11.10.2020 23:27
для всіх
2938
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Електричний струм у газах

Електричний струм у газах 11 клас

Мета онлайн уроку: формувати під час очного або дистанційного навчання уявлення про природу електричного струму у газах; з’ясувати фізичний зміст самостійних та несамостійних розрядів; ознайомити учнів з різними видами самостійного розряду в газах та з основними властивостями плазми

…світять крізь пітьму науки дива…
Леся Українка

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Перед початком заняття пригадайте урок «Електричний струм в електролітах. Електроліз» та пройдіть відповідний тест для перевірки засвоєння попереднього матеріалу.

Тест "Електричний струм в електролітах. Електроліз"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електричний струм в електролітах. Електроліз" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Електричний струм у газах»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Електричний струм у газах» §7 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Пишемо конспект.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: іонізація – розрядки електроскопа, несамостійний розряд у газах, воль-амперна характеристика газового розряду, тліючий розряд, розряд дуговий, вогні святого Ельма.

При дистанційному навчання, розпочати варто з узагальнюючого відео по даній темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Електричний струм у газах

Йонізація газу

99% речовини Всесвіту перебувають у стані плазми.

Плазма — це частково або повністю йонізований газ, у якому концентрації позитивних і негативних зарядів майже однакові.

А тепер перегляньте кілька анімацій з прикладами термічної йонізації в газах: іоназація - розрядки електроскопа, несамостійний розряд у газах.

Процес утворення в газі позитивних і негативних йонів та вільних електронів із нейтральних молекул і атомів називають йонізацією.

Електричний струм у газах — газовий розряд — являє собою напрямлений рух вільних електронів, позитивних і негативних йонів.

Електричний струм у газах

Слайд 4

Несамостійний газовий розряд

Вольт-амперна характеристика газового розряду

Газовий розряд, який відбувається тільки під час дії зовнішнього йонізатора, називають несамостійним газовим розрядом.

А тепер перегляньте анімацію: воль-амперна характеристика газового розряду.

Слайд 5

Самостійний газовий розряд

Схема електронної лавини

Газовий розряд, який відбувається без дії зовнішнього йонізатора, називають самостійним газовим розрядом.

Слайд 6

Види самостійних газових розрядів

Іскровий газовий розряд

Іскровий газовий розряд

Слайд 7


Тліючий газовий розряд

Тліючий газовий розряд

Перегляньте анімацію: тліючий розряд.

Слайд 8

Дуговий газовий розряд (електрична дуга)

Дуговий газовий розряд

Перегляньте анімацію: розряд дуговий.

Слайд 9

Коронний газовий розряд

Коронний газовий розряд

Перегляньте анімацію: вогні святого Ельма.

PlayVideo YouTube

Слайд 10

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний тест онлайн уроку «Електричний струм у газах», побудований на основі контрольних запитань параграфа, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Електричний струм у газах"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електричний струм у газах" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 11

Розглянемо задачу з п. 3 «Учимося розв’язувати задачі» з підручника на сторінці 36 та проаналізуємо розв’язок.

Слайд 12

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Електричний струм у газах», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 7, завдання 2, 3 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Також законспектуйте задачу з п. 3 «Учимося розв’язувати задачі», яку розглянули під час вивчення теми.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Дистанційне Навчання З ФізикиМаєте питання, пропозиції або помітили помилку? Напишіть нам та ставте лайк!
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!