08.02.2021 21:00
для всіх
3873
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Атомна енергетика України. Екологічні проблеми атомної енергетики

Атомна енергетика України. Екологічні проблеми атомної енергетики 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про ядерний цикл та енергетику України

Ви чули, як плаче спустошена Прип`ять,
За скоєний гріх розіп`ята живцем,
Прип`ята до неба, щоб вічності випить,
Щоб вмити від бруду змарніле лице?
А. Багряна

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдемо ще раз інтерактивний тест з попередньої теми «Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор», щоб актуалізувати потрібні знання для сьогоднішнього уроку.

Тест "Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Атомна енергетика України. Екологічні проблеми атомної енергетики»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Атомна енергетика України. Екологічні проблеми атомної енергетики» §27 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект, виписуючи головне.

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Ядерний цикл

ТВЕЛ (тепловидільний елемент) – частина реактора, пристрій, у якому міститься ядерне паливо (таблетки діоксиду Урану).

ТВЕЛ

ТВЕЛ 2

ТВЕЛ 3

Послідовність операцій з видобування ядерного палива з руди, виготовлення ТВЕЛів, використання ТВЕЛів на атомних електростанціях і подальшого перероблення радіоактивних відходів називають ядерним циклом.

Ядерний цикл

Слайд 4

Атомна енергетика України

На даний момент в Україні працює чотири атомні електростанції (Запорізька, Рівненська, Южно-Українська, Хмельницька) на 15 енергоблоків загальною потужністю 13107 МВт (інформація актуальна на січень 2021 р.), що забезпечує понад половину потреб України в електроенергії.

Запорізька АЕС — найбільша атомна електростанція Європи, на ній працює 6 атомних енергоблоків.

Запорізька АЕС

Рівненська АЕС має 4 атомні енергоблоки.

Рівненська АЕС

Южно-Українська АЕС має 3 атомні енергоблоки.

Южно-Українська АЕС

Хмельницька АЕС має 2 атомні енергоблоки.

Хмельницька АЕС

Слайд 5

Чорнобильська трагедія

Школа в Прип`яті

26 квітня 1986 р. сталася Чорнобильська катастрофа — вибух на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС. Вибух спричинив найбільше у світі радіаційне зараження місцевості, зокрема великих територій у Росії, Україні та Білорусі. Наслідки цього зараження відчутні дотепер.

PlayVideo YouTube

Четвертий реактор ЧАЕС одразу після катастрофи, 1986 р.

Четвертий реактор ЧАЕС одразу після катастрофи,  1986 р.

Новий саркофаг ЧАЕС, 2016 р.

Новий саркофаг ЧАЕС,  2016 р.

В Україні 29 листопада 2016 року офіційно відкрили нову гігантську структуру – НБК (Новий безпечний конфайнмент), який надалі запобігатиме витоку радіації зі зруйнованого внаслідок катастрофи 1986 року на Чорнобильській АЕС четвертого енергоблоку. Споруда має висоту 108 метрів, коштує близько 1, 6 мільярда доларів, фінансування надав Європейський банк реконструкції та розвитку. За даними ЄБРР, фонд зі спорудження накриття підтримали більше 40 урядів.

PlayVideo YouTube

Чорнобиль у цифрах

Подібна за масштабами катастрофа відбулася на атомній електростанції «Фукусіма-1» в Японії у 2011 р.

PlayVideo YouTube

Наймасштабніші ядерні аварії

Слайд 6

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Атомна енергетика України. Екологічні проблеми атомної енергетики», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Атомна енергетика України. Екологічні проблеми атомної енергетики"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Атомна енергетика України. Екологічні проблеми атомної енергетики" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 7

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Атомна енергетика України. Екологічні проблеми атомної енергетики», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 27, завдання 1, 2 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Бажаючі можуть переглянути фільм про Чорнобильську катастрофу «Чорнобиль. Моя зміна».

PlayVideo YouTube


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Дистанційне Навчання З ФізикиМаєте питання, пропозиції або помітили помилку? Напишіть нам та ставте лайк!
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!