18.11.2020 21:27
для всіх
3584
    
  5 | 5  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Плавлення та кристалізація

Плавлення та кристалізація 8 клас

Мета онлайн уроку: пояснити під час очного або дистанційного навчання процеси плавлення та кристалізації на основі МКТ; переконати у сталості температури при плавленні та кристалізації

Прокинувшись опівночі від звуку води, глечик тріснув від льоду.
Мацуо Басьо

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку «Агрегатний стан речовини. Наноматеріали», щоб остаточно засвоїти пройдений матеріал.

Тест "Агрегатний стан речовини. Наноматеріали"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Агрегатний стан речовини. Наноматеріали" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Чому шматочок свинцю можна розплавити в сталевій ложці, а шматочок сталі у свинцевій — ні?
  • Відгукнутись

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Плавлення та кристалізація»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Плавлення та кристалізація» §11 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» або §10 п. 1-4, 6, 7 «Плавлення і твердіння кристалічних речовин» за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський». Пишемо конспект, головне виділене нижче.

При дистанційному навчанні урок варто розпочати з пояснювального відео по темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Плавлення

Плавлення

Плавлення — це процес переходу речовини з твердого стану в рідкий.

Слайд 5

Температура плавлення

Практично всі кристалічні речовини починають плавитися після досягнення ними певної (власної для кожної речовини) температури; у процесі плавлення температура речовини не змінюється.

Температура плавлення. Таблиця

Температура плавлення — це температура, за якої тверда кристалічна речовина плавиться, тобто переходить у рідкий стан.

Слайд 6

Кристалізація

Кристалізація

Кристалізація — це процес переходу речовини з рідкого стану у твердий кристалічний.

1) процес кристалізації починається тільки після охолодження рідини до певної для цієї рідини температури;

2) під час кристалізації температура речовини не змінюється;

3) температура кристалізації речовини дорівнює температурі її плавлення.

Слайд 7

Графік плавлення та кристалізації льоду

Графік плавлення та кристалізації льоду

За однакової температури внутрішня енергія речовини в рідкому стані більша за внутрішню енергію речовини у твердому стані.

Слайд 8

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний міні-тест онлайн уроку «Плавлення та кристалізація», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Плавлення та кристалізація"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Плавлення та кристалізація" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 9

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Плавлення та кристалізація», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 11, завдання 1, 2, 5 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Наприклад, Завдання 10, вправа 2, 3 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.11.2021 09:25  Валеріяшевченко => © 

Тому що у металу температура плавлення вища, якщо розплавити метал у свинцевій ложці , то ложка розплавиться швидше