06.08.2020 20:48
для всіх
2697
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Робота і потужність електричного струму. Закон Джоуля-Ленца

Розв’язування задач з теми: Робота і потужність електричного струму. Закон Джоуля-Ленца 11 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Робота і потужність електричного струму. Закон Джоуля-Ленца»; продовжити формування вмінь і навичок учнів розв’язувати фізичні задачі, застосовуючи набуті знання

Якщо ви хочете навчитися плавати, то сміливо заходьте в воду, а якщо хочете навчитися розв’язувати задачі, то розв’язуйте їх!
Д. Пойа

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Повторно зробимо задачу з експериментального завдання, яке було запропоноване виконати вдома на попередньому уроці, але для нашого, шкільного приладу.

Електричний чайник, який знаходиться в кабінеті фізики, доводить до кипіння 1 л води за 2.5 хвилини. Визначте ККД шкільного електрочайника, якщо його потужність рівна 2.4 кВт.

Задача про ККД електричного чайника

Слайд 2

Пройдіть тест з теми «Робота і потужність електричного струму. Закон Джоуля-Ленца», щоб пригадати пройдений матеріал перед застосуванням набутих знань при розв’язуванні задач. Тест побудований на основі контрольних запитань параграфу та додаткових завдань.

Тест "Робота і потужність електричного струму. Закон Джоуля-Ленца"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Робота і потужність електричного струму. Закон Джоуля-Ленца" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 3

Застосування набутих знань по темі «Робота і потужність електричного струму. Закон Джоуля-Ленца»

Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба ще раз пройти пройдені теми про «роботу, потужність та закон Джоуля-Ленца».

Також зрозуміти задачі по даній темі допоможе відповідний відео-урок

PlayVideo YouTube


Слайд 4

Якісні задачі

Задача 1.

Через спіраль електроплитки та її мережевий шнур проходить однакова сила струму. Чому спіраль нагрівається дуже сильно, а шнур взагалі не гріється?

Задача про електроплитку

Слайд 5

Задача 2.

Чому в плавких запобіжниках використовують легкоплавні та тонкі дротики?

Задача про плавкі запобіжники

Слайд 6

Кількісні задачі

Задача 3.

Дві лампи розжарення розраховані на однакову напругу 220 В, але мають різні потужності – 25 та 100 Вт. У скільки разів більше виділяється кількості теплоти в другій лампі, в порівнянні з першою, за однакові проміжки часу? Залежність опору спіралі від температури не враховуємо.

Підказка: Використовуємо закон Ома для ділянки кола та закон Джоуля-Ленца.


Задача про дві лампи

Слайд 7

Задача 4.

Маємо три резистора з опорами r1= r2=2 Ом, r3=4 Ом. Сила струму, яка протікає через перший резистор рівна 3 А. Напруга на всій ділянці кола дорівнює 12 В. Знайти кількість теплоти, яка виділяється на резисторі r2 за 2 хвилини.

Підказка: Пригадуємо залежність напруги, сили струму та опору при паралельному та послідовному з’єднані провідників, адже в задачі ми маємо мішане з’єднання. Також для розв’язання даної задачі знадобиться закон Ома та закон Джоуля-Ленца. Відповідь запишіть в кДж.

Задача про резистори


Слайд 8

Задача 5.

Транспортер піднімає за 15 секунд вантаж масою 120 кг на висоту 3, 8 м. ККД транспортера 80%. Визначте силу струму в електродвигуні транспортера, якщо він споживає електроенергію з електромережі з напругою 380 В.

Підказка: Пригадуємо формулу для обчислення ККД, роботи, сили тяжіння або формулу потенціальної енергії.

Знайти силу струму


Слайд 9

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Робота і потужність електричного струму. Закон Джоуля-Ленца», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 3, завдання 5 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Хто бажає отримати високий бал, визначте ККД домашнього кип’ятильника, описавши дослівно весь процес експерименту та розв’язок отриманої фізичної задачі. Отримавши результат, звірте ККД електрокип’ятильника та електрочайника. Запишіть, чим вигідніше кип’ятити воду.


PlayРозв’язування задач з теми: Робота і потужність електричного струму. Закон Джоуля-Ленца


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Дистанційне Навчання З ФізикиМаєте питання, пропозиції або помітили помилку? Напишіть нам та ставте лайк!
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!