29.06.2020 21:55
для всіх
4215
    
  3 | 3  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Тепловий стан. Температура тіла та її вимірювання

Тепловий стан. Температура тіла та її вимірювання 8 клас

Мета онлайн уроку: розширити знання під час очного або дистанційного навчання про явище перетворення одного виду енергії в інший; дати уявлення про тепловий рух як особливий вид рух; сформувати знання про температуру як характеристику стану теплової рівноваги системи тіл, способи вимірювання температури й одиниці температури

Сама теплота за своєю суттю є не що інше, як рух… Суть теплоти у змінному русі найдрібніших частинок тіла.
Ф. Бекон

Слайд 1

Опрацьовуємо очно або дистанційно вступне слово на сторінці 3-4 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» або на сторінці 3 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».

Далі пригадуємо правила безпеки для учнів під час проведення занять у кабінеті фізики, які розміщені на форзаці підручника (на сторінці 200, якщо підручник «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський»). Уважно читаємо їх, це важливо, адже при очному навчанні, будуть постійно проводитися досліди та, впродовж року, виконуватиметься ряд лабораторних робіт.

Слайд 2

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Дайте відповіді на питання, які побудовані на пройденому матеріалі з уроків фізики за 7 клас. Якщо щось призабули, знайдіть потрібну інформацію в Інтернеті або в розділі цього сайту «Фізика 7». Завдання письмове.

1. Яка внутрішня будова будь-якого тіла?

2. Сформулюйте основні положення молекулярно-кінетичної теорії.

3. Як рух молекул залежить від температури?

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Тепловий стан. Температура тіла та її вимірювання»

Опрацьовуємо дистанційно параграф «Тепловий стан. Температура тіла та її вимірювання» §1 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» або §1-2 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: дифузія, броунівський рух, температурна шкала.

Розпочнемо з перегляду відео по даній темі. Далі складаємо конспект, записуємо головне (нижче подані основні означення).

PlayVideo YouTube

Тепловий рух – це безперервний хаотичний рух частинок, з яких складається речовина.

Якщо в будь-який спосіб створити контакт між тілами, через деякий час їхні властивості припинять змінюватися. Тоді говорять, що тіла перебувають у стані теплової рівноваги. Фізичну величину, яка характеризує стан теплової рівноваги, називають температурою.

Температура — це фізична величина, яка характеризує стан теплової рівноваги системи тіл.

Температура — міра середньої кінетичної енергії хаотичного руху частинок, із яких складається тіло.

Медичний термометр

Прилади для вимірювання температури називають термометрами.

Проскрольте таблицю вліво →

Термометри

Контактні

Неконтактні


Проскрольте таблицю вліво →

Контактні прилади для вимірювання температури

Термометри контактні волюметричні (фіксується зміна об’єму)

Термометри термоопору (фіксується зміна опору провідника)

Термопари (фіксується виникнення ЕРС в місці спаювання двох різнорідних провідників)

Акустичні термометри (фіксується швидкість поширення звуку в газах)

Термометри дилатометричні (фіксується лінійне розширення)

Вуличний термометр

Проскрольте таблицю вліво →

Неконтактні методи вимірювання температури

Радіометрія (вимірювання радіаційної температури)

Пірометрія (вимірюється потужність теплового випромінювання)

Теплобачення (візуалізація температурних полів)

Пірометр

Один градус Цельсія (10С) – це одна сота частини інтервалу між температурою плавлення льоду і температурою кипіння води за нормального атмосферного тиску.

Проскрольте таблицю вліво →

Температурні шкали

Цельсія

Кельвіна

Фаренгейта

Реомюра

t0С

t0С=(T-273.15)K

t0С=(5/9)(t-32)0F

t0С=(5/4)t0R

Слайд 4

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест «Так – Ні» онлайн уроку по темі «Тепловий стан. Температура тіла та її вимірювання».

Тест "Тепловий стан. Температура тіла та її вимірювання"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Тепловий стан. Температура тіла та її вимірювання" під час дистанційного навчання.

Слайд 5

Розв’язування задач

Дайте письмові відповіді на подані нижче задачі.

1. В чашку з гарячим чаєм помістили ложку. Чи зміниться температура ложки та чаю? Якщо так, то як саме?

2.Дівчинці подарували акваріум на день народження та попередили, що для життя рибок температура в ньому завжди має бути на рівні 25.50С. Але температура в дитячій кімнаті всього – 180С. Що потрібно зробити, щоб рибки в новому акваріумі добре почувалися?

3. Чи можна звичайним термометром виміряти температуру комахи? Якщо так, то як саме?

Слайд 6

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Тепловий стан. Температура тіла та її вимірювання», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 1, завдання 1-3 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Наприклад, Вправа 2, завдання 1-4 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».

Також запишіть в зошит температуру у вашій кімнаті в градусах Цельсія, Фаренгейта, Реомюра та в Кельвінах.



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!