Густина. Одиниці густини
7 класМета онлайн уроку: засвоєння учнями під час очного або дистанційного навчання нових знань про густину речовини як фізичну величину та чинники, від яких вона залежить
Конфуцій
Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань
Давайте дамо відповіді на кілька питань. При дистанційному навчанні відповідаємо письмово.
Фронтальне опитування
1. З чого складаються усі речовини?
2. В яких агрегатних станах може перебувати речовина?
3. Що змінюється при зміні агрегатного стану: маса чи об’єм?
Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться
Вивчення нового матеріалу «Густина. Одиниці густини»
Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф §16 на сторінці 112-116 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Для зручності, нижче виділені синім кольором основні тези з матеріалу. Уважно прочитайте та запишіть їх в робочий зошит. Також запишіть та вивчіть нові формули.
При дистанційному онлайн навчанні розпочати варто з перегляду узагальнюючого відео по темі уроку.
Визначимо відношення маси кожного бруска до його об’єму.
Густина речовини
Густина речовини — це фізична величина, яка характеризує речовину і дорівнює відношенню маси суцільного тіла, виготовленого з цієї речовини, до об’єму цього тіла:
де ρ — («ро») — густина речовини; m — маса тіла; V — об’єм тіла (об’єм, зайнятий речовиною).
Одиниця густини в СІ — кілограм на метр кубічний:
Порівняємо густини різних речовин
Таблиця густин деяких речовин у твердому стані
Більше прикладів густин речовин можна знайти у відповідних таблицях на ст. 249.
Від яких чинників залежить густина речовини?
Густина суттєво залежить від агрегатного стану і температури речовини.
Зі збільшенням температури збільшується об’єм речовини і зменшується її густина.
Щоб визначити густину тіла, досить виміряти його масу і об’єм та визначити відношення маси тіла до його об’єму. Аналогічно можна визначити масу тіла через його густина та об’єм, а також об’єм – знаючи масу та густину.
Цікава фізика
Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться
Густина дощових хмар варіює в межах 0, 3-4 г/м3. Враховуючи великі об’єми, звичайна, невелика, як нам здається, хмаринка, досить важка – має масу близько 10 т. А величезні тропічні циклони можуть містити до 100 млрд. тон води.
Закріплення набутих знань
Пройдіть інтерактивний тест «Густина. Одиниці густини», побудований на основі контрольних запитань з підручника фізики 7 класу.
Тест "Густина. Одиниці густини"
Розв’язування задач
Задача 1
Виразіть густину в основних одиницях СІ:
0, 7 г/см3=?
0, 55 г/мм3=?
Задача 2
Визначте масу 3 л олії. Відповідь запишіть в кілограмах.
Домашнє завдання
Вправи та завдання до онлайн уроку «Густина. Одиниці густини», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, Вправа 16 (завдання 2, 3, 5) за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».