08.08.2020 11:55
для всіх
3267
    
  3 | 3  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола

Розв’язування задач з теми: Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола 11 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола»; продовжити формування вмінь і навичок учнів розв’язувати фізичні задачі, застосовуючи набуті знання

Дія, навіть якщо призводить до помилки, дає досвід і розвиток.
Дж. Міллер

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть тест з теми «Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола», щоб пригадати пройдений матеріал перед застосуванням набутих знань при розв’язуванні задач. Тест побудований на основі контрольних запитань параграфу.

Тест "Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 2

Застосування набутих знань по темі «Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола»

Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба ще раз пройти пройдені теми про «електрорушійну силу та закон Ома для повного кола».

Але для початку, краще переглянути відео-урок, який точно допоможе навчитися розв`язувані подані задачі

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Якісні задачі

Задача 1.

Чи можливо створити коротке замикання при ремонті розетки? Як від цього вберегтися?

Задача про коротке замикання

Слайд 4

Задача 2.

А якщо проводити ремонт вимикача, можна викликати коротке замикання?

Задача про коротке замикання2

Слайд 5

Задача 3.

Всі ми знаємо, що сила струму при короткому замиканні дуже велика. Але чому напруга наближається до нуля?

Про напругу короткого замикання

Слайд 6

Задача 4.

Яку напругу покаже вольтметр після замикання вимикача, якщо лампочки однакові? Внутрішніми опорами приладів знехтуємо.

Шукаємо напругу


Слайд 7

Задача 5.

На яких ділянках кола вільні заряди рухаються проти сил електростатичного поля?

Задача про сторонні сили

Слайд 8

Кількісні задачі

Задача 6.

Графік залежності U(I) при зміні опору

До джерела живлення підключено реостат, вольтметр та амперметр. Вище маємо графік залежності сили струму від напруги при зміні опору. Знайдіть ЕРС джерела та його внутрішній опір.

Підказка: Використовуємо закон Ома для ділянки кола та для повного кола. Дана задача лише здається важкою.

Опір рівний:


ЕРС рівна:


Слайд 9

Задача 7.

Акумуляторну батарею замикають на опір R, напруга при цьому на затискачах рівна 5 В. Визначте ЕРС акумулятора, якщо при збільшенні опору R в 6 разів, напруга збільшилась вдвічі.

Підказка: Задача дуже подібна на попередню задачу 6, просто не звертаємо уваги, що у нас немає опору, можливо, він скоротиться.

Визначте ЕРС


Слайд 10

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 4, завдання 4 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Також до вашої уваги ще 8 задача для домашнього опрацювання, яка подана нижче.

Задача 8.

Зовнішній опір кола у чотири рази більший за внутрішній опір джерела живлення. Визначте ККД електричного кола.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!