24.05.2021 23:20
для всіх
5860
    
  21 | 23  
 © Поліанна М

Статична електрика в нашому житті та в живій природі

Статична електрика в нашому житті та в живій природі

Статична електрика – сукупність явищ, пов`язаних з виникненням, збереженням і релаксацією вільного електричного заряду на поверхні або в об`ємі діелектриків або на ізольованих провідниках. Небезпека статичної електрики проявляється у шкідливому впливі на організм людини і в можливості утворення електричної іскри, яка може служити причиною займання горючих або вибухонебезпечних сумішей.

Інтенсивність виникнення зарядів в технологічному обладнанні визначається фізико-хімічними властивостями перероблюваних речовин і матеріалів, з яких виготовлено обладнання, а також параметрами технологічного процесу.

У разі різниці потенціалів 300 В іскровий розряд здатний запалити майже всі горючі гази, а коли різниця потенціалів досягне 5000 В, то і більшу частину горючого пилу.

Так, наприклад, при русі приводного ременя зі швидкістю 15 м/с розряд може досягти 80 кВ (при русі прогумованої стрічки транспортера – до 45 кВ, протіканні бензину по сталевих трубах – до 3, 6 кВ). При русі автомобіля по бетонній дорозі – до 3 кВ (внаслідок ковзання коліс і ударів частинок піску і гравію по металевій частині кузова).

У природі спостерігається найбільш поширена статична електрику в наступних ситуаціях:

  • Поруч з великими водоспадами, де в навколишньому повітрі негативні йони перевищують позитивні.
  • Біля берегів морського узбережжя, де в навколишній атмосфері спостерігається позитивний заряд за рахунок наявності солоної води.
  • На засніжених гірських поверхнях, де рухаються лавини.
  • Крім того, блискавка є джерелом статичної електрики.

У сучасному світі людського житла статична електрика є одним з видів забруднення навколишнього середовища. Даний вид забруднення обумовлений використанням величезної кількості синтетичних матеріалів в будівельній галузі, наявністю великого асортименту штучних тканин в легкій промисловості, використанням нестаціонарної сировини для меблів і устаткування. Тому не дивно, що звичний предмет, подібний пледу, електризується.

Найчастіше виникає статичну електрику при носінні речей з поліаміду, акрилу або вовни. Ефект легкого удару струмом і потріскування частіше спостерігається взимку, так як знижена температура і сухе повітря сприяють виникненню статики.

У боротьбі з цією проблемою активно використовуються як народні методи, так і сучасні хімічні засоби, які допомагають впоратися з неприємним ефектом і не допустити його появи.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 23.05.2023 19:53  чудово супер дякую => © 

чудово