Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про дію магнітного поля на речовину та магнітні властивості слабомагнітних та сильномагнітних речовин
Залізо так говорило Магніту: «Більше за все я тебе ненавиджу за те, що ти притягуєш, не маючи достатньо сил, щоб тягнути за собою».
Ф. Ніцше
Слайд 1
Актуалізація опорних знань. Перевірка знань
Пройдіть інтерактивний тест з першого уроку «Магнітні явища», щоб актуалізувати потрібні знання для засвоєння наступної теми.
Тест "Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле"
Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: феромагнетики.
Розпочнемо з узагальнюючого відео по даній темі. Далі вивчаємо параграф та складаємо конспект уроку.
Слайд 3
Діамагнетики
Діамагнетики (від грецьк. dia — розбіжність) намагнічуються, створюючи слабке магнітне поле, яке напрямлене протилежно до зовнішнього.
Слайд 4
Парамагнетики
Парамагнетики (від грецьк. para — поряд) намагнічуються, створюючи слабке магнітне поле, напрямлене в бік зовнішнього магнітного поля.
Слайд 5
Феромагнетики
Феромагнетики (від латин. ferrum — залізо) — речовини або матеріали, які залишаються намагніченими й у разі відсутності зовнішнього магнітного поля.
У разі досягнення температури Кюрі феромагнітні властивості магнітом’яких і магнітожорстких матеріалів зникають — матеріали стають парамагнетиками.
Слайд 6
Гіпотеза Ампера
Ампер припустив, що всередині речовини існує величезна кількість незгасаючих малих колових струмів і що кожний коловий струм, ніби маленька котушка, є магнітиком. Постійний магніт складається з безлічі таких елементарних магнітиків, орієнтованих у певному напрямку.
Слайд 7
На завершення цікавий дослід «Магнітна рідина».
Слайд 8
Закріплення набутих знань
Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Магнітні властивості речовини. Гіпотеза Ампера», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.
Тест "Магнітні властивості речовини. Гіпотеза Ампера"
Слайд 9
Домашнє завдання
Вправи до онлайн уроку «Магнітні властивості речовини. Гіпотеза Ампера», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, Вправа 5, завдання 2, 4, 5 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». А хто бажає отримати високий бал, розв’яжіть також слідуючу задачу:
Задача 1.
Провідник масою 300 г і довжиною 30 см, по якому йде струм 10 А, лежить на горизонтальних рейках у вертикальному однорідному магнітному полі з індукцією 0, 2 Тл. Чи буде рухатися провідник, якщо коефіцієнт тертя провідника об рейки 0, 2?
Підказка: Використовуємо формули для визначення сили Ампера, сили тяжіння та тертя ковзання (вивчали на уроках фізики в 7 класі). Обов’язково робимо малюнок до задачі, щоб зрозуміти хід її розв’язання.
Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":