24.05.2021 22:23
для всіх
5735
    
  7 | 7  
 © Дано:

Вправа № 9

10 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 9 з підручника фізика 10 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 5) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 9 до §9 «Інерціальні системи відліку. Перший закон Ньютона»

1. Наведіть приклади тіл, які відносно Землі перебувають у стані спокою. Які сили діють на ці тіла? Що ви можете сказати про ці сили?

Відповідь:

Парта, підручники, стілець, школа відносно Землі знаходяться у стані спокою. На кожне тіло діють сила тяжіння та сила нормальної реакції опори. Дія їх скомпенсована.

2. Які СВ, зображені на рис. 1, можливо, є інерціальними? Які СВ точно є неінерціальними? Обґрунтуйте свою відповідь.

Рисунок до Вправи № 9 (2),  10 кл

Відповідь:

До інерціальних СВ відносимо парашутиста та автомобіль з човном, якщо вони рухаються рівномірно прямолінійно.

До неінерціальних СВ відносимо гойдалку, спуск з гори та колесо огляду, так як скрізь рух проходить с прискоренням.

3. Із вершини прямовисної скелі заввишки 20 м відірвався уламок. За падінням уламка спостерігають туристка, що стоїть на скелі, та пасажир яхти, яка рухається зі швидкістю 15 м/с. Для СВ1, пов’язаної з туристкою, і для СВ2, пов’язаної з пасажиром яхти, визначте переміщення та час падіння уламка, прискорення і швидкість його руху в момент падіння.

PlayVideo YouTube

5. На рисунку зображено тіла та сили, що на них діють (1 клітинка — 2 Н). Знайдіть напрямок і модуль рівнодійної сил, що діють на кожне тіло.

Рисунок до Вправи № 9 (5),  10 кл

PlayVideo YouTube

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!