28.11.2020 18:56
для всіх
4092
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

ЛР. Визначення фокусної відстані та оптичної сили тонкої лінзи

ЛР. Визначення фокусної відстані та оптичної сили тонкої лінзи 9 клас

Мета онлайн уроку: в ході дослідницької діяльності під час очного або дистанційного навчання закріпити знання учнів про тонку лінзу, зображення, які дає тонка лінза, її фокусну відстань та оптичну силу

Практика завжди має бути побудована на хорошій теорії.
Леонардо да Вінчі

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Перед початком лабораторної роботи, пригадайте «Формулу тонкої лінзи» з попереднього уроку. Також встановіть, що потрібно виміряти, щоб обчислити фокусну відстань або оптичну силу збиральної лінзи?

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу

Опрацьовуємо очно або дистанційно лабораторну роботу №5 «Визначення фокусної відстані та оптичної сили тонкої лінзи». При підготовці використовуємо матеріал на ст. 99-100 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Також при дистанційному навчанні можна виконати дану роботу на основі поданого нижче відео, якщо немає в наявності усього обладнання...

PlayVideo YouTube

...крім того, дане відео допоможе з виконанням поданої нижче лабораторної роботи.

В робочих зошитах записуємо тему, мету, обладнання, хід роботи, дані вимірювань та висновок.

Увага! Перед початком лабораторної роботи обов’язково повторіть правила техніки безпеки.

Слайд 3

Лабораторна робота №5 «Визначення фокусної відстані та оптичної сили тонкої лінзи».

Мета роботи: визначити фокусну відстань та оптичну силу тонкої збиральної лінзи.

Обладнання:

1. Збиральна лінза (наприклад, лупа).

2. Лінійка або мірна стрічка.

3. Екран (наприклад, розкрита книга або білий папір на стіні).

4. Джерело світла (наприклад, смартфон).

5. Звичайно, при очному навчанні, усе обладнання можна замінити спеціальним лабораторним набором для визначення фокусної відстані.

Слайд 4

Хід роботи

Дослід 1.

1. Побудуйте таблицю в яку будуть вводитися дані експерименту.

Проскрольте таблицю вліво →

Номер досліду

Відстань від предмета до лінзи d, м

Відстань від лінзи до екрана f, м

Фокусна відстань лінзи F, м

Оптична сила лінзи D, дптр

1

2


2. Джерелом світла у нас буде дисплей смартфона. Для кращого результату, встановіть в настройках максимальну яскравість дисплея. Встановіть телефон вертикально на столі. Екраном, на якому буде формуватися зображення, може стати стіна, розгорнута книга або зігнутий вдвоє лист паперу.

3. Розмістіть лінзу (наприклад, лупу) між джерелом та екраном так, щоб на екрані з’явилося чітке зменшене зображення екрану смартфона. Лінза має знаходитися близько до екрану.

Лабораторна робота: Визначення фокусної відстані та оптичної сили тонкої лінзи

4. Виміряйте відстань від телефону до лінзи (d) та від лінзи до зображення (f). Внесіть одержані дані до таблиці.

Слайд 5

Дослід 2.

5. Пересуваючи лінзу та відвівши подалі джерело світла, дістаньте нове чітке зображення, яке буде за розмірами сходитися з розмірами екрану смартфона.

6. Повторно виміряйте відстань від смартфону до лінзи (d) та від лінзи до зображення (f). Занотуйте нові дані до таблиці.

Слайд 6

Опрацювання результатів експерименту

7. Для кожного досліду за формулою тонкої лінзи обчисліть фокусну відстань та оптичну силу лінзи. Завершіть заповнення таблиці.

Слайд 7

Висновок:

8. Проаналізуйте отримані результати та зробіть відповідні висновки. Порівняйте отримані фокусні відстані та оптичні сили лінзи між собою.

Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Визначення фокусної відстані та оптичної сили тонкої лінзи», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 15, завдання 6, 7 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!