22.11.2020 21:51
для всіх
5053
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Дисперсія світла. Спектральний склад природного світла. Кольори

Дисперсія світла. Спектральний склад природного світла. Кольори 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про явище дисперсії світла та спектральний склад природного світла білого кольору

Якщо хочете веселку, доведеться змиритися з дощем.
Е. Зелінські

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

На сьогоднішньому уроці ми обов’язково дамо відповідь на дане питання. Але спочатку ще раз розберемося, що таке заломлення світла. Пройдемо відповідний інтерактивний тест, щоб пригадати пройдений матеріал.

Тест "Заломлення світла на межі поділу двох середовищ. Закони заломлення світла"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Заломлення світла на межі поділу двох середовищ. Закони заломлення світла" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Дисперсія світла. Спектральний склад природного світла. Кольори»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Дисперсія світла. Спектральний склад природного світла. Кольори» §13 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект, головні означення, які треба законспектувати, виділені синім кольором.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: призма, субтрактивний та адитивний синтез кольору, коло Ньютона.

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Спектр

Одним з перших вчених, хто ретельно дослідив розкладання світла, був Ісаак Ньютон (1643–1727). Саме він довів, що це не призма «фарбує» біле світло в кольори, а лише розкладає його завдяки явищу заломлення. При цьому кожен колір заломлюється по іншому. А саме біле природне світло складається зі світла різних кольорів.

Ісаак Ньютон

Схеми дослідів І. Ньютона.

Досліди Ньютона на спектр

Досліди Ньютона на спектр 2

Пучок білого світла складається зі світла різних кольорів. Виділяють сім основних спектральних кольорів: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий. Дану різнокольорову смужку Ньютон назвав спектром (від лат. слова spectrum – привид).

Спектр

Вивчити кольори дуже зручно через мнемонічні фрази, нижче наведена одна із них.

Чапля осінь жде завзято, буде сани фарбувати

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: призма, коло Ньютона.

Слайд 4

Дисперсія світла

Явище розкладання світла у спектр, зумовлене залежністю показника заломлення середовища від кольору світла, називають дисперсією світла.

Дисперсія світла

Слайд 5

Кольори

Ми бачимо навколишній світ різнокольоровим завдяки тому, що різні тіла по-різному відбивають, заломлюють і поглинають світло.

Для зору людини особливе значення мають три основні спектральні кольори: червоний, зелений і синій: накладаючись, ці кольори дають відчуття найрізноманітніших кольорів і відтінків.

Три основні кольори: червоний, зелений, синій

Модель RGB (R – red (червоний), G – green (зелений), B – blue (синій)). Найчастіше використовується для формування зображення на екранах смартфонів, телевізорів, тощо.

RGB CMYK

Модель CMY або CMYK (C – лазуровий (cyjan), M – пурпурний (magenta), Y – жовтий (yellow), K – ключовий колір – чорний (key colour)). Найчастіше використовується для формування зображення в типографії для друку.

Для візуалізації формування кольорів використаємо анімацію субтрактивний та адитивний синтез кольору.

Слайд 6

Цікаві факти

Волт Дісней розрізняв 1500 відтінків кольорів, тоді, як більшість людей планети, виділяють до 250.

Волт Дісней розрізняв 1500 кольорів

Більшість дітей до 1 року не розрізняють сині кольори. Це з’ясувалось під час дослідження, в якому діти віком 4-8 місяців не помічали синього круга на голубому фоні.

Діти до року не розрізняють сині кольори

На острові Папуа, що в Новій Гвінеї, назви кольорів сходяться з предметами, які вони асоціюють. Наприклад, чорний колір – «ніч», зелений – «недозрілий фрукт», білий – «какаду».

Кольори та назви на острові Папуа

А на завершення трохи гумору про те, як розрізняються кольори жінки та чоловіки.

Як розрізняються кольори жінки та чоловіки

Слайд 7

Як утворюється веселка?

Переглянемо пізнавальне відео, де все чудово та швидко пояснено.

PlayVideo YouTube

Слайд 8

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Дисперсія світла. Спектральний склад природного світла. Кольори», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Дисперсія світла. Спектральний склад природного світла. Кольори"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Дисперсія світла. Спектральний склад природного світла. Кольори" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 9

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Дисперсія світла. Спектральний склад природного світла. Кольори», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 13, завдання 1, 2, 3, 4 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Хто бажає отримати вищий бал, виконайте Експериментальне завдання «Творці райдуги» на ст. 88 та прозвітуйтеся через фотозвіт.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 12.11.2022 18:28  Апанйкевич => © 

Утворюється веселка коли йде дощ і світить сонце одночасна, а пов’язано це з заломленням і відбиттям сонячного світла у водяних краплях в повітрі.