Розв’язування задач з теми: Закон збереження імпульсу
9 класМета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Закон збереження імпульсу»; продовжувати формувати навички та вміння розв’язувати фізичні задачі, застосовувати отримані знання
Петроній
Актуалізація опорних знань. Перевірка знань
Фронтальна бесіда
1. Що таке імпульс тіла?
2. Сформулюйте закон збереження імпульсу.
Застосування набутих знань по темі «Закон збереження імпульсу»
Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба повторити: передивіться ще раз відео з попереднього уроку, прочитайте розв’язок задачі-прикладу з підручника на «Закон збереження імпульсу», перечитайте ще раз уважно параграф або конспект.
Задача 1
Вагон масою 70 т, який рухався зі швидкістю 0.3 м/с, зіштовхнувся з порожньою платформою масою 35 т. Визначте швидкість та напрям руху платформи перед зіткненням, якщо після нього вона зупинилися разом з вагоном?
Підказка: Усі задачі на «Закон збереження імпульсу». Не забуваємо робити малюнки, вони допоможуть з розв’язком.
Задача 2
Дві кульки масами 6 та 4 кг рухаються зі швидкостями 8 та 3 м/с відповідно назустріч одна одній. З якою швидкістю вони почнуть рухатися після абсолютно непружного зіткнення?
Підказка: Задача на «Закон збереження імпульсу».
Задача 3
Ядро, рухаючись горизонтально зі швидкістю 20 м/с, розірвалося в польоті на два осколки масами 10 та 5 кг. При цьому легший шматок продовжив прямувати вперед збільшивши швидкість на 10 м/с. Визначте напрямок руху та швидкість важчого осколка.
Підказка: Задача, знову ж на «Закон збереження імпульсу». Головне правильно зробити малюнок та проекції.
Домашнє завдання
Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Закон збереження імпульсу», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, Вправа 36, завдання 3, 4 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».