24.08.2020 17:28
для всіх
4748
    
  3 | 4  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Тепловий баланс

Розв’язування задач з теми: Тепловий баланс 8 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Тепловий баланс»; продовжити формування вмінь і навичок учнів розв’язувати фізичні задачі, застосовуючи набуті знання

Навчання мистецтву розв’язувати задачі – це виховання волі.
Д. Пойя

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть повторно тест з теми «Тепловий баланс», щоб пригадати пройдений матеріал перед застосуванням набутих знань при розв’язуванні задач.

Тест "Тепловий баланс"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Тепловий баланс" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 2

Застосування набутих знань по темі «Тепловий баланс»

Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба ще раз пройти пройдену тему про «тепловий баланс».

Але перед тим, як приступити до розв’язування задач, розглянемо алгоритм роботи з такими задачами.

Слайд 3

Алгоритм розв’язування задач на застосування рівняння теплового балансу

1) визначте усі тіла, які входять в ізольовану систему тіл;

2) установіть, які тіла віддали теплоту, а які – отримали;

3) складіть рівняння теплового балансу, в лівій частині якого матимемо теплоту, яка була віддана, а в правій – яка була отримана;

4) розв’яжіть рівняння та знайдіть значення шуканої величини.

Слайд 4

Якісні задачі

Задача 1.

У три однакові посудини налили однакові маси води, спирту, гасу та підігріли на однакових пальниках. Через кілька хвилин виміряли температуру і встановили, що вона різна. Дивлячись на малюнок, скажіть, в якій посудини знаходяться вода, спирт і газ?

Задача про три посудини

Слайд 5

Кількісні задачі

Задача 2.

Змішали 1 л води за температури 300С і 2 л води за температури 600С. Визначте температуру суміші.


Слайд 6

Задача 3.

В каструлю з нержавійки (сталь) масою 280 г налили 1 л води. Скільки треба додати окропу, щоб температура каструлі з водою піднялася до 500С? Температура навколишнього середовища 200С. Питома теплоємність нержавіючої сталі – 500 Дж/(кг·0С). Відповідь запишіть в грамах. Зобразіть процеси на графіку залежності температури від часу.


Слайд 7

Задача 4.

Дві однакові мідні кульки нагріті до однієї температури. Коли у калориметр з водою опустили першу кульку, вона підігріла її від 20 до 500С. Далі кульку дістали і опустили другу, яка підігріла вже нагріту воду ще на 150С. Якої температури були кульки на початку?


Слайд 8

Задача 5.

Графік зміни температури

На графіку зображена зміна температури під час охолодження двох шматків олова. Який шматок має меншу масу і у скільки разів?


Слайд 9

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Тепловий баланс», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 9, завдання 4 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Наприклад, Завдання 14, вправа 4 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Дистанційне Навчання З ФізикиМаєте питання, пропозиції або помітили помилку? Напишіть нам та ставте лайк!
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!