29.01.2021 21:22
для всіх
5008
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор

Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про ланцюгову ядерну реакцію, реакцію термоядерного синтезу та будову ядерного реактора

Відкриття розщеплення важких ядер призвело до таких наслідків, що ми всі, все людство, дивимося вперед з великими надіями, але також і з великими побоюваннями за наше майбутнє.
Отто Ган

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Розглянемо важливі питання, відповіді на які нам знадобляться для вивчення нового матеріалу. При дистанційному навчанні відповідаємо письмово.

Фронтальне опитування

1. Яка будова атома та атомного ядра?

2. Завдяки якій взаємодії нуклони утримуються в ядрі атома? Як називаються сили, що їх утримують?

3. Що означає властивість насичення ядерних сил?

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор» §26 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект, виписуючи головне.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за посиланням: Ядерна реакція.

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Хто відкрив розщеплення ядра?

Першим це помітив Отто Ган (1879–1968) та Фріц Штрасман (1902–1980). Згодом Ліза Мейтнер (1878–1968) та Отто Фріш (1904–1979) пересвідчились в цьому через досліди та підтвердили можливість поділу важких ядер. Остаточно завершив вивчення даної теми Фредерік Жоліо-Кюрі (1900–1958), котрий помітив виділення нейтронів, що послугувало спроектувати можливість ланцюгової ядерної реакції.

На фото нижче Отто Ган і Ліза Майтнер в лабораторії. 1913 р.

Отто Ган і Ліза Майтнер

Слайд 4

Розщеплення ядерного ядра

Поглинення нейтрона ядром Урану може спричинити розпад (розщеплення) ядра.

Розщеплення ядерного ядра

Слайд 5

Ланцюгова ядерна реакція

Реакція поділу важкого ядра супроводжується звільненням нейтронів, які містяться в ядрі, а ті, у свою чергу, можуть спричинити поділ інших ядер Урану — відбуватиметься ланцюгова ядерна реакція, яка супроводжується виділенням величезної енергії.

Ланцюгова ядерна реакція

Проскрольте таблицю вліво →

Розпад 1 кг Урану дає стільки ж енергії, як і виділяється

при спалюванні 1500 т нафти;

при спалюванні 2500 т кам’яного вугілля;

при спалюванні 4 мільйонів кубів газу;

при падінні в гідроелектростанції 0.5 мільярда кубів води з висоти 30 м.

Слайд 6

Будова ядерного реактора

Ядерний реактор — пристрій, призначений для здійснення керованої ланцюгової реакції поділу, яка завжди супроводжується виділенням енергії.

Будова ядерного реактора

Принцип роботи АЕС (атомної електростанції)

PlayVideo YouTube

Слайд 7

Термоядерний синтез

Реакцію злиття легких ядер у більш важкі, яка відбувається за дуже високих температур (понад 107°С) і супроводжується виділенням енергії, називають термоядерним синтезом.

Термоядерний синтез

Слайд 8

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 9

Розглянемо задачу з підручника на ст. 171 та проаналізуємо розв’язок.

Задача (п. 4 «Учимося розв’язувати задачі» з §25)

Визначте масу Урану-235, яку витрачає за добу реактор атомної електростанції, якщо вихідна електрична потужність відповідного блока електростанції становить 1000 МВт, а його ККД — 30 %. Маса одного ядра Урану-235 дорівнює 3, 9·10–25 кг, а під час кожного поділу виділяється 3, 2·10–11 Дж енергії.

Слайд 10

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 26, завдання 1, 4 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Також законспектуйте подану задачу на уроці з п. 4 «Учимося розв’язувати задачі» з §26 на ст. 172.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!