11.01.2021 21:31
для всіх
5235
    
  5 | 5  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Радіоактивність. Радіоактивні випромінювання

Радіоактивність. Радіоактивні випромінювання 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про явище радіоактивності та склад даного випромінювання

Я не думав, я – досліджував.
Вільгельм Рентген

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Спочатку пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку «Сучасна модель атома. Протонно-нейтронна модель ядра атома. Ядерні сили. Ізотопи», щоб остаточно засвоїти пройдену тему.

Тест "Сучасна модель атома. Протонно-нейтронна модель ядра атома"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Сучасна модель атома. Протонно-нейтронна модель ядра атома" для очного та дистанційного навчання.

Далі пригадайте та сформулюйте правило лівої руки.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Радіоактивність. Радіоактивні випромінювання»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Радіоактивність. Радіоактивні випромінювання» §23 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект, виписуючи головне.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: Радіоактивність; Радіоактивні ряди.

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Історія відкриття явища радіоактивності

Радіоактивне випромінювання відкрив французський фізик А. Беккерель.

Анрі Антуан Беккерель (1852–1908)

Анрі Антуан Беккерель

На наступній світлині показане зображення металевого мальтійського хреста, тінь від якого проявилась на фотопластинці від уранової солі під час досліду Беккереля.

Зображення мальтійського хреста,  дослід Беккереля

Марія Склодовська-Кюрі (1867–1934)

Марія Склодовська-Кюрі

П’єр Кюрі (1867–1934)

П’єр Кюрі

PlayVideo YouTube

Вільгельм Конрад Рентген (1845–1923)

Вільгельм Конрад Рентген

Перший рентгенівський знімок зроблений 22 грудня 1895 р. На ньому відображена рука дружини вченого Анни Людвіг.

Перший рентгенівський знімок

Іван Павлович Пулюй (1845–1918)

Іван Павлович Пулюй

Слайд 4

Радіоактивність та радіонукліди

Радіоактивне випромінювання (від латин. radio — випромінюю, activus — дієвий); здатність речовин до радіоактивного випромінювання — називається радіоактивністю. Нукліди, ядра яких мають таку здатність, — називають радіонуклідами.

Слайд 5

Види радіоактивного випромінювання

Більшість існуючих у природі та штучно отриманих нуклідів є радіоактивними: їхні ядра довільно розпадаються, випромінюючи мікрочастинки та перетворюючись на інші ядра.

Щоб зрозуміти природу радіоактивного випромінювання слід проаналізувати дослід Е. Резерфорда.

Дослід Е. Резерфорда. Радіоактивність

Для візуалізації даного експерименту краще всього скористатися симуляцією Радіоактивність.

Радіоактивність — здатність ядер радіонуклідів довільно перетворюватися на ядра інших елементів із випромінюванням мікрочастинок.

Проскрольте таблицю вліво →

Види радіоактивного випромінювання

α-частинки

β-частинки

γ-промені

потік ядер Гелію

потік електронів

електромагнітні хвилі

Ʋα порядку 107 м/с

Ʋβ порядку 108 м/с

Ʋγ порядку 108 м/с

qα=+2e

qβ=–e

не заряджені

затримуються аркушем паперу завтовшки 0, 1 мм

затримуються листом алюмінію завтовшки 1 мм

затримуються шаром бетону завтовшки декілька метрів

Слайд 6

α-розпад

α-розпад

Під час α-розпаду кількість нуклонів у ядрі зменшується на 4, протонів — на 2, тому утворюється ядро елемента, порядковий номер якого на 2 одиниці менший від порядкового номера вихідного елемента.

α-розпад. Рівняння реакції

Слайд 7

β-розпад

β-розпад

Під час β-розпаду кількість нуклонів в ядрі не змінюється, при цьому кількість протонів збільшується на 1, тому утворюється ядро елемента, порядковий номер якого на одиницю більший за порядковий номер вихідного елемента.

β-розпад. Рівняння реакції

Слайд 8

Розв’язування задач

Задача 1

Радон-220 є α-радіоактивним. Ядро якого елемента утвориться в результаті α-розпаду Радону? Запишіть рівняння реакції.

Задача. Радон-220 є α-радіоактивним

Слайд 9

Задача 2

Актиній-228 є β-радіоактивним. Ядро якого елемента утвориться в результаті β-розпаду Актинію? Запишіть рівняння реакції.

Задача. Актиній-228 є β-радіоактивним

Слайд 10

Радіоактивні ряди

Сукупність усіх ізотопів, які виникають у результаті послідовних радіоактивних перетворень даного материнського ядра, називають радіоактивним рядом.

Виявлено, що існують чотири радіоактивні ряди, які об’єднують усі відомі в природі радіоактивні елементи:

ряд Торію (починається з Торію-232);

Ряд Торію

ряд Урану-Радію (починається з Урану-238);

ряд Урану-Актинію (починається з Урану-235);

ряд Нептунію (починається з Нептунію-237).

Усіх їх можна поспостерігати через відповідну симуляцією Радіоактивні ряди.

Слайд 11

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Радіоактивність. Радіоактивні випромінювання», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Радіоактивність. Радіоактивні випромінювання"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Радіоактивність. Радіоактивні випромінювання" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 12

Розв’язування задач

Задача 3

Скориставшись рисунком, запишіть кілька реакцій розпаду, характерних для радіоактивного ряду Урану-238.

Ряд Урану-Радію

Слайд 13

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Радіоактивність. Радіоактивні випромінювання», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 23, завдання 3, 4 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!