20.09.2020 19:52
для всіх
2783
    
  3 | 3  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Механічний рух. Відносність руху

Механічний рух. Відносність руху 7 клас

Мета онлайн уроку: засвоєння учнями під час очного або дистанційного навчання нових знань про механічний рух, його відносність, систему відліку та матеріальну точку, як фізичну модель тіла

Буття є рух або пов’язане з рухом.
Плутарх

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Подивіться уважно відео, де показано, як космонавти ремонтують телескоп Габбл на орбіті Землі.

PlayVideo YouTube


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Як гадаєте? Телескоп з космонавтом рухаються з величезною швидкістю чи стоять на місці?
  • Відгукнутись

Згодом ви дізнаєтесь чи правильно відповіли.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Механічний рух. Відносність руху»

Опрацьовуємо дистанційно параграфи §6 на сторінці 50-53 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Для зручності, нижче ми виділили основні тези з матеріалу. Уважно прочитайте та запишіть їх в робочий зошит.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: система відліку.

При дистанційному навчанні розпочати варто з пояснювального відео по темі (дивитися першу частину, до 5 хв 45 с).

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Механічний рух

Механічний рух

Механічний рух — це зміна з часом положення тіла або частин тіла в просторі відносно інших тіл.

Слайд 4

Система відліку

Тіло відліку, пов’язана з ним система координат і годинник утворюють систему відліку.

Проскрольте таблицю вліво →

Система відліку

Тіло відліку

Система координат

Прилад для відліку часу

Тіло, відносно якого розглядається положення рухомого тіла, називають тілом відліку. Вибір тіла відліку є довільним.

Розглянемо різні системи координат

Система координат. Одна вісь

Система координат. Дві осі

Система координат. Три осі

А тепер подивимося на систему відліку

Система відліку

Слайд 5

Матеріальна точка

У фізиці для спрощення опису руху тіла використовують фізичну модель — матеріальну точку.

Матеріальна точка

Матеріальна точка — це фізична модель тіла, розмірами якого в умовах даної задачі можна знехтувати.

Слайд 6

Відносність руху та спокою

Стани руху та спокою залежать від вибору системи відліку, тобто є відносними.

PlayVideo YouTube

А тепер дамо відповідь на питання, яке вказане на початку уроку. Телескоп Габбл з відео рухаються відносно нас з величезною швидкістю в 7500 м/с. Але відносно космонавта телескоп нерухомий.

Слайд 7

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест «Механічний рух. Відносність руху», побудований на основі контрольних запитань з підручника фізики 7 класу.

Тест "Механічний рух. Відносність руху"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Механічний рух. Відносність руху" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи та завдання до онлайн уроку «Механічний рух. Відносність руху», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 6 (завдання 1, 2, 3) та Експериментальне завдання на ст. 53 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!