22.10.2020 20:21
для всіх
3696
    
  4 | 4  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Інерціальні системи відліку. Перший закон Ньютона

Інерціальні системи відліку. Перший закон Ньютона 10 клас

Мета онлайн уроку: формувати під час очного або дистанційного навчання знання про інерцію, інерціальну систему відліку, перший закон Ньютона

Якщо я й бачив далі від інших, то через те, що стояв на плечах гігантів.
І. Ньютон

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Поспостерігаємо за роботою катапульти та подумаємо, як вона пов’язана з інерцією.

PlayVideo YouTube


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Інерціальні системи відліку. Перший закон Ньютона»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Інерціальні системи відліку. Перший закон Ньютона» §9 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект. Нижче виділені головні означення.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімацією/симуляцією за вказаним посиланням: перший закон Ньютона.

Але спочатку переглянемо відео-урок по темі

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Галілео Галілей (1564–1642)

Галілео Галілей

Закон інерції Ґалілея: тіло рухається рівномірно прямолінійно або перебуває в стані спокою, якщо на нього не діють інші тіла або дії інших тіл скомпенсовані.

Рух за інерцією

Явище збереження тілом стану спокою або рівномірного прямолінійного руху за умови, що на нього не діють інші тіла та поля або їхні дії скомпенсовані, називають явищем інерції.

Систему відліку, відносно якої спостерігається явище інерції, називають інерціальною системою відліку.

Інерціальна та неінерціальні СВ

Слайд 4

Ісаак Ньютон (1643–1727)

Ісаак Ньютон

Перший закон механіки Ньютона: Існують такі системи відліку, відносно яких тіло зберігає стан спокою або рівномірного прямолінійного руху, якщо на нього не діють жодні сили або якщо ці сили скомпенсовані.

Принцип відносності Ґалілея: В усіх інерціальних системах відліку перебіг механічних явищ і процесів відбувається однаково за однакових початкових умов.

Поспостерігайте тепер за рівномірним прямолінійним рухом. Як бачимо з відео, акробати почуваються так, наче трактор не рухається, а знаходиться в стані спокою.

PlayVideo YouTube

Слайд 5

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест «Інерціальні системи відліку. Перший закон Ньютона», який складений на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань, щоб остаточно закріпити пройдений матеріал.

Тест "Інерціальні системи відліку. Перший закон Ньютона"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Інерціальні системи відліку. Перший закон Ньютона" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 6

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Інерціальні системи відліку. Перший закон Ньютона», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 9, завдання 4, 5 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 16.03.2021 12:18  Скочиліс Божена => © 

спокій

 16.03.2021 09:19  Філіповська Злата => © 

Спокій