18.05.2021 23:57
для всіх
2330
    
  1 | 1  
 © Поліанна М

Вплив людського фактора в аваріях на атомних станціях

Вплив людського фактора в аваріях на атомних станціях

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) опублікувало технічний звіт «Питання врахування людського фактора при проектуванні автоматизованих систем управління технологічними процесами (АСУ ТП)» (Human Factors Engineering Aspects of Instrumentation and Control System Design). І саме він на сьогоднішній день є головним документом для забезпечення безпеки на АЕС та виключення людського фактора при експлуатації реакторів на атомних станціях. Адже часто, саме він приводив до аварій на АЕС.

У створенні документа взяли участь кращі фахівці з галузі атомної енергетики зі всього світу. До робочої групи по розробці нових рекомендацій МАГАТЕ увійшли представники США, Великобританії, Китаю, Японії, Південної Кореї, Канади, Іспанії та інших країн.

Міжнародний документ, підготовка якого зайняла більше двох років, був прийнятий для забезпечення безпечної, ефективної і надійної роботи оперативного персоналу АЕС. Поряд з рекомендаціями щодо аналізу людського фактора і проектування людино-машинного інтерфейсу, в звіті розглядаються рішення, що сприяють кращому засвоєнню великого обсягу інформації людиною. Наприклад, графічні образи, узагальнені індикатори стану технологічних функцій і діаграми для спільного аналізу декількох параметрів.

Облік людського чинника при проектуванні АСУ ТП (автоматизована система керування технологічним процесом) – найважливіша складова безпечної роботи АЕС. Його мета – спроектувати таку систему, робота якої враховувала б ментальні, психофізіологічні, антропометричні, емоційні та інші характеристики і можливості людини. У 2019 МАГАТЕ випустило інструкцію, яка регламентує облік людського фактора при проектуванні АЕС в цілому. Тепер цей момент висвітлюється і стосовно створення АСУ ТП атомних станцій.

Для довідки:

МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії) – провідна світова міжурядова організація, форум з науково-технічного співробітництва в ядерній сфері. Діяльність організації спрямована на безпечному застосування ядерної науки і технологій в мирних цілях, бореться за нерозповсюдження ядерної зброї, сприяє підтримці міжнародного миру і безпеки та досягнення цілей Організації Об`єднаних Націй (ООН) в області розвитку світової економіки.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!