18.11.2020 00:18
для всіх
3447
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Агрегатний стан речовини. Наноматеріали

Агрегатний стан речовини. Наноматеріали 8 клас

Мета онлайн уроку: розширити знання під час очного або дистанційного навчання про фізичні властивості речовин у різних агрегатних станах; сформувати знання про наноматеріали, їхні основні види та властивості

Технологія – це те, чого не було, коли ви народилися.
Алан Кей

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

При дистанційному навчанні, відповідаємо письмово в робочих зошитах.

Фронтальне опитування

1. Які вам відомі агрегатні стани речовини?

2. Сформулюйте основні положення МКТ.

3. Що означає слово «нано»? Назвіть приклади наноматеріалів.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Агрегатний стан речовини. Наноматеріали»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Агрегатний стан речовини. Наноматеріали» §10 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект.

При дистанційному навчанні, урок варто розпочати з пояснювального відео по темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Агрегатні стани речовини

Практично будь-­яка речовина залежно від фізичних умов може пе­ребувати в трьох агрегатних станах: твердому, рідкому, газоподібному.

Агрегатні стани води

Коли речовина переходить з одного агрегатного стану в інший, змінюються взаємне розташування частинок речовини (молекул, атомів, йонів) і характер їхнього руху.

Агрегатні стани води 2

Існує четвертий агрегатний стан — плазма. Плазма — це частково або повністю йонізований газ.

Плазма

Слайд 4

Тверді тіла

Тверді тіла

Тверді тіла зберігають об’єм і форму.

Якщо частинки твердого тіла розташовані в чітко визначеному порядку, такі речовини називають кристалічними.

Нижче показані кристалічні ґратки алмазу, графіту, льоду та кухонної солі.

Гратки алмазу, графіту, льоду, кухонної солі.

Коли навпаки, частинки твердого тіла не утворюють кристалічні ґратки, такі речовини називають аморфними.

Слайд 5

Рідини

Рідини

Рідина змінює форму, набуваючи форми тієї посудини, в якій міститься, зберігає об’єм і є практично нестисливою.

Слайд 6

Гази

Частинки газу розташовані на відстанях, які в десятки та сотні разів перевищують розміри самих частинок. Газ займає весь наданий об’єм та легко стискається.

Гази

Слайд 7

Наноматеріали

Останнім часом набувають широкого застосування наноматеріали. Властивості наноматеріалів суттєво відрізняються від властивостей звичайних речовин, їх також можна розглядати як особливий стан речовини.

Нижче можемо подивитися на деякі з наноматеріалів та ознайомитися з їх незвичайними властивостіми.

Графе́н — одна з алотропних форм вуглецю, моноатомний шар атомів вуглецю із гексагональною структурою. Графен був відкритий в 2004.

На основі графену створені надчутливі сенсори, розробляються унікальні акумулятори, безпілотники, котрі не бояться грози та ще багато унікальних речей.

Графен

Аероге́лі — клас матеріалів, що являють собою гель, у якому рідка фаза повністю заміщена газоподібною. Такі матеріали мають рекордно низьку густину і демонструють низку унікальних властивостей: твердість, прозорість, жаростійкість тощо. На початку 1990-х отримані перші зразки аерогеля на основі вуглецю.

Аерогель

Нанобето́н — бетон, розроблений із застосуванням нанотехнологій. Спеціальні добавки — так звані наноініціатори — істотно поліпшують його фізичні властивості. Механічна міцність нанобетону на 150% вища за міцність звичайного, морозостійкість вища на 50%, а ймовірність появи тріщин утричі нижча. Вага конструкції, виготовленої з такого бетону, знижується приблизно ушестеро.

Нанобетон

Слайд 8

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний міні-тест онлайн уроку «Агрегатний стан речовини. Наноматеріали», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Агрегатний стан речовини. Наноматеріали"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Агрегатний стан речовини. Наноматеріали" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 9

Ті учні, котрі хочуть дізнатися більше про нанотехнології, можуть перегляни лекцію від нашого науковця Юрія Гогоці, котрий присвятив життя цій фантастичній темі.

Частинки, що вбивають рак, фарба, котра міняє колір, одяг людини-павука, усе це не казка, а майбутнє, яке потрохи втілюється в життя. І саме про це буде говорити український професор Інституту нанотехнологій Університету Дрекселя (Філадельфія, США) в даній лекції.

PlayVideo YouTube

Слайд 10

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Агрегатний стан речовини. Наноматеріали», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 10, завдання 6 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.11.2022 23:58  Шевченко Наталя Мико... => © 

Вітаю! Підкажіть, будь ласка, як можна скопіювати посилання на інтерактивний тест, для виконання учням?