16.05.2020 11:18
для всіх
12760
    
  59 | 62  
 © Поліанна М

Чи зміг би Архімед зрушити Землю?

Чи зміг би Архімед зрушити Землю?

«Дайте мені точку опори – і я переверну Землю», заявив в свій час Архімед. Пригадуєте такий вислів? І ось, вивчивши на уроках фізики в 7 класі важіль, стає зрозумілим, що це, мабуть, дійсно можливо. І кожен з нас, здається, міг би зробити такий надзвичайний подвиг. Чи так це? Щоб відповісти на це питання, достатньо лиш виконати відповідні підрахунки, використавши відоме нам усім правило важеля, котре, доречі, й встановив давньогрецький учений Архімед. Воно й допоможе зрозуміти, на скільки можливо зрушити Землю з місця важелем.

Умову рівноваги важеля правило важеля.

Підглянувши в довідник, ми з легкістю можемо дізнатися масу нашої планети. Земля важить – 6·1024 кг. Далі, ми можемо так само легко зрозуміти, що, якщо звичайна людина може підняти з легкістю 60 кг, то відношення мас, тобто сил, для рівноваги важеля, буде рівне 1023. А це значить, що відношення плечей буде теж рівне 1023, тобто одне плече має бути більше за друге в 10 000 0000 000 000 000 000 000 разів. І якщо ліве мало довжину хоча би 1 метр, то праве – 1023 м. Знайти такий важіль неможливо, але, припустимо, що Архімеду цей фантастичний важіль все ж зробили. Що далі? Можна підняти Землю? Продовжуємо наші фізичні роздуми.

Якщо Архімед повинен підняти Землю хоча би на 1 см, це значить, що інше плече має пройти шлях в 1021 м. Це великий шлях і потребує часу. Допустимо, що Архімед буде проходити з важелем 1 м за 1 с, що рівне приблизно ефективності в 1 к. с. Тоді для проходження усього шляху в 1021 м йому знадобилося би близько 30 трильйонів років без сну і відпочинку рухати плече. Допустимо, що він і це виконав. Невже він підняв би Землю?

Звичайно ні, адже Сонце наше міняється, збільшуючи свою температуру, яка через 3.5 мільярда років закип’ятить океан. До цього часу вже нічого не лишиться на нашій рідній планеті. Тобто Архімед не зміг би навіть посунути Землю на міліметр, бо до того часу не було би вже ні Землі, ні Сонця.

Архімед помилився, бо він забув про «Золоте правило механіки», котре каже, що «у скільки разів виграєш в силі, у стільки ж разів програєш у відстані». А значить, втрачаєш швидкість та час. Вченому просто не вистачить часу зрушити планету, бо вік життя Сонячної системи набагато коротший 30 трильйонів років (всього лиш 15 млрд. років), не говорячи вже про вік життя самого Архімеда.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 09.05.2023 17:42  івпнін => © 

Дякую! Допомогли неймовірно! Цікаві міркування!

 25.05.2021 19:00  Енн Ширлі => © 

Дуже дякую) Ви справді маєте талант!