23.09.2020 23:32
для всіх
5098
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Електричний струм в електролітах. Електроліз

Електричний струм в електролітах. Електроліз 11 клас

Мета онлайн уроку: формувати під час очного або дистанційного навчання уявлення про природу електричного струму в розчинах і розплавах електролітів та процесу електролізу; з’ясувати фізичний зміст законів електролізу Фарадея та поняття електрохімічного еквівалента; ознайомити учнів з практичним застосуванням електролізу

Хто ні про що не запитує, той нічому не навчиться.
Т. Фуллер

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Як пам’ятаєте (з уроків фізики 8 класу), електроліз дуже поширений в сучасній техніці. Завдяки йому заряджають акумулятори, очищаються воду та метали, добувають водень, роблять копії деталей, покривають одні метали іншими, а також, гравірують. Давайте подивимося на останнє, перед початком теми, щоб пригадати, на що здатен електроліз на практиці. Адже його можливості фантастичні.

PlayVideo YouTube

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Електричний струм в електролітах. Електроліз»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Електричний струм в електролітах. Електроліз» §6 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Пишемо конспект.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: дисоціація, електроліз, свинцево-кислотний акумулятор.

Розпочинаємо з узагальнюючого відео по темі.  

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Електричний струм в електролітах

Електроліти — тверді або рідкі речовини, які мають йонну провідність.

Електролітична дисоціація (від латин. dissociatio — розділення) — це розпад речовин на йони внаслідок дії полярних молекул розчинника.

Наприклад, коли кристалик кухонної солі потрапляє у воду, полярні молекули води оточують йони Натрію та йони Хлору і відокремлюють їх від кристалика.

Електролітична дисоціація

У результаті в розчині з’являються вільні заряджені частинки — позитивні й негативні йони.

Позитивні й негативні йони

Електричний струм у розчинах і розплавах електролітів являє собою напрямлений рух вільних йонів.

Зі збільшенням температури кількість йонів в електроліті значно збільшується, тому, опір електроліту зменшується.

Залежність опору електроліту від температури

Слайд 4

Електроліз

Електроліз

Процес виділення речовин на електродах, пов’язаний з окисно-відновними реакціями, які відбуваються на електродах під час проходження струму, називають електролізом.

Слайд 5

Закони М. Фарадея для електролізу

Майкл Фарадей

Англійський фізик Майкл Фарадей (1791-1867 рр)

Перший закон електролізу

Маса речовини, яка виділяється на електроді під час електролізу, прямо пропорційна силі струму I та часу t його проходження через електроліт:

Перший закон електролізу

Другий закон електролізу

Електрохімічний еквівалент k прямо пропорційний відношенню молярної маси М елемента до валентності n цього елемента в даній хімічній сполуці:

Другий закон електролізу

Слайд 6

Застосування електролізу

Гальваностегія

Рафінування

Виробництво металів

Зарядження акумуляторів

Очищення стічних вод

Виробництво чистого водню

Гальванопластика

Слайд 7

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний тест онлайн уроку «Електричний струм в електролітах. Електроліз», побудований на основі контрольних запитань параграфа, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Електричний струм в електролітах. Електроліз"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електричний струм в електролітах. Електроліз" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 8

Розглянемо задачу з п. 5 «Учимося розв’язувати задачі» з підручника на сторінці 31 та проаналізуємо розв’язок.

Слайд 9

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Електричний струм в електролітах. Електроліз», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 6, завдання 2 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Значення електрохімічного еквівалента, який потрібен для задачі, беремо на сторінці 260. Також законспектуйте задачу з п. 5 «Учимося розв’язувати задачі», яку розглянули під час вивчення теми.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!