Розв’язування задач з теми: Послідовне і паралельне з’єднання провідників
11 клас
Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Послідовне і паралельне з’єднання провідників»; продовжити формування вмінь і навичок учнів розв’язувати якісні та кількісні фізичні задачі, застосовуючи набуті знання
Освіта – це не час, освіта – це зусилля.
Заповідь студентів Гарвардського університету
Слайд 1
Актуалізація опорних знань. Перевірка знань
Пройдіть тест з теми «Послідовне і паралельне з’єднання провідників», щоб пригадати пройдений матеріал перед застосуванням набутих знань при розв’язуванні задач. Тест побудований на основі контрольних запитань параграфу.
Тест "Послідовне і паралельне з’єднання провідників"
Слайд 2
Застосування набутих знань по темі «Послідовне і паралельне з’єднання провідників»
В класі чи у вашій кімнаті майже усі електричні прилади з’єднані паралельно. А який завжди ввімкнено послідовно?
Слайд 4
Задача 2.
Як знайти пошкоджену електричну лампу в новорічній гірлянді? Можливо, існує кілька способів?
Слайд 5
Задача 3.
Чи можна дві лампочки на 127 В ввімкнути в мережу 220 В? Як це зробити?
Слайд 6
Задача 4.
Якщо мідний дріт розтягнути, щоб він став в два рази довший та в два рази тонший, як зміниться його опір?
Слайд 7
Кількісні задачі
Задача 5.
Мінімальний опір людини приблизно рівний 1 кОм. Обчисліть мінімальну напругу, яка може стати смертельно небезпечною, якщо мінімальна порогова фібриляційна (та, яка викликає зупинку серця) сила струму для змінної напруги рівна 80 мА.
Підказка: Використовуємо закон Ома.
Слайд 8
Задача 6.
В коло зі змішаним з’єднанням підключено 5 резисторів з опорами: R1= R4=1 Ом, R2= R3=2 Ом, R5=5 Ом. Обчисліть загальний опір, а також напругу та силу струму на кожному з резисторів, якщо сила струму на вході в коло рівна 2 А.
Підказка: Пригадуємо залежність напруги, сили струму та опору при паралельному та послідовному з’єднані провідників, адже в задачі ми маємо мішане з’єднання. Також для розв’язання знадобиться закон Ома. Обов’язково замальовуємо схему в робочому зошиті, для зручності, краще всі резистори намалювати паралельно.
Слайд 9
Домашнє завдання
Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Послідовне і паралельне з’єднання провідників», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, Вправа 2, завдання 6, 7 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».
Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":