Графіки рівномірного руху
7 класМета онлайн уроку: засвоєння учнями під час очного або дистанційного навчання нових знань про графіки залежності шляху та швидкості від часу рівномірного руху, про правила їх побудови та читання; перевірка навичок та вмінь розв’язування задач на обчислення швидкості, шляху та часу руху
В. Доміль
Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань
Прочитайте та уважно проаналізуйте домашнє завдання (задачі, які вказав ваш учитель фізики). Спробуйте одну із задач перетворити в іншу та розв’язати її. Наприклад, задача 2 з вправи 9 підручника. Нова умова може звучати так:
Судно, рухаючись рівномірно, пройшло шлях в 100 км за 2 год. З якою швидкістю рухалось судно?
Вивчення нового матеріалу «Графіки рівномірного руху»
Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф §10 на сторінці 67-71 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Для зручності, нижче ми виділили основні тези з матеріалу. Уважно прочитайте та запишіть їх в робочий зошит.
Розпочати варто з пояснювального узагальнюючого відео по темі.
Будуємо графік залежності шляху від часу для рівномірного руху тіла
У разі рівномірного руху тіла графік шляху — це завжди відрізок прямої, нахиленої під певним кутом до осі часу.
Будуємо та заповнюємо спочатку таблицю на основі даних з поданого малюнка.
Проскрольте таблицю вліво →t, с | ||||||
l, м |
Проскрольте таблицю вліво →
t, с | 0 | 2 | 4 | 6 | 8 | 10 |
l, м | 0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 |
Далі будуємо графік залежності шляху від часу.
За графіком шляху можна: 1) дізнатися, як рухалось тіло; 2) знайти шлях, який долало тіло за певний інтервал часу; 3) визначити та порівняти швидкості руху тіл: чим більша швидкість руху тіла, тим більший кут між графіком шляху та віссю часу.
Будуємо графік швидкості рівномірного руху тіла
У разі рівномірного руху тіла графік швидкості руху — це відрізок прямої, паралельної осі часу.
Будуємо та заповнюємо спочатку таблицю на основі даних з поданого на початку уроку малюнка.
Проскрольте таблицю вліво →t, с | ||||||
v, м/с |
Проскрольте таблицю вліво →
t, с | 0 | 2 | 4 | 6 | 8 | 10 |
v, м/с | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
Далі будуємо графік швидкості.
За графіком швидкості руху можна: 1) дізнатися, як рухалось тіло; 2) знайти шлях, який долало тіло за певний інтервал часу; 3) визначити та порівняти швидкості руху тіл: чим більша швидкість руху тіла, тім вище від осі часу розташований графік швидкості руху.
Для будь-якого руху числове значення шляху, який подолало тіло, дорівнює числовому значенню площі фігури під графіком швидкості руху цього тіла.
Закріплення набутих знань
Розв’язування задач
Задача.
За графіком шляху, який подолало тіло за 4 години, дізнайтеся: 1) як рухалось тіло; 2) який шлях подолало тіло за першу годину; за наступні дві години; 3) якою була швидкість руху тіла на кожній ділянці.
Пройдіть інтерактивний тест «Графіки рівномірного руху», побудований на основі контрольних запитань з підручника фізики 7 класу.
Тест "Графіки рівномірного руху"
Домашнє завдання
Вправи та завдання до онлайн уроку «Графіки рівномірного руху», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, Вправа 10 (завдання 1, 2, 3) за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».