Мета онлайн уроку: засвоєння учнями під час очного або дистанційного навчання нових знань про густину речовини як фізичну величину та чинники, від яких вона залежить
Розкажи мені – і я забуду. Покажи мені – і я зрозумію. Примусь мене зробити – і я навчуся!
Конфуцій
Слайд 1
Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань
Давайте дамо відповіді на кілька питань. При дистанційному навчанні відповідаємо письмово.
Фронтальне опитування
1. З чого складаються усі речовини?
2. В яких агрегатних станах може перебувати речовина?
3. Що змінюється при зміні агрегатного стану: маса чи об’єм?
Слайд 2
Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться
Що важче: кілограм пуху чи кілограм заліза? Чим відрізняються ці речовини?
Вивчення нового матеріалу «Густина. Одиниці густини»
Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф §16 на сторінці 112-116 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Для зручності, нижче виділені синім кольором основні тези з матеріалу. Уважно прочитайте та запишіть їх в робочий зошит. Також запишіть та вивчіть нові формули.
При дистанційному онлайн навчанні розпочати варто з перегляду узагальнюючого відео по темі уроку.
Слайд 4
Визначимо відношення маси кожного бруска до його об’єму.
Слайд 5
Густина речовини
Густина речовини — це фізична величина, яка характеризує речовину і дорівнює відношенню маси суцільного тіла, виготовленого з цієї речовини, до об’єму цього тіла:
де ρ — («ро») — густина речовини; m — маса тіла; V — об’єм тіла (об’єм, зайнятий речовиною).
Одиниця густини в СІ — кілограм на метр кубічний:
Слайд 6
Порівняємо густини різних речовин
Таблиця густин деяких речовин у твердому стані
Більше прикладів густин речовин можна знайти у відповідних таблицях на ст. 249.
Слайд 7
Від яких чинників залежить густина речовини?
Густина суттєво залежить від агрегатного стану і температури речовини.
Зі збільшенням температури збільшується об’єм речовини і зменшується її густина.
Слайд 8
Щоб визначити густину тіла, досить виміряти його масу і об’єм та визначити відношення маси тіла до його об’єму. Аналогічно можна визначити масу тіла через його густина та об’єм, а також об’єм – знаючи масу та густину.
Густина дощових хмар варіює в межах 0, 3-4 г/м3. Враховуючи великі об’єми, звичайна, невелика, як нам здається, хмаринка, досить важка – має масу близько 10 т. А величезні тропічні циклони можуть містити до 100 млрд. тон води.
Слайд 10
Закріплення набутих знань
Пройдіть інтерактивний тест «Густина. Одиниці густини», побудований на основі контрольних запитань з підручника фізики 7 класу.
Тест "Густина. Одиниці густини"
Слайд 11
Розв’язування задач
Задача 1
Виразіть густину в основних одиницях СІ:
0, 7 г/см3=?
0, 55 г/мм3=?
Слайд 12
Задача 2
Визначте масу 3 л олії. Відповідь запишіть в кілограмах.
Слайд 13
Домашнє завдання
Вправи та завдання до онлайн уроку «Густина. Одиниці густини», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, Вправа 16 (завдання 2, 3, 5) за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».
Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":