21.01.2021 20:02
для всіх
3424
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Йонізаційна дія радіоактивного випромінювання

Розв’язування задач з теми: Йонізаційна дія радіоактивного випромінювання 9 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Йонізаційна дія радіоактивного випромінювання»; продовжити формування вмінь і навичок учнів розв’язувати фізичні задачі, застосовуючи набуті знання

Книга природи написана мовою математики.
Г. Галілей

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивні тести з попереднього уроку, щоб пригадати пройдену тему. Це допоможе справитися з усіма поданими завданнями.

Тест "Йонізаційна дія радіоактивного випромінювання. Природний радіоактивний фон"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Йонізаційна дія радіоактивного випромінювання. Природний радіоактивний фон" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Застосування набутих знань по темі «Йонізаційна дія радіоактивного випромінювання»

Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба повторити пройдений урок «Йонізаційна дія радіоактивного випромінювання. Природний радіоактивний фон. Дозиметри».

Якісні задачі

Задача 1.

Чи можна десь на Землі заховатися від радіоактивного фону? Можливо, в бетонному бункері?

Задача. Чи можна десь на Землі заховатися від радіоактивного фону?

Слайд 3

Задача 2.

Назвіть джерела радіаційного забруднення які оточують вас в даний момент часу.

Задача. Назвіть джерела радіаційного забруднення які оточують вас в даний момент часу

Слайд 4

Кількісні задачі

Задача 3.

Працівник масою 80 кг протягом року поглинув на виробництві радіоактивне випромінювання з енергією 2 Дж. Обчисліть поглинуту дозу випромінювання та порівняйте її з небезпечною дозою для людини, яка становить 0, 05 Гр на рік.


Слайд 5

Задача 4.

Під час усунення небезпеки на Чорнобильському реакторі після його вибуху, деякі ділянки мали потужність радіоактивного забруднення 7, 5 Гр/год. Який максимально можливий час перебування людини на таких ділянках, якщо смертельна еквівалентна доза становить 5 Зв? Коефіцієнт якості рахуємо за 1.

Підказка: Потужність радіоактивного забруднення рахуємо за формулою P=D/t. Звідси і шукаємо час. Перевіряємо відповідь в секундах.


Слайд 6

Задача 5.

Внаслідок опромінення крига масою 100 кг нагрілась на 0, 05⁰С. Яку дозу випромінювання поглинув лід?


Слайд 7

Задача 6.

В свинцевому контейнері перебував об’єкт радіоактивного випромінювання, внаслідок чого він поглинув дозу 1, 4 Гр. На скільки нагрівся контейнер?

Підказка: Завдання подібне до задачі 5, використовуємо ті ж формули. Питома теплоємність свинцю 140 Дж/(кг∙⁰С).


Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Йонізаційна дія радіоактивного випромінювання», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 25, завдання 2, 3 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!