19.05.2021 23:18
для всіх
4172
    
  8 | 8  
 © Поліанна М

Рентгенівська комп’ютерна томографія та її види

Рентгенівська комп’ютерна томографія та її види

Комп`ютерна томографія (КТ) – сучасний високотехнологічний метод діагностики, який дозволяє просвічувати тіло пацієнта рентгенівськими променями і створювати комп`ютерне зображення внутрішніх органів. Це безболісне дослідження дозволяє отримати дані про запалення, пухлини, абсцеси, травми і пороки розвитку.

Пацієнт під час дослідження повинен нерухомо лежати на спеціальному столі. Для отримання максимально точного зображення іноді потрібно затримати дихання. Медпрацівники спілкуються з пацієнтом за допомогою гучного зв`язку, перебуваючи в суміжному приміщенні і спостерігаючи за ходом процесу крізь оглядове вікно. Уздовж тіла пацієнта рухається спеціальне кільце, просвічуване рентгенівськими променями потрібну ділянку, або крізь кільце з датчиками і випромінювачами «проходить» стіл, на якому лежить пацієнт. Мультиспіральна комп`ютерна томографія забезпечує високу швидкість сканування і низьке рентгенівське навантаження на організм. Висока якість зображення дозволяє виявляти патології на початкових етапах їх розвитку.

Розрізняють три види рентгенівської комп’ютерної томографії:

  • Рентгенологічна комп`ютерна томографія (РКТ);
  • Томографія з використанням електромагнітних полів (МРТ);
  • Томографію з використанням електромагнітного випромінювання (позитронно-емісійна томографія (ПЕТ)).

Відкривачами КТ є британський інженер Годфрі Гаунсфілд і південноафриканський та американський фізик Аллан Кормак. У 1979 році вони отримали Нобелівську премію саме «за розробку комп’ютерної томографії».

Чи небезпечно робити комп`ютерну томографію і які у неї є протипоказання?

Комп`ютерна томографія – це безболісне дослідження, протипоказанням до якого є вагітність. При дослідженні внутрішніх органів найчастіше потрібна провести комп`ютерну томографію з контрастуванням. У цьому випадку, перед тим як проводити КТ, слід на підставі біохімічних аналізів виключити ниркову і печінкову недостатність та непереносимість препаратів на основі йоду, тобто підтвердити відсутність прямих протипоказань до досліджень із застосуванням контрастної речовини. Діабет, астма, захворювання серця і щитовидної залози вимагають спеціальної премедикації для зниження ризику побічних ефектів від впливу контрасту.

Поява комп`ютерної томографії значно поліпшила рівень медицини. Завдяки процедурі можна поставити точний діагноз в максимально короткі терміни. Однак для проведення КТ не варто звертатися в першу-ліпшу клініку – від якості обладнання і кваліфікації лікарів медзакладу залежить результат діагностики.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 14.05.2023 11:19  Lefty => © 

Найс Інфа