09.01.2021 13:40
для всіх
5560
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Сучасна модель атома. Протонно-нейтронна модель ядра атома. Ядерні сили. Ізотопи

Сучасна модель атома. Протонно-нейтронна модель ядра атома. Ядерні сили. Ізотопи 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про сучасну модель атома та атомного ядра, про ізотопи та ядерні сили

Три стадії пізнання наукової істини: перша — «це абсурд», друга — «у цьому щось є», третя — «це загальновідомо».
Ернест Резерфорд

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

Сьогодні ми починаємо вивчати основи ядерної фізики. Переглянемо сюжет новин про адронний коллайдер, щоб усвідомити всю потужність сучасної наукової діяльності в даному напрямку та її масштаби.

PlayVideo YouTube

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Сучасна модель атома. Протонно-нейтронна модель ядра атома. Ядерні сили. Ізотопи»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Сучасна модель атома. Протонно-нейтронна модель ядра атома. Ядерні сили. Ізотопи» §22 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект, виписуючи головне.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: Резерфордівське розсіяння; Модель атома.

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Модель атома Томсона «Пудинг з родзинками», 1904 р.

Модель атома Томсона

Слайд 4

Дослід Резерфорда

Ернест Резерфорд (1871–1937).

Ернест Резерфорд

Схема досліду Резерфорда, 1911 р.

Схема досліду Резерфорда,  1911 р

Для візуалізації досліду Ернеста Резерфорда варто скористатися симуляцією Резерфордівське розсіяння.

У результаті дослідів під керівництвом Е. Резерфорда було створено ядерну модель будови атома, згідно з якою весь позитивний заряд атома зосереджений у його ядрі — частині, розміри якої незначні порівняно з розмірами атома.

Планетарна модель атома Резерфорда, 1911 р.

Модель атома Резерфорда

«Еволюцію» моделі атома зручно спостерігати через симуляцією Модель атома.

Слайд 5

Будова атома

Ядра атомів складаються з нуклонів — протонів і нейтронів.

Будова атома

Кількість протонів (Z) у ядрі атома даного елемента дорівнює порядковому номеру цього елемента в Періодичній системі хімічних елементів Д. І. Менделєєва, кількість нуклонів (A) — масовому числу.

Періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва

Вид атомів, який характеризується певним значенням зарядового числа та певним значенням масового числа, називають нуклідом.


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Скільки протонів і нейтронів містить ядро нукліда Алюмінію (27Al13)?
  • Відгукнутись

Слайд 6

Ізотопи

Різновиди атомів того самого хімічного елемента, ядра яких містять однакове число протонів, але різну кількість нейтронів, називають ізотопами.

«Ізотопи» в перекладі з древньогрецького – «однакові за місцем».

Ізотопи

Слайд 7

Сильна взаємодія

Електромагнітна взаємодія

У ядрі нуклони утримуються разом завдяки дії ядерних сил. Ядерні сили є близькодіючими — на відстанях, більших за розмір нуклона, вони не виявляються. Проявляються лише у вигляді притягання, не залежачи від заряду чи його відсутності. Мають властивість насичення, тобто один нуклон не може утримувати нескінченну кількість інших нуклонів-«сусідів».

Сильна взаємодія

Слайд 8

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Сучасна модель атома. Протонно-нейтронна модель ядра атома», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Сучасна модель атома. Протонно-нейтронна модель ядра атома"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Сучасна модель атома. Протонно-нейтронна модель ядра атома" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 9

Розв’язування задач

Задача 1 (Вправа 22, №1)

Скільки протонів і скільки нейтронів міститься в ядрі атома Аргону 1840Ar?

Задача. Скільки протонів і скільки нейтронів міститься в ядрі атома Аргону

Слайд 10

Задача 2 (Вправа 22, №2)

Чим відрізняються ядра ізотопів Урану: 92238U і 92235U?

Задача. Чим відрізняються ядра ізотопів Урану 235 та 238

Слайд 11

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Сучасна модель атома. Протонно-нейтронна модель ядра атома. Ядерні сили. Ізотопи», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 22, завдання 3, 4 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.01.2021 10:42  Шпак Ксенія => © 

Протони-13
Нейтрони-14(27-13)

 20.01.2021 10:38  Шпак Ксенія => © 

Атом-електронейтральна частинка,що складається з позитивно зарядженого ядра і негативно заряджених електронів.Ядро атома складається з елементарних частинок:протонів та нейтронів

 18.01.2021 13:53  Юлия) => © 

Атом складається з позитивно зарядженого ядра,електронів які мають негативний заряд, а атомне ядро складається з протонів і нейтронів(тобто нуклонів).

 18.01.2021 12:13  Галя => © 

Я все виконала

 18.01.2021 11:39  Микуленко Альона => © 

Атоми складаються з елементарних частинок (протонів, електронів, та нейтронів) Атомне ядро ​​складається з нуклонів — позитивно заряджених протонів та нейтральних нейтронів, близьких за масою та іншими властивостями частинок, які взаємодіють між собою через сильну взаємодію.

 14.01.2021 14:41  Аня => © 

Ядро. Електрони.

 13.01.2021 11:15  Волошінаяна => © 

Протони - 13
Нейтрони - 14 (27-13)

 13.01.2021 11:13  Волошінаяна => © 

Атомне ядро складається з нуклонів — позитивно заряджених протонів та нейтральних нейтронів. Атом складається з позитивно зарядженого ядра і електронів, які рухаються навколо нього

 12.01.2021 17:52  _olefir_evgenij_ => © 

Ядро́ — центральна частина атома, в якій зосереджена основна частина маси атома (понад 99,9 %).Атомне ядро ​​складається з нуклонів — позитивно заряджених протонів та нейтральних нейтронів, близьких за масою та іншими властивостями частинок, які взаємодіють між собою через сильну взаємодію.

 11.01.2021 11:13  Настимелник => © 

Атомне ядро ​​складається з нуклонів — позитивно заряджених протонів та нейтральних нейтронів, близьких за масою та іншими властивостями частинок, які взаємодіють між собою через сильну взаємодію.