07.10.2020 22:59
для всіх
5322
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Видимий рух Сонця. Видимі рухи Місяця та планет

Видимий рух Сонця. Видимі рухи Місяця та планет 11 клас

Мета онлайн уроку: пояснити під час очного або дистанційного навчання причини видимих рухів світил по небесній сфері та причини виникнення сонячних і місячних затемнень

Сонце стояще, яко місяць.
«Слово о полку Ігоревім», 1185 р.

Слайд 1

Активізація пізнавальної діяльності учнів. Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдемо інтерактивний міні-тест онлайн уроку «Типи календарів. Астрономія та визначення часу», щоб пригадати та остаточно закріпити пройдений матеріал.

Тест "Типи календарів. Астрономія та визначення часу"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Типи календарів. Астрономія та визначення часу" для очного або дистанційного навчання.

А тепер переглянемо новину про останнє сонячне затемнення, яке можна було спостерігати в Україні. Адже сьогодні ми вивчимо причини його виникнення.

PlayVideo YouTube

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Видимий рух Сонця. Видимі рухи Місяця та планет»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Видимий рух Сонця. Видимі рухи Місяця та планет», §1.4 на ст. 20-24 за підручником «Астрономія 11 клас, М. П. Пришляк». Пишемо конспект.

При дистанційному навчанні розпочати варто з пояснювального відео по темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Видимий рух Сонця. Зміна пір року на Землі

Рухаючись разом із Землею по орбіті, ми протягом року спостерігаємо Сонце на тлі одного з дванадцяти сузір’їв, розташованих на лінії екліптики. Ці сузір’я називають зодіакальними.

Рух Сонця по екліптиці

Початок відліку спостережуваного руху Сонця припадає на день весняного рівнодення — 21 березня, коли наше Світило перебуває в точці весняного рівнодення ♈. Переміщуючись по екліптиці, 22 червня Сонце проходить точку літнього сонцестояння — ♋, коли тривалість світлового дня в Північній півкулі є максимальною. Потім, 22 вересня, Сонце перетинає точку осіннього рівнодення ♎. Точку зимового сонцестояння ♑ Сонце проходить 22 грудня, коли тривалість світлового дня є мінімальною.

(gif-анімація, відкривається по кліку)

Рух Сонця по екліптиці 2

Рух Сонця по екліптиці 3

Вісь обертання Землі нахилена до площини орбіти під кутом 66, 5°, і це призводить до зміни пір року на Землі.

Екватор та екліптика під кутом

Рух Сонця по екліптиці 4

Слайд 4

Видимі рухи Місяця та планет

Місяць — природний супутник Землі й найближче до неї небесне тіло. Він рухається навколо нашої планети по еліптичній орбіті у той самий бік, у який Земля обертається навколо своєї осі.

Повний оберт по орбіті навколо планети (сидеричний місяць) Місяць здійснює за 27, 3 доби. Від одного молодика (перша фаза місяця – новий Місяць) до наступного проходить 29, 5 земних діб. Цей період місячних фаз називають синодичним місяцем.

Зміна фаз місяця

(gif-анімація, відкривається по кліку)


Зміна фаз Місяця 2

Слайд 5

Конфігурації планет

Конфігураціями планет називають характерні взаємні положення планет відносно Землі і Сонця. Наприклад, нижче подана конфігурація Венери та Марса.

Конфігурації планет

Протистояння — планету видно із Землі цілу ніч у протилежному від Сонця напрямку.

Елонгація — видима з поверхні Землі кутова відстань між планетою і Сонцем.

Слайд 6

Сидеричний і синодичний період обертання планет

Сидеричний і синодичний період обертання планет

Сидеричний період обертання визначає рух тіл відносно зір. Це проміжок часу, упродовж якого планета, рухаючись по орбіті, робить повний оберт навколо Сонця. Синодичний період обертання визначає рух тіл відносно Землі і Сонця. Це проміжок часу, упродовж якого спостерігаються одні й ті самі послідовні конфігурації планет (протистояння, сполучення, елонгації).

Слайд 7

Сонячне затемнення

Затемнення Сонця відбувається, коли супутник Землі Місяць знаходиться між Сонцем та нашою планетою і у такий спосіб закриває сонячне світло.

(gif-анімація, відкривається по кліку)

Сонячне затемнення

Сонячне затемнення 2

Сонячне затемнення 3

Найближчі сонячні затемнення в Україні відбудуться: 10 червня 2021 (5%), 25 жовтня 2022 (57%), 29 березня 2025 (2%), 2 серпня 2027 (39%).

(gif-анімація, відкривається по кліку)

Сонячне затемнення 10 червня 2021 року

Слайд 8

Місячне затемнення

Місячне затемнення — астрономічне явище, яке відбувається, коли Земля перебуває між Сонцем і Місяцем, при цьому супутник потрапляє в тінь чи напівтінь Землі.

(gif-анімація, відкривається по кліку)

Місячне затемнення

Місячне затемнення 2

Слайд 9

На завершення подивіться пізнавальне відео «Сонячні та місячні затемнення».

PlayVideo YouTube

Слайд 10

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний міні-тест онлайн уроку «Видимий рух Сонця. Видимі рухи Місяця та планет», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Видимий рух Сонця. Видимі рухи Місяця та планет"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Видимий рух Сонця. Видимі рухи Місяця та планет" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 11

Домашнє завдання

Завдання до онлайн уроку «Видимий рух Сонця. Видимі рухи Місяця та планет», які вкаже ваш учитель астрономії.

Наприклад, підготувати презентацію «Видимий рух Сонця» або «Видимі рухи Місяця та планет».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!