01.10.2020 00:17
для всіх
5918
    
  5 | 5  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Типи календарів. Астрономія та визначення часу

Типи календарів. Астрономія та визначення часу 11 клас

Мета онлайн уроку: пояснити під час очного або дистанційного навчання принцип визначення місцевого часу та принцип побудови календаря

Час йде для різних людей по-різному.
Вільям Шекспір

Слайд 1

Активізація пізнавальної діяльності учнів. Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Фронтальне опитування. При дистанційному навчанні відповіді запишіть письмово. Якщо щось невідоме, скористайтесь пошуком в Інтернеті для знаходження правильних відповідей.

1. За який час Земля робить повний оберт навколо Сонця?

2. За який час Земля робить повний оберт навколо своєї осі?

3. Що означає «за старим стилем» та «за новим стилем»?

4. Як у давнину робили відлік проміжків часу?

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Типи календарів. Астрономія та визначення часу»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Типи календарів. Астрономія та визначення часу», §1.3 на ст. 17-19 за підручником «Астрономія 11 клас, М. П. Пришляк». Пишемо конспект.

Слайд 3

Типи календарів

Календар 2021

Календар – це система лічби проміжків часу з поділом їх на окремі періоди (роки, місяці, тижні, дні).

У сучасному календарі усіх європейських країн за основу береться 1 тропічний рік.

Тропічний рік — проміжок часу між двома послідовними проходженнями центра диска Сонця через середню точку весняного рівнодення. Тропічний рік триває 365, 24220 діб (365 діб 5 год 48 хв 46 с).

Прості роки мають 365 діб.

Високосний рік має 366 діб. Цю додаткову добу вводять 29 лютого.

Проскрольте таблицю вліво →

Типи календарів

Місячний календар

Місячно-сонячний календар

Сонячний календар


Слайд 4

Місячні календарі

Місячні календарі

Місячний календар використовується в Ісламських державах. Один такий рік складається з 12 календарних місяців. Триває 354, 36706 діб (6 місяців по 30 діб та 6 місяців по 29 діб). Щоб врівноважити зсув, впродовж кожних 30 років вводяться рівномірно додаткові 11 діб (арабський цикл) або впродовж 8 років – 3 діб (турецький цикл). Починається місячний рік з молодого Місяця (вузького серпа).

Слайд 5

Місячно-сонячні календарі

Різновидів місячно-сонячних календарів історія налічує досить багато. Один з найпопулярніших на сьогоднішній день буддійський місячно-сонячний календар. Він використовується в Тайланді, Лаосі, Камбоджі та інших країнах, де розповсюджений буддизм. Але навіть в Україні часто користуються місячно-сонячним календарем, наприклад, для розрахунку дат таких свят, як, Великдень, Трійця та інших.

Триває місячно-сонячний рік 354 доби, його місяці мають по 29 та 30 діб. Щоб наздогнати щорічну нестачу в 11 діб, щороку, 7 разів на 19 років, вводиться по 13-му місяцю.

Слайд 6

Сонячні календарі

Юліанський календар (старий стиль)

Гай Юлій Цезар

Починаючи з 1 січня 46 р. до н. е. та до 1582 року вся Європа користувалася Юліанським календарем. Цей сонячний календар був запроваджений Гаєм Юлієм Цезарем. Він складався з періодичності 3 простих років по 365 днів та 1 високосного на 366 днів.

Згодом вчені зрозуміли, що він не точний і давав відставання в 1 день на протязі кожних 128 років. Щоб виправити цю помилку був введений григоріанський календар.

Слайд 7

Григоріанський календар (новий стиль)

Папа Римський Григорій XIII

Григоріанський календар був введений в Європі в 1582 році. Це було зроблено, щоб виправити зсув Різдва Христового, який склав на той час уже 10 діб. Запровадив його папа Римський Григорій XIII. В Україні зміну календаря провели лише в 1918 році, коли зсув дат склав 13 діб.

За григоріанським календарем рік вважається високосним, якщо він ділиться на 4 без остачі, крім тих років, які закінчуються на два нулі і число сотень яких не ділиться на 4.

Високосні роки

Слайд 8

Прилади для вимірювання часу

Час «тече» рівномірно, подібно до води в тихій річці. За цим принципом у давнину були сконструйовані різноманітні годинники, які з технічним прогресом постійно вдосконалювалися.

Сонячний годинник

Пісочний годинник

Атомний годинник

Сучасний наручний годинник

Слайд 9

Місцевий та поясний час

Справжня сонячна доба — проміжок часу між двома послідовними однойменними (верхніми або нижніми) кульмінаціями центра сонячного диска.

Місцевий час визначається за допомогою сонячного годинника. Кожний меридіан має свій місцевий час.

Поясний час дорівнює місцевому часу середнього меридіана відповідного поясу.

Годинні пояси

Годинні пояси. Україна

Слайд 10

Як визначити точний місцевий час?

Офіційний годинний пояс для України відносно Гринвіча становить +2 години (GMT+2) за зимовим часом та +3 години за літнім. Щоб визначити більш точніше місцевий час, потрібно визначити точніше місцевий поясний час відносно часу за Гринвічем (GMT). Для цього, географічну довготу вашого міста чи селища множимо на 4 хв (Чому саме 4 хв? 360 градусів розділені на 24 часові пояси дають 15 градусів на годину. А година поділена на 15 градусів дасть 4 хвилини за кожен градус). Наприклад: місто Київ має географічну довготу 30°31′25″, тому місцевий поясний час для столиці буде рівний близько +2 год 2 хв відносно міжнародного часу; Львов має довготу 24°01′23″, тому місцевий поясний час для цьому міста вже становитиме +1 год 36 хв. Для обчислення місцевого часу лишиться від київського часу (той, який ми бачимо у себе на годиннику в даний момент) відняти 3 години при літньому часі або 2 години – при зимовому (матимемо міжнародний час), та додати отриманий місцевий поясний час відносно Гринвіча. Також це дозволяє визначити різницю в часі. По даних, які обчислені вище, ми бачимо, що Сонце в Львові сходить та заходить на 26 хв пізніше ніж у Києві.

Слайд 11

На завершення подивіться пізнавальне відео «ТОП-8 цікавих фактів про часові пояси».

PlayVideo YouTube

Слайд 12

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний міні-тест онлайн уроку «Типи календарів. Астрономія та визначення часу», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Типи календарів. Астрономія та визначення часу"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Типи календарів. Астрономія та визначення часу" для очного або дистанційного навчання.

Слайд 13

Домашнє завдання

Завдання до онлайн уроку «Типи календарів. Астрономія та визначення часу», які вкаже ваш учитель астрономії.

Наприклад, підготувати презентацію «Календарі світу».

Хто бажає отримати вищий бал, спробуйте визначити точний місцевий час в Парижі та місцевий час у вашій місцевості відносно Гринвіча. Далі порахуйте на скільки пізніше сходить сонце у столиці Франції ніж у вашому містечку. Зробіть висновок, оцінивши точність порівняння різниці в часі двох місць, знаючи, що годинний пояс Франції GMT+1.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 22.09.2023 19:14  Ісукарослава => © 

Yara)))