі зі скляним дном, але це зовсім для любителів екстриму.

Але політати повітряною кулею може кожен навіть в Україні, при цьому задоволення це не таке й дороге – близько 2500 грн за груповий політ.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 19.04.2021 20:28  BlackApplePie => © 

Спасибо за помощь! Интересно и увлекательно! Не знаю, зайдет ли нашей физике, но мне зашло! Продолжай в том же духе!)))

 06.04.2021 13:21  Андріана => © 

Дякую за допомогу ❤️