20.05.2021 22:24
для всіх
7190
    
  44 | 45  
 © Поліанна М

Як працює сенсорний екран

Як працює сенсорний екран

Сенсорні екрани оточують нас всюди – від власних телефонів до банкоматів і терміналів по купівлі квитків. І працювати вони можуть за абсолютно різними принципами.

Ми користуємося смартфонами з сенсорними екранами кожен день, але навіть не уявляємо собі, які технології стоять за їх роботою. Насправді працюють наші «тачскріни» не по одній універсальній технології – типів сенсорних екранів як мінімум 6, і кожен з них має свої плюси і мінуси. Дві найбільш часто використовувані системи – резистивні і ємнісні сенсорні екрани.

Резистивні сенсорні дисплеї – найпростіший і найпоширеніший тип екранів, які використовуються в банкоматах і супермаркетах, для роботи з ними часто потрібні спеціальні стилуси. Ці екрани буквально «пручаються» вашому дотику: якщо ви натиснете досить сильно, то відчуєте, що екран трохи зігнувся. Саме на цьому ефекті побудований принцип роботи резистивних екранів: два електропровідних шари згинаються і торкаються один одного.

Один з них добре проводить електричний струм, інший – погано. Шари розділені спеціальною прокладкою, яка не дає їм торкнутися, поки екран не зачепили рукою чи «пером» стилуса. Через ці шари постійно проходить електричний струм з певною постійною напругою і силою струму. Коли ваш палець торкається екрана, шари притискаються один до одного, і в місці контакту характеристики електричного струму змінюються. Програмне забезпечення розпізнає зміну електричного струму і вираховує координати точки, де відбулося торкання.

На відміну від резистивних сенсорних дисплеїв, робота ємнісних екранів ґрунтується не на тиску пальця, а на сприйнятті електричного заряду нашої шкіри. Ємнісні сенсорні екрани побудовані з таких матеріалів, як мідь або оксид індію-олова, які зберігають електричний заряд. Коли палець торкається такого екрану, дуже слабкий електричний струм передається на палець, замикаючи тим самим ланцюг і створюючи падіння напруги в певній точці екрану. Програмне забезпечення обробляє розташування цього падіння напруги і робить висновок про дію користувача.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!