06.01.2021 15:20
для всіх
3840
    
  3 | 3  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Механізм електризації. Електроскоп

Механізм електризації. Електроскоп 8 клас

Мета онлайн уроку: пояснити під час очного або дистанційного навчання механізми електризації тіл через тертя та вплив, ввести поняття провідників та діелектриків, описати електроскоп та електрометр як фізичні прилади для виявлення електричних зарядів

Наука – капітан, а практика – солдати.
Леонардо да Вінчі

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку «Електричне поле», щоб пересвідчитися, що матеріал засвоєний.

Тест "Електричне поле"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електричне поле" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Тепер спробуємо відповісти на проблемне питання. При бажанні, можна провести відповідний експеримент. Якщо не вийде дати відповідь, нічого страшного, адже все обов’язково стане зрозумілим після ознайомлення з матеріалом даного онлайн уроку.


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Чому незаряджені папірці притягуються до зарядженого гребінця?
  • Відгукнутись

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Механізм електризації. Електроскоп»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Механізм електризації. Електроскоп» §21 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» або §22 та 26 «Електризація тіл. Закон збереження заряду», «Провідники, напівпровідники та діелектрики» за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський». Пишемо конспект, головне виділене нижче.

При дистанційному навчанні урок варто розпочати з пояснювального відео по темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Види електризації

Слайд 5

Електризація тертям

Тіло, яке віддало частину своїх електронів, буде заряджене позитивно, а тіло, яке їх одержало, — негативно.

Зазвичай під час електризації тіло приймає або віддає деяку кількість електронів

Будова атома, ядро атома

Слайд 6

Закон збереження електричного заряду

Під час електризації тіл відбувається перерозподіл наявних у них електричних зарядів, а не створення нових. Для ізольованої системи тіл виконується закон збереження електричного заряду.

Повний заряд електрично замкненої системи тіл залишається незмінним під час усіх взаємодій, які відбуваються в цій системі:

Закон збереження електричного заряду

Слайд 7

Провідники та діелектрики

За електричними властивостями речовини поділяють на провідники і діелектрики.

Провідники та діелектрики

Слайд 8

Технічний прийом, який дозволяє розрядити будь-яке заряджене тіло шляхом з’єднання цього тіла провідником із землею, називають заземленням.

Заземлення

Слайд 9

Електризація через вплив

Електризація через вплив протилежним зарядом

Унаслідок дії електричного поля на провідник відбувається процес перерозподілу зарядів усередині провідника — електростатична індукція.

Електростатична індукція

А що з діелектриками, які не мають вільних електронів?

Електризація через вплив

Унаслідок дії електричного поля на діелектрик відбувається поляризація діелектрика.

Поляризація діелектрика

Прикладом поляризації через вплив є притягування електрично нейтральних папірців зарядженим гребінцем.

Електризація через вплив. Гребінець і папірці

Слайд 10

Електроскоп та електрометр

Електроскоп — прилад для виявлення електричного заряду.

Будова електроскопа:

Будова електроскопа

1 — індикатор (паперові смужки); 2 — металевий стрижень; 3 — корпус; 4 — діелектрик; 5 — кондуктор.

Для виявлення і вимірювання електричного заряду можна застосовувати електрометр.

Електрометр

Слайд 11

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Механізм електризації. Електроскоп», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Механізм електризації. Електроскоп"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Механізм електризації. Електроскоп" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 12

Розв’язування задач

Задача 1 (Вправа №21, завдання 3)

Електроскопу передали позитивний заряд (рисунок а). Потім до нього піднесли іншу заряджену паличку (рисунок б). Визначте знак заряду палички.

Задача. Електроскопу передали позитивний заряд

Слайд 13


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Чому під час електризації волосся воно стає дибки? Який прилад працює за тим самим принципом?
  • Відгукнутись

Слайд 14

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Механізм електризації. Електроскоп», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 21, завдання 4, 6 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Також виконайте Експериментальне завдання 2 на ст. 118 (зробити фотозвіт). Хто бажає, може додатково, з допомогою батьків, виконати Експериментальне завдання 1.

Наприклад, Завдання 22, вправа 2, 5 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 22.01.2021 17:11  Stankova Sasha => © 

Шматочки паперу притягуються до зарядженої гребінці завдяки явищу поляризації діелектрика в зовнішньому електричному полі.

 19.01.2021 10:40  данмих551 => © 

Тому що в паперць з гребенців проходить ток

 15.01.2021 18:51  Дем`яненко Аліна => © 

Томущо в паперцях негативний заряд а в гребінці позитивний

 15.01.2021 18:35  Дем`яненко Аліна => © 

Томущо заряджені тіла притягують легкі не заряджені тіла

 15.01.2021 09:25  Чозгіян Валерія => © 

Електрони та ядро занадто легки,а гравітаційна взаємодія відчутна тоді коли одне с тіл має велику масу.

 14.01.2021 17:27  Кузан Вероника => © 

Шматочки паперу притягуються до зарядженої гребінці завдяки явищу поляризації діелектрика в зовнішньому електричному полі.