16.01.2021 11:03
для всіх
2881
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розвиток уявлень про природу світла

Розвиток уявлень про природу світла 11 клас

Мета онлайн уроку: ознайомити учнів під час очного або дистанційного навчання про історію уявлень про природу світла; пояснити корпускулярну та хвильову теорії

До кінця життя я буду думати про те, що таке світло.
А. Ейнштейн

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

На уроках фізики в 9 класі вже вивчалась «Оптика» і кожен має пам’ятати, що таке світло.


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Розвиток уявлень про природу світла»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Розвиток уявлень про природу світла» §24 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Пишемо конспект.

При дистанційному навчання розпочати варто з узагальнюючого відео-пояснення по даній темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Оптика – наука про світло

Світло — це електромагнітні хвилі, які сприймає око людини, тобто хвилі довжиною від 380 нм (світло фіолетового кольору) до 760 нм (світло червоного кольору).

Світло випромінюється внаслідок процесів, які відбуваються всередині атомів.

Джерела світла

Розділ фізики, який вивчає явища, пов’язані з поширенням електромагнітних хвиль видимого діапазону та з взаємодією цих хвиль із речовинами, називають оптикою.

Оптика

Слайд 4

Корпускулярна теорія світла І. Ньютона

Корпускулярна теорія І. Ньютона розглядала світло як потік частинок, які випромінює світне тіло, а властивості частинок описувала за допомогою законів класичної механіки.

Корпускулярна теорія світла Ньютона

Слайд 5

Хвильова теорія світла К. Гюйґенса

Хвильова теорія К. Гюйґенса розглядала світло як поздовжні механічні хвилі, що поширюються у світовому ефірі, який заповнює весь простір.

Принцип Гюйґенса: Кожна точка середовища, до якої дійшла хвиля, стає джерелом вторинної хвилі, а обвідна вторинних хвиль дає положення хвильового фронту в наступний момент часу.

Принцип Гюйґенса

Сучасна хвильова теорія розглядає світло як електромагнітну хвилю.

Слайд 6

Квантова теорія світла

Згідно із сучасною квантовою теорією світло — це потік квантів, причому для опису їх властивостей використовують закони не класичної, а квантової механіки.

Слайд 7

Корпускулярно-хвильовий дуалізм

Існування двох теорій про природу світла (корпускулярної та хвильової), які не суперечать одна одній, зумовлене двоїстою природою світла — корпускулярно-хвильовим дуалізмом.

Корпускулярно-хвильовий дуалізм

Слайд 8

Як виміряли швидкість світла

Першим визначив швидкість поширення світла ще в 1676 р. Оле Ремер. Як це було зроблено, можна побачити на відповідному відео. За його оцінкою, швидкість світла становила приблизно 214000 км/с.

Але найбільш точніше визначив цю величину в 1926 р. Альберт Майкельсон. Його оцінка становила близько 299796 км/с.

Дослід Майкельсона

Проскрольте таблицю вліво →

Історія вимірювань швидкості світла (c, км/с)

1675

Ремер та Гюйгенс, затемнення супутників Юпітера

220000

1729

Джеймс Бредлі, аберація світла

301000

1849

Іпполіт Фізо, зубчасте колесо

315000

1862

Леон Фуко, обертання дзеркала

298000±500

1907

Роза і Дорсі, сталі електромагнетизму

299710±30

1926

Альберт Майкельсон, обертання дзеркала

299796±4

1950

Ессен і Гордон-Сміт, резонатор

299792.5±3.0

1958

К. Д. Фроом, радіо-інтерферометрія

299792.50±0.10

1972

Евенсон та ін., лазерна інтерферометрія

299792.4562±0.0011

1983

17-та ГКМВ, означення метра

299792.458 (рівно)

Слайд 9

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний тест онлайн уроку «Розвиток уявлень про природу світла», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Розвиток уявлень про природу світла"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Розвиток уявлень про природу світла" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 10

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розвиток уявлень про природу світла», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 24, завдання 5 (вибрати одне з чотирьох питань) за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!