31.12.2020 14:34
для всіх
18457
    
  53 | 56  
 © Поліанна М

Без сили тертя немає життя

Без сили тертя немає життя

Ми багато думаємо про різноманітні моменти в життя, але, мабуть, ні разу, про те, що буде, якщо зникне сила тертя. Давайте ж спробуємо розібратися в цьому нелегкому питанні!

Сила тертя в повсякденному житті здається нам силою майже не потрібною, а частіше й навпаки – шкідливою. Адже малий коефіцієнт корисної дії у механізмах і їх зношування – результат саме дії цієї сили. Без сили тертя ККД механізмів значно зросте – це безсумнівний плюс. Тому, можливо, тертя нам і не потрібно? Ні, в більшості випадків тертя важливе і корисне, навіть в тих же механізмах.

Варто просто замислитися, чи є у зникнення сили тертя якісь погані наслідки. І вони, як виявляється, є, і дуже вас здивують. Без сили тертя ми б зовсім не могли жити нормальним життям: усюди ходили б, як на ковзанці, меблі в наших будинках рухалася б по кімнатах, цвяхи і шурупи викрутилися б зі стін самі по собі. Автомобілі, що не встигли зупинитися до того, як сила тертя зникла, більше ніколи не зупиняться, а ті, що були нерухомі – не змогли би рушити. Без цієї сили з часом зникли б усі нерівності і планета стала би ідеальною сферою з плоскою поверхнею. Звичайно, нічого живого існувати теж не могло б. Адже сили тертя допомагають функціонувати буквально усім живим організмам нашої планети і людині в тим числі. Без тертя ми навіть ложку не змогли би утримати в руці. І таких прикладів можна навести нескінченно багато.

На основі усього сказаного варто зробити важливий висновок: нічого, що є в природі, не може бути зайвим. Сила тертя – одна з найголовніших сил, яка допомагає нам жити нормальним життям, і про неї не треба забувати. Адже знання та розуміння кожної із сил, допоможуть нам ефективно користуватися ними в житті та побуті. Для чого і потрібен предмет фізики, який ми вивчає у школі.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.03.2024 10:48  Nutzername2011 => © 

 08.04.2023 22:15  Абобус => © 

Найкраще що я найшов

 18.04.2021 21:35  Максим => © 

Сайт бомба

 02.03.2021 15:20  Моисеева София => © 

вау дуже гарно